Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

McDonald’s KI tuller og tøyser på jobb

McDonald's har brukt KI til å ta imot bestillinger i drive-thru siden 2021. Men nå er det slutt - den kunstige intelligensen har blitt for fantasifull.

Skrevet av / 20.06.24 - 13:28
McDonald’s KI tuller og tøyser på jobb

Kunstig intelligens (“KI”) får stadig mer innpass i kundeservice. Når du bestiller en flybillett, handler i en nettbutikk eller prøver å finne ut hva som skjedde med pakken PostNord skulle levere på døren, blir du ofte møtt av en serviceinnstilt chatbot som prøver å hjelpe deg.

McDonalds har siden 2021 forsøkt å bruke kunstig intelligens til å ta imot bestillinger fra kunder som ikke gidder å gå ut av bilen for å bestille mat.

Det var IBM som sto bak systemet, og mer enn 100 av kjedens spisesteder i USA installerte det KI-drevne bestillingssystemet. Men nå er det slutt på det. Den kunstige intelligensen har fått sparken.

Teknologien fungerte greit – men KI-en var litt for smart

Forsøket lyktes på flere måter. Stemmegjenkjenningen virket, og den kunstige intelligensen forsto hva kundene sa, til tross for motorstøyen og de middelmådige mikrofonene. Og den klarte også å gjøre ordrene om til bestillinger til kjøkkenet.

Men så gikk det galt. En godt programmert kunstig intelligens kan ta beslutninger basert på de dataene den får presentert, og komme frem til en løsning. Og det var her McDonald’s KI ble litt for kreativ.

Les også Er du syk nok til billige burgere? Burger King skanner ansiktet ditt. Og hvis du ser like full ut som du føler deg, kan du få rabatt. I Brasil.

Dråpen som fikk pappkoppen med utvannet, sukkerfri dispenser-cola til å renne over, var is med bacon-topping. For det var nemlig slik at måltidene som kom ut av luken i enden av køen ikke alltid stemte overens med bestillingen i mikrofonen. Kunder har blant annet lagt ut bilder av iskrem med bacon på toppen. Det skriver Ritzau og danske TV2.

McDonald’s stopper nå bruken av det KI-baserte systemet i alle sine restauranter. Det er imidlertid ingen tvil om at KI i fastfood har kommet for å bli. Og burgerkjeden ønsker å utvikle teknologien videre.

Molekylær gastronomi gir grønt lys til bacon-is

Bacon-is er faktisk ikke så dumt. Jeg har selv prøvd det, og smaksmessig er det bedre enn man skulle trodd. Molekylær gastronomi er læren om hvordan man kan kombinere smaker basert på vitenskapelig grunnlag, og det viser seg ofte at ingredienser man aldri hadde forestilt seg kan passe sammen. Til og med iskrem med bacon. Men du må som regel besøke litt dyrere restauranter enn McDonald’s for å bli introdusert for det.

Eller kanskje ikke: Konkurrenten Burger King har faktisk tilbydd en iskrem med bacon tidligere. Så kanskje det var her den litt for hjelpsomme KI-en fikk ideen?

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

EUs planer for chattekontroll utsatt på ubestemt tid

McDonald's har fått nok av kreativ KI

Lær blindeskrift med LEGO

Kryptert meldingstjeneste truer med å forlate EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye KI-funksjon anbefalte brukere å ha lim på pizzaen

Den første KI-loven er vedtatt

Smartere KI-funksjoner i Googles tjenester

Nå kan du snakke med ChatGPT

NASAs robottog på månen

Google Gemini blir mer allmektig

Scroll to Top