Search
Generic filters

Er LP-en fremtidens musikkformat?

Mens CD-en er på vei ut som musikkmedium, er LP-platen i rask fremgang. Salget av vinylskiver er mer enn sjudoblet siden 2008.

Fremtidens medium. Grammofonplatens arvtaker. Det skortet ikke på lovord, da Philips og Sony i oktober 1982 introduserte Compact Disc-en som det ideelle, uslitelige og lydmessig perfekte musikkmedium. Mens de mest fremsynte skyndte seg å selge sine foreldede platespillere, påpekte kritiske røster at lyden fra CD-mediet var alt annet enn naturlig.

Ryktene om LP-ens død viste seg da også å være sterkt overdrevne. Etter å ha vært nesten ute av produksjon på 90-tallet, vendte de svarte skiver langsomt tilbake. LP-en har blitt hip, og nye utgivelsene med store musiknavn kommer på både vinyl og som nedlasting. Og på CD, hvis det er snakk om et album for massene. At det ikke kun er supernerdene som har hoppet tilbake på vinylvognen er også synlig ved at selv lavprisbutikkene har begynt å selge platespillere.

Salget av vinylplater på det engelske markedet 2005-2012 (grafikk: Amazon.co.uk)
Salget av vinylplater på det engelske markedet 2005-2012 (grafikk: Amazon.co.uk)

De senere år har det imidlertid gått meget hurtig. Nettbutikken Amazon, som er blant verdens største selgere av musikk på fysiske medier, har oppgitt at deres årlige salg av vinylplater har steget med 745 prosent siden 2008. Riktignok skal det sies at CD-salget fortsatt er langt høyere end LP, men det er tydelig på salgskurvene at musikk-CD-en er på vei ut. Det årlige CD-salget på verdensplan er faktisk halvert siden år 2000. LP-salget er til gjengjeld tilbake til nivået fra 1990-årene. Ifølge den britiske avdelingen av Amazon ble det i 2012 i Storbritannia solgt like mange LP-er som i 1991 (2,8 millioner album).

I USA er bildet omtrent det samme. Stigningen i vinylsalget er imidlertid prosentvis mindre i perioden 2008-2012. Magasinet Billboard har oppgitt platesalget på det amerikanske markedet i 2012 til 4,5 millioner eksemplarer.

Salget av vinylplater på det amerikanske markedet 2007-2012 (grafikk: Billboard).
Salget av vinylplater på det amerikanske markedet 2007-2012 (grafikk: Billboard).

Vinyl topp 20
Amazon har også lagd en topp 20-hitliste over de bestselgende grammofonplatene siden 1999. Selv om vi snakker om et samlet tidsrom på 14 år, er det flere helt ferske utgivelser på listen. Førsteplassen innehas av Daft Punk med albumet “Random Access Memories”, som kom i fjor. David Bowies nye “The Next Day” ligger også høyt. Den hvite hertugen er imidlertid i skarp konkurranse med seg selv med 1972-klassikeren “The Rise and Fall of Ziggy Stardust & The Spiders from Mars”. Pink Floyd har likeledes to plasser på topp 20 (“Dark Side of the Moon” og “Wish You Were Here”), det samme har Radiohead (“In Rainbows” og “OK Computer”). Beatles må nøye seg med én, nemlig 50-års-jubileumsutgaven av “Love Me Do”. Rockmusikken utgjør for øvrig hele 55,6 prosent av vinylsalget.

Kilder: Engadget, Billboard

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
7 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.
Med Yeti X World of Warcraft Edition kan spillere modulere stemmen sin, og tilføre spillopplevelsen nye underholdende lyder.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!