Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Apple dropper gjeldsslaveri på fabrikker

Nyansatte hos Apples underleverandører har hittil måttet betale en månedslønn for å få lov til å jobbe der. Nå får de fornøyelsen gratis.

Skrevet av / 01.04.15 - 00:01
Apple dropper gjeldsslaveri på fabrikker

Apple har tatt et skritt mot bedre arbeidsforhold for de som jobber i fabrikkhallene hos selskapets underleverandører. Et skritt, som imidlertid de fleste steder i verden ble tatt for et par hundre år siden: Fremover er det nemlig forbudt å slavebinde de ansatte i fabrikkene med det systemet som hos Apple kalles «Bonded servitude» og som best kan sammenlignes med livegenskap – et slags kontraktmessig slaveri.

Når et nytt produkt, for eksempel en ny iPhone, skal settes i produksjon, skal det ansettes nye medarbeidere i stort antall. Det skjer ofte ved hjelp av eksterne rekrutteringsfirmaer, som selvsagt tar seg godt betalt for bryet. Den regningen har hittil blitt sendt videre til de nyansatte fabrikkarbeiderne, som dermed starter sin ansettelse med en betydelig gjeld.

For at sikre at folk ikke stikker av fra fabrikken før gjelden, som kan være på mer enn en månedslønn, er betalt, har rekrutteringsbyråer konfiskert de nyansattes pass, i følge nyhetstjenesten Bloomberg.

 

6.700 kroner i ansettelsesgebyr

Apples forbud mot å la de nyansatte betale for sin egen rekruttering, ble meddelt til underleverandørene i oktober 2014, men det er først nu at Apple har offentliggjort det i en rapport. Her fremgår det at selskapets underleverandører i 2014 tilbakebetalte totalt 3,96 millioner dollar til 4.500 nyansatte, tilsvarende et rekrutteringshonorar på gjennomsnittlig ca. 6.700 kroner regnet etter dagens dollarkurs.

 

Kilde: Bloomberg, Gizmodo

Fotocredit: Tony Law/Wired

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top