Nyhet

Nye Sonos Beam får Dolby Atmos

Sonos slipper ny versjon av den lille lydplanken Beam. Nyheten er Dolby Atmos – og snart får alle Sonos-planker endelig DTS-støtte!
Sonos Beam Gen 2
forfatter

Vi hadde nylig et digitalt møte med Paul Peace, en av Sonos’ hovedingeniører på lydsiden. Blant annet er han ansvarlig for den endelige lydsignaturen på Sonos-høyttalerne. Møtet var i forbindelse med at Sonos nå annonserer at den kompakte lydplanken Beam nå slippes i sin 2. generasjon. Følgelig da med navnet Sonos Beam (Gen 2).

Sonos Beam (Gen 2)
Sonos Beam (Gen 2) får endelig Dolby Atmos. Foto: Sonos

– Pandemien har forandret folks måte å konsumere video på, hevdet Peace. – Siden folk nå konsumerer også de største filmene hjemme fremfor å gå på kino, har folk satt større krav til hjemmekinosystemer.

Samtidig har underholdningen forandret seg, med Dolby Atmos og andre omsluttende (immersive) lydformater.

– Landskapet har forandret seg veldig siden Beam av første generasjon, sier Paul Peace.

sonos beam-hand-1
Berøringspanel på toppen er obligatorisk. Foto: Sonos
Glimrende fra kongen av multirom Sonos stiller til start med et stort handicap, da den mangler subwoofer. Likevel ler den hele veien til målstreken.

Beam har fått flere høyttalerelementer

Sonos ville derfor oppgradere Beam, og optimalisere den for de nye formatene. Å få totalopplevelsen i en kompakt lydplanke har vært en utfordring.

– For det første måtte vi oppgradere hovedprosessoren, for den gamle er ikke kraftig nok til å gjøre arbeidet. Deretter har vi måttet optimalisere grensesnittet til brukeren, sier Peace.

beam-grille-white beam-grille-black C76PDX_536PDX C76PDX_536PDX Sonos Beam (Gen 2) C76PDX_536PDX beam-mounted beam-credenza-white beam-credenza-black
<
>
Sonos BSonos Beam (Gen 2)eam (Gen 2) får endelig Dolby Atmos. Foto: Sonos

Virtuelle høyttalere

Sonos har sett på arkitekturen, og bruker nå såkalte phase arrays – for å lage virtuelle høyttalere i et rom. Det dreier seg rett og slett om å gruppere flere høyttalerelementer og faseforskyve dem i forhold til hverandre, i et bestemt mønster. Fordi man ikke har ekte bak- og høydehøyttalere plassert rundt i rommet, må en lydplanke jukse med å lage et retningsmønster, som er konstruert av smarte ingeniører.

Der hvor den første Beam hadde tre høyttalere (venstre, senter, høyre), har andregenerasjon fått fem. De ekstra høyttalerne sitter på sidene, og disse gjenskaper både bak- og høydekanalene.

– At bak- og høydekanaler ikke gjenskapes av fronthøyttalerne, gjør at vi får en mye bedre opplevd kanalseparasjon, sier Peace.

Vi spør om ikke det likevel må betraktes som et kompromiss, da det tross alt ikke sitter egne, toppmonterte høyttalere for Atmos-innhold.

– Vi erkjenner at det er et kompromiss. Der hvor Arc har egne, oppadrettede høyttalere for Atmos, så har vi ikke plass til dette i Beam. Men det blir veldig mye bedre med en slik hybridmetodikk, enn om man skulle brukt venstre og høyre fronthøyttaler til å gjøre samme jobben. Det blir selvsagt ekstra tøft om du bruker et par Sonos One SL som bakhøyttalere, da vil de ekstra høyttalerne på sidene bare spille takkanalene. Det blir enda bedre, hevder Peace.

sonos beam-wellness
Foto: Sonos

Fungerer med eldre subwoofere

Ønsker du å bruke Sonos Beam (Gen 2) sammen med en subwoofer, så kan Sonos fortelle at den fungerer med alle generasjonene av Sub. Alle produkter som støtter S2-versjonen av Sonos-appen (siste versjon) kan kobles sammen med nye Beam.

Plastgrill

Der hvor gamle Beam har grill av stoff, har den nye lydplanken fått grill av polykarbonat, som er en termoplast med høy holdbarhet (samme material som CD-er er laget av). Dermed følger Sonos oppskriften til Arc.

Oppsettet for iPhone-brukere har også blitt enklere siden sist. Akkurat som Arc er det nå bare å føre telefonen inntil, og produktet vil poppe opp på telefonen.

C76PDX_536PDX C76PDX_536PDX
<
>
Sonos Beam (Gen 2) har fått HDMI med eARC, som gir støtte for Dolby Atmos og høyoppløst lyd via TV-ens HDMI. Foto: Sonos

DTS

Vi har lenge lurt på når Sonos skal støtte DTS-formatet. For, selv om det aller meste av innhold har Dolby-lydspor, så finnes det unntak. Og da er det irriterende at lydbildet må nedmikses til stereo PCM, for så å forsøke å skalere det opp igjen til noe som etterligner surroundlyd.

Vel, ventetiden er snart over. For første gang fikk vi høre direkte fra Sonos, at DTS er på vei! Og det gjelder ikke bare for Arc og den nye Beam (Gen 2), men også de utgåtte Sonos Playbar og Playbase får DTS-avspilling. Dessverre blir det ingen støtte for DTS:X, i følge Sonos, noe som er litt merkelig. Det kunne skilt Arc og Beam ytterligere fra sine forgjengere.

beam-gaming-1 beam-gaming-2 beam-couple-1
<
>
Foto: Sonos

Høyoppløst lyd

Den nye lydplanken vil som Arc støtte høyoppløst lyd, som betyr høyere oppløsning enn CD. Men ikke veldig mye høyere, det er snakk om 24-bit / 48 kHz og ikke 96 eller 192 kHz. Du kan få den høye oppløsningen fra TV-en via eARC HDMI-inngangen, eller strømme musikk – for eksempel fra Amazon Music.

Sonos Beam (Gen 2)
Foto: Sonos

Sonos Beam (Gen 2): Pris og tilgjengelighet

Sonos Beam (Gen 2) vil koste 4999 kroner, og blir tilgjengelig den 5. oktober. Vi får veldig snart et eksemplar til test!

Lydplanken kan bestilles hos sonos.com.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

  1. Helt idiotisk av Sonos og prioritere iPhone… møkka merke når de ikke lar andre en Apple gå muligheten.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.