Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Samsung Galaxy Z Flip 5 og Samsung Galaxy Z Fold 5 lansert

Samsung forbedrer sine brettbare smarttelefoner over hele linjen.

Skrevet av / 26.07.23 - 13:02
Samsung Galaxy Z Flip 5 og Samsung Galaxy Z Fold 5 lansert

Brettbare smarttelefoner har ikke gjort så stort inntrykk på norske forbrukere, men i Samsungs hjemland Sør-Korea er de å se overalt. Og kanskje er det derfor Samsung i dag lanserte to nye produkter, Samsung Galaxy Z Flip 5 og den brettbare Samsung Galaxy Z Fold 5, i Sør-Koreas hovedstad Seoul, hvor L&B Home var til stede.

Dette er første gang en av Samsungs store mobillanseringer, Galaxy Unpacked, arrangeres med hjemmebanefordel, og samtidig presenterte den koreanske elektronikkgiganten flere nye produkter på én gang enn vi kan huske å ha vært vitne til noen gang tidligere. I tillegg til Galaxy Z Flip 5 og Galaxy Z Fold 5 hadde Samsung også tre nye nettbrett og to nye smartklokker på programmet, så den lange flyturen til Sør-Korea var ikke forgjeves.

Samsung Galaxy Z Flip 5Samsung Galaxy Z Fold 5
Samsung lanserte et hav av nye mobilprodukter på det aller første Galaxy Unpacked-arrangementet i Seoul i Sør-Korea. (Foto: Peter Gotschalk)

Ved første øyekast ligner de to nyeste brettbare mobilene fra Samsung mye på fjorårets modeller. Og det er i grunn de samme produktene, bare med betydelige oppgraderinger, deriblant Android 13, en forbedret og lysere skjerm (nå opptil 1750 nits) og den raskeste Qualcomm-prosessoren på markedet, Snapdragon 8 Gen 2, som finnes i begge modellene.

Samsung Galaxy Z Flip 5
I år kommer Samsungs klapptelefon i farger som Mint, Cream og Graphite. (Foto: Peter Gotschalk).

Samsung Galaxy Z Flip 5

Rent visuelt er det vanskelig å se forskjell på Samsungs nyeste klapptelefon og fjorårets Galaxy Z Flip 4. Også den nye modellen, Samsung Galaxy Z Flip 5, kommer med 6,7-tommers Dynamic AMOLED 2X brettbar hovedskjerm med FHD+-oppløsning (2640 x 1080 piksler) og 120 Hz dynamisk oppdateringsfrekvens. Det er først når du skrur på mobilen at du legger merke til at den lille skjermen på forsiden (når telefonen er klappet sammen), som Samsung har begynt å kalle Flex Window, har blitt større og nå måler 3,4″ med en oppløsning på 748 + 720 piksler.

Samsung Galaxy Z Flip 5Samsung Galaxy Z Fold 5
Både på Samsung Galaxy Z Flip 5 og Galaxy Z Fold 5 kan brukeren bruke den øvre halvdelen av den fleksible skjermen som kamerasøker, mens den nedre halvdelen styrer kamerakontrollene (Foto: Peter Gotschalk).

Mobilen har omtrent samme størrelse på frontskjermen som den nærmeste konkurrenten, Motorola Razr 40 Ultra, har å by på. Og takket være et større skjermareal har Flex View-skjermen flere funksjoner enn i fjor, herunder flere widgets og støtte for tredjepartsapper.

Et helt nytt hengsel, som Samsung har døpt Flex Hinge, gjør at mobilen nå kan brettes helt sammen uten luft mellom de to skjermhalvdelene. Dette gjør Galaxy Z Flip 5 2 mm slankere enn forgjengeren når den ligger i lommen. Takket være Gorilla Glass Victus 2 er den brettbare telefonen fortsatt mer robust, og i likhet med forgjengeren er også Galaxy Z Flip 5 IPX8-sertifisert, noe som betyr at den kan tåle å ligge i vann i opptil 30 minutter.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Det er først når du skrur på mobilen at du legger merke til at den lille skjermen på forsiden, som Samsung har begynt å kalle Flex Window, har blitt større og nå måler 3,4″ (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet har to objektiver på 12 megapiksler (hhv. vidvinkel med optisk bildestabilisering og 123 graders ultravidvinkel) og er det samme som i fjor, men takket være en større frontskjerm skal det nå være enklere å ta selfies av høy kvalitet med kameraet på baksiden.

Som sagt finner man en lynrask Snapdragon 8 Gen 2-prosessor under den fleksible skjermen, og Galaxy Z Flip 5 leveres med samme batteristørrelse (3700 mAh) som fjorårets modell. Hurtiglading er støttet med opptil 25 W.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Samsung Galaxy Z Flip 5 er utstyrt med den samme 6,7-tommers Dynamic AMOLED 2X brettbare hovedskjermen som forgjengeren, men den maksimale lysstyrken er nå på hele 1750 nits (Foto: Peter Gotschalk).

