TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Fysiske musikkmedier opp 40 prosent

Discogs: - 12 millioner vinylplater ble handlet i 2020. Det er 40 prosent opp fra 2019! CD-salget har økt tilsvarende.

Ingen som regelmessig kjøper og selger fysiske plater på nett, kommer utenom handelsplattformen Discogs. Stedet hvor alle og enhver både kan selge og kjøpe musikk, og det er også stedet man går om man ønsker en pekepinn på verdien av platene man har i samlingen.

I koronaåret 2020 fikk nettstedet en kraftig økning i salg av fysisk musikk. Mest populært var vinylsalget, hvor 11,96 millioner plater skiftet hender gjennom Discogs. Dette er en økning på hele 40,75 prosent fra året før. Hele rapporten kan du lese her.

Er LP-en fremtidens musikkformat? Mens CD-en er på vei ut som musikkmedium, er LP-platen i rask fremgang. Salget av vinylskiver er mer enn sjudoblet siden 2008.

CD-salget har også økt

Men kanskje mer overraskende er det at også CD-salget økte nesten tilsvarende mye. Nesten 3,5 millioner CD-er ble handlet, som er en økning på 37 prosent fra året før. Og hvis du trodde kassettbåndet var dødt, skal du vite at det ble solgt nesten 300.000 av dem i fjor.

USA og Norge

Hva det totale salget er gjennom alle verdens musikkbutikker har vi ikke oversikt over, men det vi vet er at det i USA ble solgt 19,1 millioner vinylplater (LP-er og singler) i 2019, og hele 46,5 millioner CD-er. Grunnen til at andelen vinyl mot CD er annerledes enn hos Discogs, kan skyldes at det er der entusiastene går for å finne sjeldne objekter, og at det i større grad gjelder vinyl enn CD.

I Norge ble det totalt solgt fysiske medier for 59 millioner kroner i 2019. Hvis gjennomsnittsprisen pr. enhet er 100 kroner snakker vi ca. 600.000 plater, fordelt på vinyl og CD.

De offisielle tallene for 2020 i USA og Norge er ikke sluppet i skrivende stund.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.