Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nanoteknologi utfordrer OLED

Før OLED får sitt gjennombrudd, kan skjermer med kvanteprikker, QLED, overta rollen som fremtidens skjermteknologi.

Skrevet av / 10.12.10 - 10:30
Nanoteknologi utfordrer OLED

Ikke mange skjermteknologier kan skryte av like god fargegjengivelse og lavt energiforbruk som OLED. Og med et nærmest uendelig mørkt svartnivå vil det være hjemmekinoens drøm om den kommer i stort format til en overkommelig pris.

Samsung er mest optimistisk, og håper å få ut store OLED-skjermer (42-50 tommer) i løpet av 2013. LG har allerede vist en 30 tommers prototype av en 3D-skjerm med OLED (http://lydogbilde.no3d-oled-og-mer-moro-fra-lg.4814968-48012.html).

Utfordringen med OLED, som står for Organic Light-Emitting Diodes, er nettopp at organiske lysdioder. Det betyr kortere levetid enn ikke-organiske dioder, og dessuten en høyere feilprosent. Faren for at en HD-skjerm med 1920 x 1080 OLED-piksler har enkelte defekte piksler, er mye høyere enn med en normal LCD-skjerm eller plasma for den saks skyld.

Kvanteprikker
Nå har QD Vision, et sidesprang fra Massachusetts Institute of Technology, annonsert en ny teknologi basert på kvanteprikker, kalt QLED. Dette er nanokrystaller av halvledere (typisk kadmiumselenid og sinksulfid), som kan lyse i sterke farger når de blir utsatt for enten lys eller elektrisk strøm. Prikkene er enda mer lyssterke og mer stabile enn tradisjonelle organiske fargestoffer, og mens andre teknologier har tre underpiksler i hver hovedpiksel for å representere fargene Rødt, Grønt og Blått, har QLED-teknologien fire underpiksler, med fargen Gul i tillegg. Dessuten skal QLED være enklere å sette i produksjon enn OLED.

QD Vision annonserte forrige uke at de har gått sammen med LG Display for å utvikler skjermer som bruker QLED-teknologien, eller Quantum-dot Light-Emitting Diodes for å gi pikslene lys. Tidlig i november stiftet de dessuten partnerskap med
Solvay, et belgisk selskap innen kjemi, for å bygge en plattform for å lage QLED-paneler.

Et annet selskap, Nanosys, jobber også med kvanteprikker i sine skjermer, men da som baklys til et tradisjonelt LCD-panel – på samme måte man bruker LED-baklys i dag. Dette for å øke fargekvaliteten og energieffektiviteten i forhold til LED. Nanosys håper at den første skjermen med QLED-baklys kan være klar allerede tidlig i 2011.

Om forskningen på QLED gjør at vi snart kan få enda bedre skjermer til lavere pris, vites ikke. Men om teknologien får produsenter med ambisjoner om store OLED-skjermer til å ombestemme seg, da uten at QLED heller aldri ser dagens lys, blir vi grinete.
qdvision.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top