Nyhet

Den russiske månelandningen resulterte i krasj

Russlands første forsøk på å lande på månen siden 1970-tallet har mislyktes fullstendig.

Skrevet av / 21.08.23 - 11:55
Den russiske månelandningen resulterte i krasj

For en uke siden rapporterte vi at Russland hadde skutt opp månelandingsfartøyet Luna 25 med sikte på å komme før Kina til Sydpolen og bekrefte forekomsten av vann. Nå har den russiske romfartsorganisasjonen Roscosmos bekreftet at månelandingsfartøyet har gått tapt, noe som er en katastrofal fiasko for det russiske romprogrammet.

Skjermdump: Roscosmos Telegram (Oversettelse: Google)

Lørdag kunngjorde Roscosmos kort på sin Telegram-kanal at de hadde sendt en kommando til romfartøyet om å sette seg selv i bane, klar for landing. Men ifølge meldingen oppstod det en «nødsituasjon som gjorde at manøveren ikke kunne gjennomføres med de angitte parametrene». Den vage meldingen ble etterfulgt av en uttalelse om at de nå ville analysere situasjonen.

Skjermdump: Roscosmos Telegram (Oversettelse: Google)

I går søndag bekreftet de på Telegram at kommunikasjonen med Luna 25 var brutt. Ifølge analysen «gikk fartøyet over i en ikke-designet bane og opphørte å eksistere etter å ha kollidert med måneoverflaten».

Foto: Roscosmos

Dette er et stort nederlag for det russiske romprogrammet. Sist gang Sovjetunionen landet en robot på månen var i 1976. Det russiske romprogrammet har slitt med finansieringen, samtidig som mangelen på vestlige komponenter gjør teknologien foreldet.

Ifølge bloggeren bloggaren Scott Tilley ble kommunikasjonen med Luna 25 trolig forverret av at Russland ikke har noe kommunikasjonsnettverk for det ytre rom. De kan derfor bare kommunisere med månen når den er synlig over Russland.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Nå gjelder EUs strenge nettverksregler

Luna 25 krasjet på månen

Nå kan Google oppsummere for deg

Russlands første romrakett på 50 år

De første turistene i verdensrommet

Google Assistant får AI-motor

Scroll to Top