Vi kårer: JBL Synthesis 4349

Svanesjøen i headbanger-drakt

JBL Synthesis 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!

Publisert 15.10.20 - 14:52
JBL Synthesis 4349
Amund Hammeren

JBL har på ingen måte sluttet å konstruere store, boksete høyttalere med svære elementer. Det har de nemlig fortsatt med under Synthesis-navnet. Dette er en totalt separat avdeling fra kinaproduserte Bluetooth-høyttalere og hodetelefoner, her lages det bare skikkelig hi-fi.

I senere tid har deres gamle studiomonitorer fått en gjenoppliving, og nyter nå av ny og oppdatert viten om hvordan man lager best mulig høyttalere.

JBL 4349 har et 12-tommers basselement, i liket med mange klassiske JBL-monitorer. Kabinettene er større enn både på mine gamle monitorer (4411) og klassikerne L112, slik at 4349 skal være i stand til å skyve mer luft og dermed spille høyere uten å gå i kompresjon. Men i motsetning til sine eldre familiemedlem er dette en ren toveis-konstruksjon. Det betyr at det ikke finnes en dedikert mellomtoneenhet. I stedet sitter et diskanthorn og opptar like stor plass som basselementet!

Tårevåte rockeopplevelser

Det er nesten til å felle en tåre av. Hvordan JBL 4349 bringer meg tilbake til ungdommen. Tiden da det var gøy å spille høyt, og da min families kjellerstue var midtpunktet for festen. For denne lyden er alt jeg kan huske at hi-fi var, og drar det hele flere hakk lenger.

Høyttalerne gjør det virkelig moro å spille musikk, her er det bare å ta frem albumene fra ungdommen igjen og glise høyt. Samtidig får du en ekstra dimensjon av oppløsning som gårsdagens store høyttalere slettes ikke hadde i seg. Par disse høyttalerne med en forsterker av skikkelig kvalitet, så skjønner du hva jeg mener.

Dette, mine damer og herrer, er Svanesjøen i headbanger-drakt!

Drivende god platespiller

Perfekt komposisjon

Mercedes EQE med Dolby Atmos: Wow!

Scroll to Top