Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

EUs batteridirektiv vil påvirke nye produkter

EUs nye batteridirektiv trer i kraft om tre år og vil gjøre det enklere for forbrukerne å skifte batterier selv.

Skrevet av / 02.06.23 - 10:49
EUs batteridirektiv vil påvirke nye produkter

De fleste av oss har en del produkter liggende hjemme som går på oppladbare batterier. På mange av dem er det enkelt å bytte batteri selv, mens det er nesten umulig på andre. Dette vil imidlertid endre seg i tiden fremover med EUs nye batteridirektiv.

Robotstøvsugere, trådløse støvsugere, elektriske tannbørster, nettbrett og mobiltelefoner er eksempler på batteridrevne produkter i hjemmene våre. Elektriske visper og stavmiksere er også eksempler slike enheter, selv om de fleste produktene i disse to kategoriene fortsatt har ledning – for eksempel Boschs nyeste stavmikser, ErgoMaster Series 6, som du kan lese mer om her.

EUs nye batteridirektiv

Batterier er nå i ferd med å bli et viktig strategisk marked, og EU-parlamentet er i gang med å utvikle nye regler for å håndtere de miljømessige, etiske og sosiale utfordringene.

Den 9. desember i fjor ble parlamentet og rådet enige om en provisorisk avtale for et nytt batteridirektiv, som vil justere regelverket for batterier for å ta hensyn til den teknologiske utviklingen og fremtidige utfordringer. Direktivet vil regulere hele livssyklusen til batterier og kreve at alle batterier skal være utskiftbare i produkter som selges på det europeiske markedet.

Tanken er at det skal være enkelt å bytte batterier i alle forbrukerprodukter – altså i alt fra mobiltelefoner til elektriske tannbørster og stavmiksere. Og produktene må være utformet slik at du enkelt kan du bytte ut batteriet på egenhånd – uten behov for spesielle verktøy eller sirurgisk presisjon.

Batteridirektivet vil tre i kraft 42 måneder etter at avtalen er inngått, nemlig i juni 2026, og før den tid er det en del flere detaljer i direktivet som også skal på plass.

(Artikkelbildet: European Union – Batteries. Photographer: Jean Luc Flemal)

EU-parlamentet vedtar USB-C som ny felles lader

Forbrukerne vil snart kunne bruke én enkelt ladeløsning for sine elektroniske enheter, melder EU-parlamentet.

Les videre
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist for L&B Home. Ola har i 24 år jobbet med å holde oversikt over - og skrive om - trender, innovasjoner og produkter innenfor forbrukerelektronikk, hvitevarer og husholdningsapparater. I perioden 1999-2017 jobbet Ola i de svenske fagbladene Rateko, El&Vitt og ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktør og sjefredaktør. Siden 2017 har Ola jobbet som konsulent - i sitt eget firma Eor AB, grunnlagt i 2014 - med hovedvekt på det skrevne ord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Kjøle-/fryseskap med 438 fargekombinasjoner

Sov bedre med Philips Hue

Fargerik musikk fra Wiz

Husqvarnas robotgressklipper får solcellelading

Denne airfryeren er en dobbeldekker

Enklere hverdag med Yales smarte kodehåndtak

Budsjettvennlig airfryer med vindu

Plassbesparende kjøleskap og frysere fra Miele

Videreutviklet espressomaskin

Styr terrassedøren via Matter

Webers flaggskipgriller blir smarte

Pizzaovn med roterende stein

Scroll to Top