Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Lynraskt mobilt bredbånd i 2017?

5G blir over 3 ganger raskere enn dagens gigabit-hastigheter.

Skrevet av / 13.03.16 - 12:11
Lynraskt mobilt bredbånd i 2017?

Omsider har internettleverandørene begynt å rulle ut gigabit-linjer til de tusen hjem. Etter hvert som serverne som forsyner internettet med innhold også kommer opp i de hastighetene, vil man forhåpentligvis ikke kjenne forskjell mellom å være tilkoblet internett, og det å jobbe med filer lagret lokalt på datamaskinen. Begge deler går like raskt.

Les også: Gigabit-nettet er her!

Det mobile bredbåndet er imidlertid ikke like raskt. Dagens 4G-nett tilbyr en teoretisk maksimal nedlastingshastighet på 100 Mbps, mens forventet hastighet ligger mellom 10-60 Mbps. Med 4G+ kan man omtrent doble dette. Slettes ikke trege saker, men det kommer en tid når man er nødt til å trå på gasspedalen, spesielt nå med 4K Ultra HD-oppløsning på video og etter hvert mest sannsynlig også spill. Og ikke minst med sjåførløse biler, som må reagere lynraskt på enhver situasjon, der bilen gjerne ruller i hastigheter på over 100 km/t. Derfor jobbes det nå med 5G.

Huawei kunne i fjor avsløre at de jobber med saken, og i 2020 vil rulle ut 5G med hastigheter på inntil 10 gigabit i sekundet (Gbps). Det er 10 ganger raskere enn de raskeste av dagens internettlinjer for husholdninger.

Parallelt med Huawei jobber Cisco, Ericsson og Intel med teknologien. På Mobile World Congress i februar demonstrerte de tidlige prototyper av 5G-telefoner med hastigheter på 3,77 Gbps. I oktober i fjor ble det i Japan demonstrert hastigheter på 3,6 Gbps i et storskala offentlig nettverk, da med Huaweis teknologi.

Og mens Huawei har sagt at 5G kommer til publikum i 2020, er treenigheten Cisco, Ericsson og Intel mer optimistiske. De håper nemlig at utrullingen til offentligheten vil starte allerede til neste år.

Vi sier bare: Bånn gass!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

0
Scroll to Top