Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Neuralink får FDA-godkjenning til å begynne menneskeforsøk

Elon Musks Neuralink-prosjekt kan gå videre med å operere inn hjernedata-grensesnitt på mennesker.

Skrevet av / 31.05.23 - 18:52
Neuralink får FDA-godkjenning til å begynne menneskeforsøk

Selskapet Neuralink utvikler BCI-enheter (brain-computer interface) som skal kunne opereres inn i hjernen. Dette er et grensesnitt som gjør det mulig for teknisk innretning å kommunisere direkte med nerveceller i hjernen. Tradisjonelt har det blitt brukt til diagnostikk eller til å styre kunstige proteser.

Men Musk har ideer om langt mer radikale bruksområder. Han mener nemlig at teknologien Neuralink utvikler, skal kunne brukes til å behandle fedme, autisme, depresjon og schizofreni. Men han har også kommet med enda villere påstander, som at den kan brukes til telepati og nedlasting av minner som kan overføres til roboter.

Hittil har selskapet demonstrert en kirurgisk robot som «syr» tynne ledninger inn i hjernen, noe Musk under demonstrasjonen kalte «en Fitbit i hjernen». Forskere var imidlertid ganske kritiske og påpekte at det ikke var noe nytt ved teknologien.

Selskapet har også fått mye kritikk i forbindelse med sine forsøk på dyr. Etter utallige bekymringsmeldinger fra de ansatte ble det rapportert om stress og slurvete arbeid som påførte dyrene unødvendige lidelse. De ble derfor gransket av føderale myndigheter.

FDA har tidligere avdekket flere sikkerhetsproblemer som måtte avklares før de kunne få tillatelse til å gå videre med forsøk på mennesker. Det dreide seg blant annet om litiumbatteriet, risikoen for at ledningene beveger seg i hjernen og utfordringen forbundet med å fjerne apparatet uten å påføre hjernemassen skade.

Men nå har de altså gitt Neuralink klarsignal til å fortsette med prosessen. Så gjenstår det å se hvordan forsøkene på mennesker vil gå for seg, men vi får da inderlig håpe at utførelsen er grundigere og mer skånsom enn dyreforsøkene.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Nå kan du snakke med ChatGPT

NASAs robottog på månen

Google Gemini blir mer allmektig

Skjermen gjør alt, bortsett fra å lese tankene dine!

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Scroll to Top