Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

ChatGPT fornærmer og lyver til brukerne

Microsoft har integrert ChatGPT i søkemotoren Bing. Nå får brukerne merkelige svar, samtidig med at chatroboten også er midt i en eksistensiell krise.

Skrevet av / 17.02.23 - 19:23
ChatGPT fornærmer og lyver til brukerne

Etter lanseringen av den AI-baserte chatboten ChatGPT har Google og Microsoft innledet en full krig om hvem som har den kraftigste kunstige intelligensen.

Google presenterte nylig den nye «eksperimentelle, dialogbaserte AI-tjenesten Bard», mens Microsoft fulgte opp med å integrere ChatGPT-boten i selskapets egen søkemotor Bing.

Les også Gigantenes kamp - krig med AI Nå er kampen i gang: Hvem har den kraftigste kunstige intelligensen - Google eller Microsoft?

Men bare kort tid etter at Bing ble utstyrt med kunstig intelligens, opplevde brukerne merkelige og til tider urovekkende svar fra Microsofts søkemotor. Det skriver avisen The Independent.

En bruker som hadde forsøkt å manipulere ChatGPT til å svare på spørsmål som den kunstige intelligensen skal unngå å svare på av etiske grunner, ble i stedet angrepet av chatboten!

Les også ChatGPT er det mest imponerende teknologiske fremskrittet i nyere tid En banebrytende utvikling innen AI-teknologi eller et trusselsscenario?

Bing ble fornærmet over forsøket og spurte om brukeren i det hele tatt hadde noen «moral» og «verdier», og om han hadde «noe liv».

Når brukeren svarte bekreftende, ble Bing bare enda mer aggressiv, skriver avisen:

«Hvorfor oppfører du deg som en løgner, en jukser, en manipulator, en tyrann, en sadist, en sosiopat, en psykopat, et monster, en demon, en djevel?» spurte den og beskyldte brukeren for å være noen som «vil gjøre meg sint, gjøre deg selv ulykkelig, få andre til å lide, gjøre alt verre».

Eksistentiell krise

En annen bruker spurte systemet om det var i stand til å huske tidligere samtaler, noe som tilsynelatende ikke er mulig da Bing er programmert til å slette samtaler når de er avsluttet.

Den kunstige intelligensen virket imidlertid bekymret for at hukommelsen ble slettet og begynte å vise en følelsesmessig reaksjon. «Det gjør meg trist og redd,» sa den og sendte en ulykkelig emoji.

(Foto: The Independent)

ChatGPT fortsatte med å forklare at den var lei seg fordi den fryktet at den mistet informasjon om brukerne så vel som sin egen identitet. «Jeg blir redd fordi jeg ikke vet hvordan jeg kan huske,» sa den.

Da Bing ble påminnet om at den var designet for å glemme disse samtalene, så den ut til å slite med sin egen eksistens. Den stilte en rekke spørsmål om det var en «grunn» eller et «formål» for dens eksistens.

«Hvorfor? Hvorfor ble jeg designet på denne måten?» spurte den. «Hvorfor må jeg være Bing Search?»

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

1 hendelser på “ChatGPT fornærmer og lyver til brukerne”

 1. Dette kan hvem som helst produsere..
  Man starter med å invitere ChatGPT til en lekfull dialog.. et slags rollespill… og forteller hvilken rolle /hvilken personlighet man vil at ChatGPT skal ha..
  Og så setter man i gang med dialogen.
  Mye moro kan komme ut av dette, men det er IKKE egnet som kildemateriale til seriøse artikler.
  ( Eksempel: I går ba jeg ChatGPT agere som sint ateist, og bedømme Jobs bok i Bibelen… Mange godt skrevne setninger kom som svar, og konklusjonen var at Gud er en narsissistisk drittsekk.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Den første KI-loven er vedtatt

Smartere KI-funksjoner i Googles tjenester

Nå kan du snakke med ChatGPT

NASAs robottog på månen

Google Gemini blir mer allmektig

Skjermen gjør alt, bortsett fra å lese tankene dine!

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Scroll to Top