Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Hunden løper på 3D-printede proteser

Med 3D-print fikk hunden Derby mulighet for å løpe og leke med de andre hundene.

Skrevet av / 11.04.15 - 08:00
Hunden løper på 3D-printede proteser

3D-printere kan brukes til annet enn å fremstille enda en plastkopi av Yoda. Billig produksjon av unike tredimensjonale gjenstander kan for eksempel brukes til å fremstille kunstige lemmer.

Hunden Derby er så uheldig å være født med misdannede forpoter, som betyr at han ikke kan gå, og langt mindre løpe. Inntil den dagen Derby var så heldig, at Tara Anderson besøkte hundekennelen. Tara Anderson er ansatt i firmaet 3D Systems, som fremstiller 3D-printere til både hjemmebrukere og profesjonelle. Hun påtok seg frivillig oppgaven å fremstille et sett benproteser til Derby.

3d-printed-prosthetic-legs-deformed-paws-dog-derby-2

Ved hjelp av laser-skanning ble det laget en datamodell av Derbys forpoter, og en protese kunne bygges opp som 3D-modell. Skulle det vært gjort på gammeldags måte, hadde det krevet mange, mange timers skulpturarbeid for hver gang en ny modell skulle prøves.

3d-printed-prosthetic-legs-deformed-paws-dog-derby-15

Da de printede beina ble spent fast med remmer på Derbys forben, tok det ham ikke lang tid å tenke ut hva de var godt for. Hunden begynte begeistret å løpe, og i dag løper han daglig tre kilometer eller mer sammen med sin eier, Dom Potanova.

3d-printed-prosthetic-legs-deformed-paws-dog-derby-11

På videoen under kan man se Derby i løp. Siden videoen ble laget, har det forøvrig blitt fremstilt ytterligere tre utgaver av protesene for å gi en bedre løpestilling.

Kilde: Earth Porm

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top