Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Elon Musk er skeptisk til at dagens oppskyting vil lykkes

Oppdatert: I dag er den første virkelige oppskytingen av SpaceX sin gigantiske rakett Starship, men Musk lover bare at det vil bli "garantert spennende".

Skrevet av / 17.04.23 - 18:26
Elon Musk er skeptisk til at dagens oppskyting vil lykkes

Oppdatering: De har nettopp avbrutt oppskytningen på grunn av tekniske problemer. Det vil ta 48 timer å tømme alt drivstoff, så det neste forsøket vil ikke skje før etter det.

Grunnlaget for SpaceX sitt mål om å sende astronauter til Mars er raketten Starship. Eller rettere sagt heter den nedre delen Super Heavy og har 33 Raptor-motorer, mens Starship utgjør den øvre delen med 6 motorer. Motorene bruker metan istedenfor det vanlige hydrogenet som drivstoff.

Skejrmbilde: SpaceX

Raketten ble tidligere kalt BFR, som offisielt uttales som Big Falcon Rocket, men alle som har spilt Doom vet at det egentlig betyr Big F-ing Rocket. Og det er det god grunn til. Rakettene er imponerende 120 meter høye! Det kan sammenlignes med Ariane 5-raketten som er 50 meter høy og som ble skutt opp med den Europeiske Romorganisasjonens romsonde “Juice” til Jupiter på fredag.

Illustrasjon: u/firmada på Reddit

Reddit-brukeren u/firmada har gjort en helteinsats ved å illustrere alle rakettene i skala, slik at man får en idé om størrelsen.

Raptor-motoren ble fyrt opp for første gang i 2016, og senere samme år presenterte SpaceX de første planene for det som senere ble BFR. I løpet av 2020 og 2021 gjennomførte de noen svært beskjedne testflyvninger til en høyde av en mil. I dag skal de altså gjøre en test i fullskala og prøve å komme i bane rundt jorden.

“Success if not what should be expected” sa Elon Musk på Twitter søndag kveld. “Probably tomorrow will not be successful. It’s just a very fundamentally difficult thing.” Han anslår sjansene for å lykkes i dag til 50 prosent, men sier at det er 80 prosent sjanse for at de når jordbane senere i år.

Her kan du se oppskytingen

Nå er Juice på vei mot Jupiters isdekte måner

Oppskytingen av Den Europeiske Romorganisasjonens romsonde Juice var vellykket, og den har nå startet sin åtte år lange reise.

Les videre
Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Vil du lese hele artikkelen? Bli abonnent. Allerede abonnent? Logg inn

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B abonnement finner du her.

Ingen Google-chatbot i Europa

Bing AI-chat er ute

Google sikrer kontoen din

Oppblåsbart tastatur på skjermen

AI-assistent i lomma

Kinesisk 3D-printet månebase?

Scroll to Top