Nyhet

EUs batteridirektiv vil påvirke nye produkter

EUs nye batteridirektiv trer i kraft om tre år og vil gjøre det enklere for forbrukerne å skifte batterier selv.

Skrevet av / 02.06.23 - 10:49
EUs batteridirektiv vil påvirke nye produkter

De fleste av oss har en del produkter liggende hjemme som går på oppladbare batterier. På mange av dem er det enkelt å bytte batteri selv, mens det er nesten umulig på andre. Dette vil imidlertid endre seg i tiden fremover med EUs nye batteridirektiv.

Robotstøvsugere, trådløse støvsugere, elektriske tannbørster, nettbrett og mobiltelefoner er eksempler på batteridrevne produkter i hjemmene våre. Elektriske visper og stavmiksere er også eksempler slike enheter, selv om de fleste produktene i disse to kategoriene fortsatt har ledning – for eksempel Boschs nyeste stavmikser, ErgoMaster Series 6, som du kan lese mer om her.

EUs nye batteridirektiv

Batterier er nå i ferd med å bli et viktig strategisk marked, og EU-parlamentet er i gang med å utvikle nye regler for å håndtere de miljømessige, etiske og sosiale utfordringene.

Den 9. desember i fjor ble parlamentet og rådet enige om en provisorisk avtale for et nytt batteridirektiv, som vil justere regelverket for batterier for å ta hensyn til den teknologiske utviklingen og fremtidige utfordringer. Direktivet vil regulere hele livssyklusen til batterier og kreve at alle batterier skal være utskiftbare i produkter som selges på det europeiske markedet.

Tanken er at det skal være enkelt å bytte batterier i alle forbrukerprodukter – altså i alt fra mobiltelefoner til elektriske tannbørster og stavmiksere. Og produktene må være utformet slik at du enkelt kan du bytte ut batteriet på egenhånd – uten behov for spesielle verktøy eller sirurgisk presisjon.

Batteridirektivet vil tre i kraft 42 måneder etter at avtalen er inngått, nemlig i juni 2026, og før den tid er det en del flere detaljer i direktivet som også skal på plass.

(Artikkelbildet: European Union – Batteries. Photographer: Jean Luc Flemal)

EU-parlamentet vedtar USB-C som ny felles lader

Forbrukerne vil snart kunne bruke én enkelt ladeløsning for sine elektroniske enheter, melder EU-parlamentet.

Les videre
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist for L&B Home. Ola har i 24 år jobbet med å holde oversikt over - og skrive om - trender, innovasjoner og produkter innenfor forbrukerelektronikk, hvitevarer og husholdningsapparater. I perioden 1999-2017 jobbet Ola i de svenske fagbladene Rateko, El&Vitt og ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktør og sjefredaktør. Siden 2017 har Ola jobbet som konsulent - i sitt eget firma Eor AB, grunnlagt i 2014 - med hovedvekt på det skrevne ord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Smart hjem med finsk teknologi

Slutt for Meet på Google Nest

Nespresso lanserer Vertuo Creatista

Et trivelig hjem med Beurer

Få liv i hjemmekontoret med Wiz

Frittstående kjøleskap og fryser fra Bertazzoni

Scroll to Top