Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Er LP-en fremtidens musikkformat?

Mens CD-en er på vei ut som musikkmedium, er LP-platen i rask fremgang. Salget av vinylskiver er mer enn sjudoblet siden 2008.

Skrevet av / 01.11.13 - 14:02
Er LP-en fremtidens musikkformat?

Fremtidens medium. Grammofonplatens arvtaker. Det skortet ikke på lovord, da Philips og Sony i oktober 1982 introduserte Compact Disc-en som det ideelle, uslitelige og lydmessig perfekte musikkmedium. Mens de mest fremsynte skyndte seg å selge sine foreldede platespillere, påpekte kritiske røster at lyden fra CD-mediet var alt annet enn naturlig.

Ryktene om LP-ens død viste seg da også å være sterkt overdrevne. Etter å ha vært nesten ute av produksjon på 90-tallet, vendte de svarte skiver langsomt tilbake. LP-en har blitt hip, og nye utgivelsene med store musiknavn kommer på både vinyl og som nedlasting. Og på CD, hvis det er snakk om et album for massene. At det ikke kun er supernerdene som har hoppet tilbake på vinylvognen er også synlig ved at selv lavprisbutikkene har begynt å selge platespillere.

Salget av vinylplater på det engelske markedet 2005-2012 (grafikk: Amazon.co.uk)
Salget av vinylplater på det engelske markedet 2005-2012 (grafikk: Amazon.co.uk)

De senere år har det imidlertid gått meget hurtig. Nettbutikken Amazon, som er blant verdens største selgere av musikk på fysiske medier, har oppgitt at deres årlige salg av vinylplater har steget med 745 prosent siden 2008. Riktignok skal det sies at CD-salget fortsatt er langt høyere end LP, men det er tydelig på salgskurvene at musikk-CD-en er på vei ut. Det årlige CD-salget på verdensplan er faktisk halvert siden år 2000. LP-salget er til gjengjeld tilbake til nivået fra 1990-årene. Ifølge den britiske avdelingen av Amazon ble det i 2012 i Storbritannia solgt like mange LP-er som i 1991 (2,8 millioner album).

I USA er bildet omtrent det samme. Stigningen i vinylsalget er imidlertid prosentvis mindre i perioden 2008-2012. Magasinet Billboard har oppgitt platesalget på det amerikanske markedet i 2012 til 4,5 millioner eksemplarer.

Salget av vinylplater på det amerikanske markedet 2007-2012 (grafikk: Billboard).
Salget av vinylplater på det amerikanske markedet 2007-2012 (grafikk: Billboard).

Vinyl topp 20
Amazon har også lagd en topp 20-hitliste over de bestselgende grammofonplatene siden 1999. Selv om vi snakker om et samlet tidsrom på 14 år, er det flere helt ferske utgivelser på listen. Førsteplassen innehas av Daft Punk med albumet “Random Access Memories”, som kom i fjor. David Bowies nye “The Next Day” ligger også høyt. Den hvite hertugen er imidlertid i skarp konkurranse med seg selv med 1972-klassikeren “The Rise and Fall of Ziggy Stardust & The Spiders from Mars”. Pink Floyd har likeledes to plasser på topp 20 (“Dark Side of the Moon” og “Wish You Were Here”), det samme har Radiohead (“In Rainbows” og “OK Computer”). Beatles må nøye seg med én, nemlig 50-års-jubileumsutgaven av “Love Me Do”. Rockmusikken utgjør for øvrig hele 55,6 prosent av vinylsalget.

Kilder: Engadget, Billboard

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top