Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Fysiske musikkmedier opp 40 prosent

Discogs: - 12 millioner vinylplater ble handlet i 2020. Det er 40 prosent opp fra 2019! CD-salget har økt tilsvarende.

Ingen som regelmessig kjøper og selger fysiske plater på nett, kommer utenom handelsplattformen Discogs. Stedet hvor alle og enhver både kan selge og kjøpe musikk, og det er også stedet man går om man ønsker en pekepinn på verdien av platene man har i samlingen.

I koronaåret 2020 fikk nettstedet en kraftig økning i salg av fysisk musikk. Mest populært var vinylsalget, hvor 11,96 millioner plater skiftet hender gjennom Discogs. Dette er en økning på hele 40,75 prosent fra året før. Hele rapporten kan du lese her.

Er LP-en fremtidens musikkformat? Mens CD-en er på vei ut som musikkmedium, er LP-platen i rask fremgang. Salget av vinylskiver er mer enn sjudoblet siden 2008.

CD-salget har også økt

Men kanskje mer overraskende er det at også CD-salget økte nesten tilsvarende mye. Nesten 3,5 millioner CD-er ble handlet, som er en økning på 37 prosent fra året før. Og hvis du trodde kassettbåndet var dødt, skal du vite at det ble solgt nesten 300.000 av dem i fjor.

USA og Norge

Hva det totale salget er gjennom alle verdens musikkbutikker har vi ikke oversikt over, men det vi vet er at det i USA ble solgt 19,1 millioner vinylplater (LP-er og singler) i 2019, og hele 46,5 millioner CD-er. Grunnen til at andelen vinyl mot CD er annerledes enn hos Discogs, kan skyldes at det er der entusiastene går for å finne sjeldne objekter, og at det i større grad gjelder vinyl enn CD.

I Norge ble det totalt solgt fysiske medier for 59 millioner kroner i 2019. Hvis gjennomsnittsprisen pr. enhet er 100 kroner snakker vi ca. 600.000 plater, fordelt på vinyl og CD.

Annonse

De offisielle tallene for 2020 i USA og Norge er ikke sluppet i skrivende stund.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.