Apple dropper gjeldsslaveri på fabrikker

Nyansatte hos Apples underleverandører har hittil måttet betale en månedslønn for å få lov til å jobbe der. Nå får de fornøyelsen gratis.
Annonse
Annonse
forfatter

Apple har tatt et skritt mot bedre arbeidsforhold for de som jobber i fabrikkhallene hos selskapets underleverandører. Et skritt, som imidlertid de fleste steder i verden ble tatt for et par hundre år siden: Fremover er det nemlig forbudt å slavebinde de ansatte i fabrikkene med det systemet som hos Apple kalles «Bonded servitude» og som best kan sammenlignes med livegenskap – et slags kontraktmessig slaveri.

Når et nytt produkt, for eksempel en ny iPhone, skal settes i produksjon, skal det ansettes nye medarbeidere i stort antall. Det skjer ofte ved hjelp av eksterne rekrutteringsfirmaer, som selvsagt tar seg godt betalt for bryet. Den regningen har hittil blitt sendt videre til de nyansatte fabrikkarbeiderne, som dermed starter sin ansettelse med en betydelig gjeld.

For at sikre at folk ikke stikker av fra fabrikken før gjelden, som kan være på mer enn en månedslønn, er betalt, har rekrutteringsbyråer konfiskert de nyansattes pass, i følge nyhetstjenesten Bloomberg.

 

6.700 kroner i ansettelsesgebyr

Apples forbud mot å la de nyansatte betale for sin egen rekruttering, ble meddelt til underleverandørene i oktober 2014, men det er først nu at Apple har offentliggjort det i en rapport. Her fremgår det at selskapets underleverandører i 2014 tilbakebetalte totalt 3,96 millioner dollar til 4.500 nyansatte, tilsvarende et rekrutteringshonorar på gjennomsnittlig ca. 6.700 kroner regnet etter dagens dollarkurs.

 

Kilde: Bloomberg, Gizmodo

Fotocredit: Tony Law/Wired

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Det er i hvert fall hva som hevdes om Mad Catz R.A.T. DWS trådløse spillmus.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
AOC og Porsche Design har med PD27 gått sammen om å lage en fet 240 Hz gamingskjerm.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.