Nyhet

Ingen oppskyting for bemannet SpaceX

Været kom i veien for SpaceX og NASA, da de skulle skyte opp bemannet fartøy til Den internasjonale romstasjonen.

Skrevet av / 27.05.20 - 22:55
Ingen oppskyting for bemannet SpaceX

Det var et umiddelbart utskytingsvindu for SpaceX Falcon 9-raketten med Crew Dragon-fartøyet i tuppen, som skulle fly en bemannet tur til Den internasjonale romstasjonen i dag.

Håpet var at man kunne skvise seg mellom to kortere tidsrom med dårlig vær. Man anslo til å begynne med at det var 60 prosent mulighet for at raketten skulle kunne ta av. Det gikk akkurat ikke, ca et kvarter før oppskyting ble oppdraget for dagen kansellert. Neste mulighet blir førstkommende lørdag, også da er de avhengig av været.

SpaceX Falcon 9 launch NASA TV
Astronautene var lenge klare til utskyting, før oppdraget ble kansellert for dagen. Foto: Skjermbilde fra NASA Live TV

Ingen stor last til ISS

Falcon 9-fartøyet skal ikke ha med seg noe særlig med last til ISS. Blant annet en mosaikk som danner jordkloden, med bilder av 2020 avgangselever over hele landet. Bilder fra deres barndom og helt til de er utdannet. Sånne sentimentale greier.

Returlast

Viktigere er at Falcon 9-fartøyet fra Elon Musks SpaceX skal ta med noen saker tilbake igjen. Studenteksperimenter med plantefrø, for å se hvordan de oppfører seg i null gravitasjon. Samt frosne vev og planter som man ønsker å studere etter de har oppholdt seg i null tyngdekraft i lengre perioder. Studier av disse vil kunne gi viktig kunnskap om hvordan menneskekroppen, mat og andre organiske gjenstander vil utvikle seg under en lang ferd gjennom verdensrommet. For eksempel til Mars.

Denne mosaikken satt sammen av bilder fra avgangselever rundt i USA, er blant få ting som skal være med Crew Dragon-fartøyet på tuppen av Falcon 9-raketten, når de omsider skytes opp mot ISS. Foto: Skjermbilde fra NASA Live TV

Det man tar med seg ned igjen til jorden er med andre ord mye viktigere enn det man sender ut. Så har vi jo også det lille faktum at dette blir den første bemannede romferden utført av et privat foretak.

Undertegnede satt klistret over en time til NASAs live TV-kanal for å se oppskytingen, for å bli opplyst om at det ikke ville skje.

Romfart ga oss fibernett

Men det var nyttig info om oppskytingen, som definitivt kommer til å skje, forhåpentligvis førstkommende lørdag.

For eksempel ble spørsmålet tatt opp, om hvorfor man skal bruke store midler på å forske på verdensrommet. Hvis det ikke er svar godt nok, at mennesket alltid har hatt en trang til å forstå hvor vi kommer fra, og at universets historie er vår historie, så finnes det flere praktiske grunner.

Fiberoptisk internett, for eksempel, er en direkte konsekvens av utviklingen av fjernkommunikasjon for romfartøy. Vi ville med andre ord kunnet sitte med temmelig tregt internett – uten 4K-innhold på Netflix – dersom det ikke var for romfart. Under regi av NASA, men likevel.

Medisinsk forskning går også fortere takket være kloke hoder som prøver å holde astronauter friske i rommet.

Det var to grunner som ble nevnt i løpet av programmet, det finnes selvsagt mange flere.

På lørdag kan du se neste utskytingsforsøk direkte på NASA Live TV her.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Nå gjelder EUs strenge nettverksregler

Luna 25 krasjet på månen

Nå kan Google oppsummere for deg

Russlands første romrakett på 50 år

De første turistene i verdensrommet

Google Assistant får AI-motor

Scroll to Top