Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Nå er Juice på vei mot Jupiters isdekte måner

Oppskytingen av Den Europeiske Romorganisasjonens romsonde Juice var vellykket, og den har nå startet sin åtte år lange reise.

Skrevet av / 16.04.23 - 19:08
Nå er Juice på vei mot Jupiters isdekte måner

JUICE er den vittige forkortelsen av Jupiter Icy moon Explorer, den europeiske romorganisasjonens prosjekt for å utforske de tre isdekkede jupitermånene. Teorien er at det under isen finnes hav av flytende vann og at det dermed kan være liv på månene.

På fredag lyktes ESA med oppskytingen av en Ariane 5-rakett fra Fransk Guyana, etter å ha måttet avlyse torsdagens planlagte oppskyting pga dårlig vær.

Noen timer etter oppskytningen kom denne spektakulære selfien (ESA/Juice/JMC)

Dermed er den igang med sin åtte år lange reise til Jupiter. Siden rakettene ikke har kapasitet til å sende sonden direkte til Jupiter, vil den bruke Jorden og Venus som gravitasjonsslynger. Sonden forventes å nå Jupiter i juli 2031. I 2034 vil den gå inn i bane rundt Ganymedes, og blir dermed det første romfartøyet som går i bane rundt en annen måne enn Jordens.

Callisto_cropped Moon_Ganymede_by_NOAA_-_cropped Europa-moon
<
>
Månen Ganymedes (Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration)

Sonden skal undersøke Ganymedes, Callisto og Europa, tre av de galileiske jupitermånene. Hei vent, har de glemt månen Io, lurer nok de belærte lesere. De hopper bevisst over den med vilje, da den ikke er isdekket og fordi man er bekymret for at strålingen kan skade instrumentene.

Instrumentene om bord (Illustrasjon: Den europeiske romfartsorganisasjonen)

Sonden er utstyrt med 10 vitenskapelige instrumenter, hvorav 9 er europeiske og ett er amerikansk. I tillegg til et optisk kamera inkluderer disse instrumenter som undersøker det infrarøde og ultrafiolette spekteret, laseravstandsmålere, magnetometer og en penetrerende radar.

Juice er imidlertid langt fra den første til å utforske Jupiter; for eksempel har NASAs Juno vært i bane rundt planeten siden 2016.

Disse astronautene flyr Artemis II

NASA har kunngjort teamet for Artemis II, den første bemannede reisen til månen på femti år.

Les videre
Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Vil du lese hele artikkelen? Bli abonnent. Allerede abonnent? Logg inn

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B abonnement finner du her.

Ingen Google-chatbot i Europa

Bing AI-chat er ute

Google sikrer kontoen din

Oppblåsbart tastatur på skjermen

AI-assistent i lomma

Kinesisk 3D-printet månebase?

Scroll to Top