Search
Generic filters
SpaceX falcon-9

Ingen oppskyting for bemannet SpaceX

Været kom i veien for SpaceX og NASA, da de skulle skyte opp bemannet fartøy til Den internasjonale romstasjonen.

Det var et umiddelbart utskytingsvindu for SpaceX Falcon 9-raketten med Crew Dragon-fartøyet i tuppen, som skulle fly en bemannet tur til Den internasjonale romstasjonen i dag.

Håpet var at man kunne skvise seg mellom to kortere tidsrom med dårlig vær. Man anslo til å begynne med at det var 60 prosent mulighet for at raketten skulle kunne ta av. Det gikk akkurat ikke, ca et kvarter før oppskyting ble oppdraget for dagen kansellert. Neste mulighet blir førstkommende lørdag, også da er de avhengig av været.

SpaceX Falcon 9 launch NASA TV
Astronautene var lenge klare til utskyting, før oppdraget ble kansellert for dagen. Foto: Skjermbilde fra NASA Live TV

Ingen stor last til ISS

Falcon 9-fartøyet skal ikke ha med seg noe særlig med last til ISS. Blant annet en mosaikk som danner jordkloden, med bilder av 2020 avgangselever over hele landet. Bilder fra deres barndom og helt til de er utdannet. Sånne sentimentale greier.

Returlast

Viktigere er at Falcon 9-fartøyet fra Elon Musks SpaceX skal ta med noen saker tilbake igjen. Studenteksperimenter med plantefrø, for å se hvordan de oppfører seg i null gravitasjon. Samt frosne vev og planter som man ønsker å studere etter de har oppholdt seg i null tyngdekraft i lengre perioder. Studier av disse vil kunne gi viktig kunnskap om hvordan menneskekroppen, mat og andre organiske gjenstander vil utvikle seg under en lang ferd gjennom verdensrommet. For eksempel til Mars.

Denne mosaikken satt sammen av bilder fra avgangselever rundt i USA, er blant få ting som skal være med Crew Dragon-fartøyet på tuppen av Falcon 9-raketten, når de omsider skytes opp mot ISS. Foto: Skjermbilde fra NASA Live TV

Det man tar med seg ned igjen til jorden er med andre ord mye viktigere enn det man sender ut. Så har vi jo også det lille faktum at dette blir den første bemannede romferden utført av et privat foretak.

Undertegnede satt klistret over en time til NASAs live TV-kanal for å se oppskytingen, for å bli opplyst om at det ikke ville skje.

Romfart ga oss fibernett

Men det var nyttig info om oppskytingen, som definitivt kommer til å skje, forhåpentligvis førstkommende lørdag.

annonse

For eksempel ble spørsmålet tatt opp, om hvorfor man skal bruke store midler på å forske på verdensrommet. Hvis det ikke er svar godt nok, at mennesket alltid har hatt en trang til å forstå hvor vi kommer fra, og at universets historie er vår historie, så finnes det flere praktiske grunner.

annonse

Fiberoptisk internett, for eksempel, er en direkte konsekvens av utviklingen av fjernkommunikasjon for romfartøy. Vi ville med andre ord kunnet sitte med temmelig tregt internett – uten 4K-innhold på Netflix – dersom det ikke var for romfart. Under regi av NASA, men likevel.

Medisinsk forskning går også fortere takket være kloke hoder som prøver å holde astronauter friske i rommet.

Det var to grunner som ble nevnt i løpet av programmet, det finnes selvsagt mange flere.

På lørdag kan du se neste utskytingsforsøk direkte på NASA Live TV her.

annonse

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Les også

SOMMERTILBUD
6 UKER LB+
FOR KUN 6 KR
Full tilgang til hele lydogbilde.no i sommer for kun 6 kr!
PRØV i 6 UKER
close-link