I år kommer Samsungs klapptelefon i fargene Mint, Cream, Graphite og Lavender. For den minste modellen med 8 GB RAM og 256 GB innebygd lagring må man ut med 12.990 kroner. Mobilen kommer i butikkene 11. august.

Samsung Galaxy Z Fold 5

Vi hadde mye fint å si om Samsung Galaxy Z Fold 4 når vi testet den i fjor sommer, og ettersom Samsung Galaxy Z Fold 5 er mer av det samme pluss noen vesentlige forbedringer, kan fremtidige kjøpere av Samsungs nyeste brettbare smarttelefon se frem til en flaggskipmodell fra øverste hylle.

Samsung Galaxy Z Fold 5
Et nytt, oppdatert hengsel, Flex Hinge, gjør at det ikke lenger er luft mellom de to skjermhalvdelene når Samsung Galaxy Z Fold 5 klappes sammen. Bildet viser Z Fold 4 til venstre og Z Fold 5 til høyre. Forskjellen er tydelig. (Foto: Peter Gotschalk)

Utover den lynraske nye prosessoren – en Snapdragon 8 Gen 2, som Galaxy Z Fold 5 har til felles med Flip 5 – har Fold 5 også en lysere skjerm (opptil 1750 nits). Flex Hinge, den samme nye typen hengsel som Galaxy Z Flip 5 er utstyrt med, reduserer glippet mellom de to skjermhalvdelene når telefonen brettes sammen, noe som gjør Galaxy Z Fold 5 2,4 mm slankere enn forgjengeren. Vekten er også redusert med 10 gram, dermed veier Samsungs nye sammenleggbare smarttelefon bare 253 gram.

Når det gjelder programvaren, kan du med en forbedret oppgavelinje nå veksle mellom opptil fire nylig brukte apper, og Samsung lover at forbedret tohånds dra-og-slipp skal gjøre det enklere å forflytte innhold mellom apper og skjermer.

Samsung Galaxy Z Fold 5
Takket være den store frontskjermen er det enkelt å ta selfies av høy kvalitet med kameraet på baksiden. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet er uendret siden i fjor. Det betyr at Samsungs dyreste brettbare mobil fortsatt kan skryte av tre objektiver: en vanlig vidvinkel på 50 megapiksler (f/1,8 med optisk bildestabilisering), en ultravidvinkel på 12 megapiksler (f/2,2) og et teleobjektiv på 10 megapiksler med 3x optisk zoom. I tillegg har mobilen to selfiekameraer på 10 megapiksler (plassert over den lille frontskjermen) og 4 megapiksler plassert under den brettbare skjermen som et såkalt Under Display Camera, som også er samme oppsettet som på forgjengeren.

Frontskjermen er på 6,2″ (med en oppløsning på 2316 x 904 piksler), mens den brettbare 7,6″-skjermen har QXGA+-oppløsning (2176 x 1812 piksler) og en oppdateringsfrekvens på opptil 120 Hz. Begge panelene er av typen Dynamic AMOLED 2X. Både forsiden og baksiden av telefonen er beskyttet av Gorilla Glass Victus 2, og Galaxy Z Fold 5 er også IPX8-sertifisert slik at den tåler å bli mistet i toalettet eller bassenget.

Samsung Galaxy Z Fold 5
Samsung Galaxy Z Fold 5 kommer i fargene Icy Blue, Cream og Phantom Black.

Den medfølgende S Pen Fold Edition er 41 % slankere enn forgjengeren og måler kun 4,35 mm i diameter.

Samsung Galaxy Z Fold 5 kommer i fargene Icy Blue, Cream og Phantom Black. Den billigste modellen med 12 GB RAM og 256 GB innebygd lagring koster 20.990 kroner. Mobilen kommer også i butikkene 11. august.

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.

Mer som dette:

Samsung lanserer Galaxy Watch 6 og Watch 6 Classic

Den nye Galaxy Watch 6-serien skal blant annet gi deg mer personlig tilpassede helseråd.

Les videre

Samsung Galaxy Tab S9-serie lansert med tre nye nettbrett

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, Tab S9+ og Tab S9 kommer med hhv. 14,6", 12,4" og 11" skjerm.

Les videre
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Huaweis etterfølger kommer tilbake

Gemini Nano for Pixel 8 er nå her

Ærlig talt, Apple?

Nå skal budsjettmobiler være lekre

Apples årlige programvareoppdatering

Slapp av! Litt skjermlys skader ikke søvnen

Gemini-appen på norsk

Samsungs smartklokker får kunstig intelligens

57 prosent av Googles mobilkunder vil bytte

Rykte: iOS 18 får AI-genererte emojier og ChatGPT-partnerskap

M4-brikken innleder Apples sluttspurt i AI-kappløpet

Full furore: Apple ber om unnskyldning for brutal reklame

Scroll to Top