Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

PSB fyller 50 med nye flaggskip

Synchrony-serien markerer 50 år med høyttalerhåndverk. Ikonisk grunnlegger er fortsatt med på laget.

Skrevet av / 18.08.22 - 10:57
PSB fyller 50 med nye flaggskip

PSB Speakers fyller 50 år i år. En levetid langt fra alle høyttalerprodusenter noensinne oppnår. Det kanadiske høyttalermerket ble grunnlagt av Paul Barton, og historien er temmelig lik alle andre: Han syntes ikke noen andre høyttalere på markedet var bra nok, så han bestemte seg for å utvikle sine egne. Forskjellen med PSB er at Paul Barton etter 50 år fremdeles står bak spakene og sørger for at ingen produkter forlater fabrikken uten å holde hans standard.

Tidligere i sommer slapp PSB nyheten om retrohøyttaleren Passif 50 – en nytolkning av Passif II fra 1974. Vel, bursdagsfeiringen fortsetter med nye utgaver i Synchrony-serien.

PSB Synchrony Series
PSB Synchrony-serien består av gulvmodellene T800 og T600, og kompaktmodellen B600. Foto: PSB

To gulvstående og en kompakt

Der hvor Passif 50 er en ekte, moderne retrohøyttaler, er Synchrony-serien høyttalere av samtiden. Nå kan man argumentere at PSBs høyttalere uansett gir retro-vibber – det er i hvert fall ikke gjort forsøk på noen moderne minimalisme, og Synchrony anno 2022 er ikke noe unntak. Dette er høyttalere for staute folk, som ikke har noe imot høyttalere av den «boksete» typen, som tar sin plass i dagligstuen.

PSB hevder Synchrony-serien er deres mest avanserte høyttalerserie hittil, og pressemeldingen lover «fremragende ytelse» og «naturtro akustikk».

Synchrony-serien består av tre modeller: De gulvstående T800 og T600, og kompakthøyttaleren B600.

PSB Synchrony T800 Pair Walnut Black
PSB Synchrony T800 er den største gulvstående i serien. Kommer i sort og valnøtt. Foto: PSB

Synchrony T800 – den største gulvstående

På toppen i serien troner den digre gulvhøyttaleren T800. Den bærer artig nok navnet til Terminator-roboten i Arnold Schwartzeneggers drakt, og kraftmessig står den neppe særlig tilbake: Med tre 8-tommere (203 mm) til å dundre løs i bassregionen skulle det ikke være noe problem å skyve nok luft, og høyttalerne har en separat 5,25″ (133 mm) mellomtone på toppen av MDF-kabinettet, hvor frontplaten er forsterket med en 5 mm aluminiumplate. Blant anent for å gi maksimal dynamikk og renhet i det viktige vokalområdet. Kurven på baksiden av elementene er forøvrig støpt i ett stykke, og membranene er i vevet karbonfiber. Til slutt, under mellomtonen, sitter en 1-tommers diskantdome.

Les også PSB hodetelefoner tilpasser seg hørselen din PSB M4U 8 mkII har digital støykansellering og tilpasser seg brukerens hørsel. Men de er ikke uten svakheter.

Vi loves at elementkonstruksjonen drastisk reduserer forvrengning, og dessuten gir et høyere lydtrykk uten å gå i kompresjon. Dette igjen skal sørge for en åpnere og renere mellomtone, og mer virkningsfull dypbass, som strekker seg ned til rett over 20 Hz med lineariteten i behold. Mikrodynamikk og detaljer skal også være tydelig forbedret over tidligere elementkonstruksjoner.

Delefilteret er av typen fjerdeordens (24 dB / oktav) Linkwitz-Riley, som skal være den mest avanserte og nøyaktige PSB noensinne har benyttet. Den bruker høyspente polyfilm-kondensatorer og oksygenfri internkabling for best mulig styring av høyttalerelementene.

PSB Synchrony T600 rear
Triwiring: PSB Synchrony T600 har separate terminaler til diskant, mellomtone, og til bassene. Foto: PSB

Synchrony T600 – langt fra noen smågutt

Den mest kompakte gulvhøyttaleren i serien heter T600. Også dette er navnet på en Terminator-modell, selv om vi ikke egentlig tror dette har vært bevisst fra PSB sin side.

Uansett, T600 har tre 6,5-tommere i stedet for 8-tommere, og et noe mindre kabinett. Totalvekten er 35 kilo pr. høyttaler, mot 45 kilo for T800, og dypbassen ruller av litt tidligere. 24 Hz med +/- 3 dB er likevel dypt, og mer enn i stand til å gjengi den dypeste grunntonen i et flygel.

Både T600 og T800 er oppgitt med en følsomhet på 91 dB i et typisk lytterom. Dette er ganske høyt, og gjør at kvaliteten på forsterkeren er viktigere enn kraften.

PSB Synchrony B600 Front Walnut
PSB Synchrony B600 er så langt seriens eneste kompaktmodell. Foto: PSB

Synchrony B600 – bokhylle bare i navnet

Til slutt har vi den minste modellen, B600. Den kalles bokhyllehøyttaler, men skal du ha den beste lyden bør den stå på stativer.

Den bruker samme elementkonstruksjoner som i de gulvstående Synchrony-høyttalerne, men her benyttes ett enkelt 6,5-tommers element til både bass og mellomtone. Også her er kurven bak membranen støpt i ett stykke, og selve membranen er i vevet karbonfiber. Den 1-tommers titandiskanten med neodymmagnet sitter på undersiden av mellomtonebassen.

Følsomheten på 88 dB er bra for en stativhøyttaler, mens frekvensområdet strekker seg ned til gjennomsnittlige 50 Hz med 3 dB linearitet.

PSB Synchrony: Priser og tilgjengelighet

PSB Synchrony T800, T600 og B600 er nå tilgjengelige i hele verden, og prisene er henholdsvis 13.000, 10.000 og 3.000 euro.

Mer info: psbspeakers.com

I Norge forhandles PSB av Bergen Hi-Fi

Anbefalte high-end-høyttalere

Audiovector R3 Arreté

3-er’n er perfeksjonert

Danske Audiovector har lagt sin elsk på stadige oppgraderinger. Nå kan vi ikke skjønne annet, enn at deres high-end 3-serie har nådd sitt klimaks.

Kerr Acoustic K320 MK3

Oppsiktsvekkende nykommer

Sjansen for at du har sett eller hørt om Kerr, er minimal. Det bør du definitivt gjøre noe med.

Les hele testen

Focal Kanta No. 3

Gir musikken vinger

Focal-høyttalerne er et fyrverkeri i farger, men det er ikke den eneste grunnen til at vi digger dem.

Les hele testen

JBL Synthesis 4349

Svanesjøen i headbanger-drakt

JBL Synthesis 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!

JBL Synthesis 4367

Så rå at du blir kvalm

Hvis noen tvilte, JBL er tilbake så det synger og beviser at de kan lyd bedre enn de fleste.

Les hele testen

Sonus faber Olympica Nova III

Velspillende italiensk håndverk

Ut med den gamle referansehøyttaleren, inn med en ny fra Sonus fabers nye Olympica-generasjon.

Les hele testen

Martin Logan Impression ESL 11A

Magisk mesterstykke

De ser kanskje rare ut, men du har neppe hørt musikken gjengitt med større realisme.

Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 hendelser på “PSB fyller 50 med nye flaggskip”

  1. Kjell Åge Skogstad

    Hadde vært hyggelig med en forsterker anbefaling for Psb B 600.
    På forhånd takk 🙂 !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Her er fem ting smartklokken din bør kunne leve opp til

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top