Musikk

Mens CD-en er på vei ut som musikkmedium, er LP-platen i rask fremgang. Salget av vinylskiver er mer enn sjudoblet siden 2008.
Annonse
Annonse
forfatter

Fremtidens medium. Grammofonplatens arvtaker. Det skortet ikke på lovord, da Philips og Sony i oktober 1982 introduserte Compact Disc-en som det ideelle, uslitelige og lydmessig perfekte musikkmedium. Mens de mest fremsynte skyndte seg å selge sine foreldede platespillere, påpekte kritiske røster at lyden fra CD-mediet var alt annet enn naturlig.

Ryktene om LP-ens død viste seg da også å være sterkt overdrevne. Etter å ha vært nesten ute av produksjon på 90-tallet, vendte de svarte skiver langsomt tilbake. LP-en har blitt hip, og nye utgivelsene med store musiknavn kommer på både vinyl og som nedlasting. Og på CD, hvis det er snakk om et album for massene. At det ikke kun er supernerdene som har hoppet tilbake på vinylvognen er også synlig ved at selv lavprisbutikkene har begynt å selge platespillere.

Salget av vinylplater på det engelske markedet 2005-2012 (grafikk: Amazon.co.uk)
Salget av vinylplater på det engelske markedet 2005-2012 (grafikk: Amazon.co.uk)

De senere år har det imidlertid gått meget hurtig. Nettbutikken Amazon, som er blant verdens største selgere av musikk på fysiske medier, har oppgitt at deres årlige salg av vinylplater har steget med 745 prosent siden 2008. Riktignok skal det sies at CD-salget fortsatt er langt høyere end LP, men det er tydelig på salgskurvene at musikk-CD-en er på vei ut. Det årlige CD-salget på verdensplan er faktisk halvert siden år 2000. LP-salget er til gjengjeld tilbake til nivået fra 1990-årene. Ifølge den britiske avdelingen av Amazon ble det i 2012 i Storbritannia solgt like mange LP-er som i 1991 (2,8 millioner album).

I USA er bildet omtrent det samme. Stigningen i vinylsalget er imidlertid prosentvis mindre i perioden 2008-2012. Magasinet Billboard har oppgitt platesalget på det amerikanske markedet i 2012 til 4,5 millioner eksemplarer.

Salget av vinylplater på det amerikanske markedet 2007-2012 (grafikk: Billboard).
Salget av vinylplater på det amerikanske markedet 2007-2012 (grafikk: Billboard).

Vinyl topp 20
Amazon har også lagd en topp 20-hitliste over de bestselgende grammofonplatene siden 1999. Selv om vi snakker om et samlet tidsrom på 14 år, er det flere helt ferske utgivelser på listen. Førsteplassen innehas av Daft Punk med albumet “Random Access Memories”, som kom i fjor. David Bowies nye “The Next Day” ligger også høyt. Den hvite hertugen er imidlertid i skarp konkurranse med seg selv med 1972-klassikeren “The Rise and Fall of Ziggy Stardust & The Spiders from Mars”. Pink Floyd har likeledes to plasser på topp 20 (“Dark Side of the Moon” og “Wish You Were Here”), det samme har Radiohead (“In Rainbows” og “OK Computer”). Beatles må nøye seg med én, nemlig 50-års-jubileumsutgaven av “Love Me Do”. Rockmusikken utgjør for øvrig hele 55,6 prosent av vinylsalget.

Annonse

Kilder: Engadget, Billboard

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

BlueParrott M300-XT gir opptil 15 timers taletid, og reduserer støy fra omgivelsene med 80 prosent.
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
To nye mobiler med fokus på kameraet.
Sony har i dag lansert en ny modell til Xperia 10-serien. Mobilen er den første i serien med 5G.
Strømmegiganten har gjort en større innholdsavtale med Sony Pictures.
Mer enn en halv million Huawei-brukere har lastet ned infiserte apper fra selskapets offisielle app-butikk, AppGallery.
Lanserer blant annet nye TV-er med MiniLED-teknologi.
TCL TS8132 er en rimelig lydplanke med Dolby Atmos, som gjenskapes av diskrete topphøyttalere.
Ny drivlinje og fleksible utstyrspakker.
Nok en gang utsettes kinopremierer på store filmtitler.
77 mil rekkevidde, Burmester lydanlegg og MBUX infotainment-system. Garantert en luksusbil av dimensjoner.