Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Kan solpaneler erstatte ødelagte synsceller?

Forskere prøver å gjenopprette synet ved hjelp av mikroskopiske solceller.

Skrevet av / 17.03.24 - 11:00
Kan solpaneler erstatte ødelagte synsceller?

Nevroproteser er et spennende forskningsområde som går ut på å gjenopprette tapte funksjoner med hjelpemidler som påvirker nervesystemet. Det mest kjente området er cochleaimplantater, som gjør det mulig for døve å oppfatte lyd ved å påvirke hørselsnerven direkte. Spørsmålet er om noe lignende kan gjøres for synet.

Dr. Udo Roemer ved University of New South Wales i Australia, som forsker på fotovoltaikk, eller rett og slett solcelleteknologi, tror det. Hans hypotese er at teknologien kan brukes til å omdanne lys som kommer inn i øyet, til elektrisitet, slik at de skadede fotoreseptorene kan omgåes og overføre visuell informasjon til hjernen.

Dr Udo Roemer (Foto: Robert Largent)

Et problem med tidligere forskning har vært at det ville kreve ledninger inn i øyet, noe som er komplisert og upraktisk. Nå forskes det imidlertid på en alternativ metode der et lite solcellepanel festes direkte på øyet og kan forsyne seg selv med strøm.

For øyeblikket prøver forskerne å finne ut hvordan de kan generere en høy nok spenning til å sende informasjon til hjernen. Dette krever at man stabler tre paneler oppå hverandre, og så langt har man fått til to. Neste trinn er å generere «pikslene» som tilsvarer bildeinformasjonen.

Les også NASA sender kattevideo med laser Hvordan demonstrerer man at man har kapasitet til å sende store mengder data over lange avstander? Du sender en kattevideo, naturligvis!

Det skal bemerkes at teknologien fortsatt befinner seg på konseptstadiet. Men Dr. Udo Roemer tror at når teknologien er klar til å testes på mennesker, vil enheten være 2 kvadratmillimeter stor med piksler på 50 mikrometer (fem hundredeler av en millimeter). Og det er ikke sikkert at den kan være selvforsynt.

Det kan hende at folk må bruke en slags briller eller smartbriller som fungerer sammen med solcellene som kan forsterke solsignalet til den nødvendige intensiteten som trengs for å stimulere nevronene i øyet på en pålitelig måte.

Kilde: Presserelease fra UNSW

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top