Bil & El-kjøretøy Data Fitness Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

EU-parlamentet vedtar USB-C som ny felles lader

Forbrukerne vil snart kunne bruke én enkelt ladeløsning for sine elektroniske enheter, melder EU-parlamentet.

Skrevet av / 04.10.22 - 13:16
EU-parlamentet vedtar USB-C som ny felles lader

Loven om å implementere USB-C som felles ladeløsning har vært utarbeidet i lengre tid, og i dag ble den vedtatt i EU-parlamentet:

Innen utgangen av 2024 vil alle mobiltelefoner, nettbrett og kameraer som selges i EU måtte være utstyrt med en USB Type-C-ladeport. Fra våren 2026 vil plikten gjelde for bærbare datamaskiner, sier EU-parlamentet i en pressemelding.

Den nye loven, som ble vedtatt i denne tirsdagen, er en del av et bredere EU-arbeid for å redusere e-avfall og gi forbrukere mulighet til å ta mer bærekraftige valg.

Les også Nytt EU-vedtak: USB-C blir felles ladestandard Fra 2024 skal alle nye mobiltelefoner ha samme type ladekontakt.

USB-C som felles, universal lader

I henhold til de nye reglene vil forbrukerne ikke lenger trenge en annen lader hver gang de kjøper en ny enhet, da de vil kunne bruke én enkelt lader for en rekke små og mellomstore bærbare elektroniske enheter.

Reglene omfatter alle nye mobiltelefoner, nettbrett, digitale kameraer, hodetelefoner og hodesett, håndholdte spillkonsoller og bærbare høyttalere, e-lesere, tastaturer, mus, bærbare navigasjonssystemer, øreplugger og bærbare datamaskiner (puh!) – uavhengig av produsent. Det vil si at stort sett alt som kan lades opp via en kabel, med en strømforsyning på opptil 100 watt, må utstyres med en USB Type-C-port.

Alle enheter som støtter hurtiglading vil nå ha samme ladehastighet, slik at brukere kan lade enhetene sine med samme hastighet med en hvilken som helst kompatibel lader.

Parlamentets ordfører Alex Agius Saliba (S&D, MT) sa i dag:

 «Den felles laderen vil endelig bli en realitet i Europa. Vi har ventet i mer enn ti år på disse reglene, men vi kan endelig forlate den nåværende overfloden av ladere i fortiden. Denne fremtidssikre loven åpner for utvikling av innovative ladeløsninger i fremtiden, og den vil komme alle til gode – fra frustrerte forbrukere til vårt sårbare miljø. Dette er vanskelige tider for politikken, men vi har vist at EU ikke har gått tom for ideer eller løsninger for å forbedre livene til millioner i Europa og inspirere andre deler av verden til å følge etter.»

Hva med trådløs lading?

Ettersom trådløs lading blir stadig mer utbredt, regner EU-kommisjonen med å måtte harmonisere kravene innen utgangen av 2024, for å unngå å ha en negativ innvirkning på forbrukere og miljøet. De vil også bli kvitt den såkalte «lock-in»-effekten, der en forbruker blir låst til utstyr fra en enkelt produsent.

Bedre informasjon og valgmuligheter for forbrukerne

Nye etiketter skal informere forbrukerne om ladeegenskapene til nye modeller, noe som gjør det lettere  å se om deres eksisterende ladere er kompatible. Slik kan man avgjøre om det trengs en ny lader når de kjøper et nytt produkt, eller om man kan bruke den gamle.

Disse nye forpliktelsene vil forhåpentglivis føre til mer gjenbruk av ladere og vil hjelpe forbrukere å spare opptil 250 millioner euro i året på unødvendige laderkjøp, mener EU-parlamentet. Avhendte og ubrukte ladere utgjør om lag 11 000 tonn e-avfall årlig ifølge EU.

Les også På utkikk etter ny mobil til jul? Her er de 10 beste smarttelefonene på markedet! Her finner du de ti beste mobilene man får tak i.

Veien videre

Rådet må formelt godkjenne direktivet før det publiseres i EUs offisielle tidsskrift. Den trer i kraft 20 dager etter publisering. Medlemslandene vil da ha 12 måneder på seg til å innføre reglene, og 12 måneder etter at innføringsperioden utløper til å anvende dem. De nye reglene vil ikke gjelde for produkter som er markedsført før søknadsdatoen.

Kilde: Pressemelding fra EU-parlamentet

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Ekte kino med high-end lydplanke

En liten lydrevolusjon

Den beste budsjettstrømmeren

Scroll to Top