Musikk

Mens CD-en er på vei ut som musikkmedium, er LP-platen i rask fremgang. Salget av vinylskiver er mer enn sjudoblet siden 2008.
Annonse
Annonse
forfatter

Fremtidens medium. Grammofonplatens arvtaker. Det skortet ikke på lovord, da Philips og Sony i oktober 1982 introduserte Compact Disc-en som det ideelle, uslitelige og lydmessig perfekte musikkmedium. Mens de mest fremsynte skyndte seg å selge sine foreldede platespillere, påpekte kritiske røster at lyden fra CD-mediet var alt annet enn naturlig.

Ryktene om LP-ens død viste seg da også å være sterkt overdrevne. Etter å ha vært nesten ute av produksjon på 90-tallet, vendte de svarte skiver langsomt tilbake. LP-en har blitt hip, og nye utgivelsene med store musiknavn kommer på både vinyl og som nedlasting. Og på CD, hvis det er snakk om et album for massene. At det ikke kun er supernerdene som har hoppet tilbake på vinylvognen er også synlig ved at selv lavprisbutikkene har begynt å selge platespillere.

Salget av vinylplater på det engelske markedet 2005-2012 (grafikk: Amazon.co.uk)
Salget av vinylplater på det engelske markedet 2005-2012 (grafikk: Amazon.co.uk)

De senere år har det imidlertid gått meget hurtig. Nettbutikken Amazon, som er blant verdens største selgere av musikk på fysiske medier, har oppgitt at deres årlige salg av vinylplater har steget med 745 prosent siden 2008. Riktignok skal det sies at CD-salget fortsatt er langt høyere end LP, men det er tydelig på salgskurvene at musikk-CD-en er på vei ut. Det årlige CD-salget på verdensplan er faktisk halvert siden år 2000. LP-salget er til gjengjeld tilbake til nivået fra 1990-årene. Ifølge den britiske avdelingen av Amazon ble det i 2012 i Storbritannia solgt like mange LP-er som i 1991 (2,8 millioner album).

I USA er bildet omtrent det samme. Stigningen i vinylsalget er imidlertid prosentvis mindre i perioden 2008-2012. Magasinet Billboard har oppgitt platesalget på det amerikanske markedet i 2012 til 4,5 millioner eksemplarer.

Salget av vinylplater på det amerikanske markedet 2007-2012 (grafikk: Billboard).
Salget av vinylplater på det amerikanske markedet 2007-2012 (grafikk: Billboard).

Vinyl topp 20
Amazon har også lagd en topp 20-hitliste over de bestselgende grammofonplatene siden 1999. Selv om vi snakker om et samlet tidsrom på 14 år, er det flere helt ferske utgivelser på listen. Førsteplassen innehas av Daft Punk med albumet “Random Access Memories”, som kom i fjor. David Bowies nye “The Next Day” ligger også høyt. Den hvite hertugen er imidlertid i skarp konkurranse med seg selv med 1972-klassikeren “The Rise and Fall of Ziggy Stardust & The Spiders from Mars”. Pink Floyd har likeledes to plasser på topp 20 (“Dark Side of the Moon” og “Wish You Were Here”), det samme har Radiohead (“In Rainbows” og “OK Computer”). Beatles må nøye seg med én, nemlig 50-års-jubileumsutgaven av “Love Me Do”. Rockmusikken utgjør for øvrig hele 55,6 prosent av vinylsalget.

Kilder: Engadget, Billboard

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.
Tidligere medarbeidere beskylder Huawei for diskriminering og for å blande seg inn i deres privatliv.
4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Ni nye kinesiske techselskaper er nå blokkert for amerikanske investorer.
Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?
Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Renault ikoniske småbil blir elektrisk, men du må vente på den.