Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Japansk månelandingsfartøy har ladeproblemer

Japan ble den femte nasjonen som landet på månen, men landingsfartøyet har store problemer.

Skrevet av / 22.01.24 - 17:32
Japansk månelandingsfartøy har ladeproblemer

Fredag meldte Japan at deres SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) har landet på månen som planlagt. De sendte også opp to små farkoster (LEV-1 og 2) for å undersøke måneoverflaten. Dette var et stort fremskritt etter en rekke mislykkede månelandinger den siste tiden. Ikke minst den pinlige krasjen med den russiske månelanderen i fjor sommer.

Les også Russlands første romrakett på 50 år Målet er å lande på Månens sørpol for å bekrefte funnet av vann.

Men det tok ikke lang tid før problemene begynte å tårne seg opp. I en serie tweets (sier de fortsatt det?) på X meldte JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) at det var problemer med strømforsyningen.


Tilsynelatende genererer ikke solcellene strøm til batteriene. Teorien den gang var at månelandingsfartøyets helling gjorde at solcellene rett og slett ikke fikk nok sollys. For å forhindre at batteriet ble så utladet at det ikke kunne lades opp igjen, koblet månelandingsfartøyet fra batteriet når det sank til 12 prosent.

Men alt håp er ikke ute. Det er mulig at solcellene får solskinn igjen senere på «mandag» når solens posisjon endrer seg. I så fall er de forberedt på å skyte opp månelandingsfartøyet igjen. I så fall vil de forsøke å nå bonusmålet om å analysere måneoverflaten i krateret der de landet.

Les også Luna 25 krasjet på månen Russlands første forsøk på å lande på månen siden 1970-tallet har mislyktes fullstendig.

Den 25. januar vil JAXA holde en pressekonferanse for å gi en oppdatering om fremdriften for SLIM. Det forventes også at JAXA vil dele bilder tatt av landingsfartøyet og månefartøyene.

Pressrelease fra JAXA

Pressekonferansen:

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skjermen gjør alt, bortsett fra å lese tankene dine!

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

Lyd & Bilde
Scroll to Top