Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

3… 2… 1… liftoff

Ingenting kunne stoppe SpaceX i dag.

Skrevet av / 30.05.20 - 22:42
3… 2… 1… liftoff

Været var på topp, stjernene lå i linje, alt lå til rette for en vellykket oppskyting. Og det ble det. Dette var USAs første bemannede oppskyting til verdensrommet fra amerikansk jord, på 9 år. Og den første i historien gjort av et privat selskap, nemlig SpaceX. Hvor gründeren er ingen ringere enn Teslas Elon Musk. NASA bistod med bakkekontroll.

Astronautene Bob Behnken og Doug Hurley entret opprinnelig fartøyet Crew Dragon, drevet av raketten Falcon 9, for oppskyting onsdag. Men været kom i veien. Vel, i dag klaffet alt, og oppskytingen var et faktum.

Ingenting skriker høyteknologi som et par astronauter i «Kjære Jesus, la denne oppskytingen gå bra»-posisjon.

Demo-2, som oppdraget kalles, kommer litt over et år etter at SpaceX hadde en vellykket oppskyting av et ubemannet Crew Dragon-fartøy til Den internasjonale romstasjonen for Demo-1-oppdraget.

Les også Ingen historisk oppskyting for bemannet SpaceX Været kom i veien for SpaceX og NASA, da de skulle skyte opp bemannet fartøy til Den internasjonale romstasjonen.

Bemannede reiser til Mars

Målet for SpaceX denne gangen er Den internasjonale romstasjonen (ISS), hvor fartøyet skal dokke i morgen. Deretter vil Hurley og Behken jobbe sammen med mannskapet på Expedition 63 som startet i april og skal vare til oktober. Med fokus på å forske på biologi, vitenskap om jordkloden, menneskelig biologi, fysikk og teknologiutvikling. Hovedmålet er å legge grunnlaget for bemannede reiser til månen og mars.

SpaceX Falcon 9 Crew Dragon
Drivstoff fylles.

30-90 dager

Men mens Expedition 63 altså holder på til oktober, skal Crew Dragon-oppdraget fra SpaceX vare fra 30-90 dager, og altså returnere til jorden senest 28. august.

Noen saker skal fraktes tilbake til jorden fra romstasjonen. For eksempel studenteksperimenter med plantefrø, for å se hvordan de oppfører seg i null gravitasjon. Samt frosne vev og planter som man ønsker å studere etter de har oppholdt seg i null tyngdekraft i lengre perioder. Studier av disse vil kunne gi viktig kunnskap om hvordan menneskekroppen, mat og andre organiske gjenstander vil utvikle seg under en lang ferd gjennom verdensrommet. For eksempel til Mars.

Liftoff!

SpaceX lander i Atlanterhavet

Crew Dragon-kapselen skal lande i Atlanterhavet, og plukkes opp av redningsfartøyet Go Navigator.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

0
Scroll to Top