Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Den første implantatpasienten bruker hjernestyring

Neuralink lanserer en video som viser en lam mann som spiller sjakk på datamaskinen.

Skrevet av / 24.03.24 - 15:00
Den første implantatpasienten bruker hjernestyring

Å kunne styre ting med tankene har lenge vært en drøm som nå kan være i ferd med å bli virkelighet. Det amerikanske selskapet Neuralink er i ferd med å utvikle menneske-data-grensesnitt med målet å skape «forsterkede» mennesker som kan konkurrere med maskiner i fremtiden. Prosjektet er fortsatt på et svært tidlig stadium, men de har nå demonstrert det første vellykkede eksperimentet med mennesker.

Les også Elon Musk kan fortsette sitt hjerneksperiment Elon Musks Neuralink-prosjekt kan gå videre med å operere inn hjernedata-grensesnitt på mennesker.

Nolan Arbaugh (29) ble lam fra halsen og ned etter en dykkerulykke for åtte år siden. Han fikk Neuralink-implantatet etter det han beskriver som en «veldig enkel» operasjon

Videoen viser hvordan Nolan kan styre musepekeren på en dataskjerm og klikke på ting bare ved å tenke på det. Han beveger musepekeren for å pause avspillingen av en mediespiller, men også mer avanserte ting som å spille sjakk på datamaskinen. Han forteller at han også har spilt Civilisation VI.

Foto: Neuralink

Tidligere har Nolan blant annet brukt en joystick som han har styrt med munnen. Men dette skal gjøre det mulig for ham å bruke datamaskinen i mye lengre økter. Han skal visstnok kunne bruke den i åtte timer før implantatet må lades opp igjen, men det er ikke avslørt hvordan dette gjøres.

 

Nolan sier at det gjenstår mye arbeid, og at de har hatt noen problemer, men at teknologien allerede har forandret livet hans til det bedre.

Selskapet er grunnlagt av Elon Musk, som ikke er redd for å bruke store ord og sier at videoen viser «telepati».

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top