Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Nye konsepter fra Q Acoustics

Den prisvinnende Concept 500 har fått en lillebror, som står på egne - svært uvanlige ben.

Skrevet av / 04.02.19 - 13:51
Nye konsepter fra Q Acoustics

Engelske Q Acoustics var mest kjent for rimelige høyttalere, fram til de for to år siden lagde Concept 500-høyttaleren, som var så vellykket at vi i etterkant kåret den til årets toppklassehøyttaler.

Nå prøver de å gjenta suksessen i et mindre format, i form av en kompakt standardmodell, Concept 300. Den nye modellen følger konseptet (unnskyld!) fra storebroren ved å ha et uvanlig grundig dempet og vibrasjonsdødt kabinett. Kabinettet er en femlags sandwich-konstruksjon som består av tre MDF-plater, skilt av to lag geleaktig lim som aldri størkner. Som skulle resultere i en ordentlig ren lydgjengivelse uten forvrenging.

Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

Høyttaleren er en toveis-konstruksjon med et 6″ hovedelement og en 28 mm diskant. Begge enhetene er utviklet spesielt til formålet.

Spesielle stativ

Plassering av kompakthøyttalere er en vitenskap i seg selv, og mange ender på en skjenk eller i reolen, hvor lyden er alt annet enn ideell. Denne diskusjonen får man ikke med Concept 300, som leveres med sitt egne spesiallagde stativ. Stativet er med i prisen og kabinettet er konstruert slik at det ikke kan settes opp på andre måter. Prinsippet bak stativet kalles «tensegrity» (vi var også nødt til å søke det opp!), og består av stålstenger som ikke rører hverandre men holdes på plass av spente metalltråder. Finurligheten fortsetter opp i selve kabinettet, hvor en elastisk bunn skiller høyttaleren fra stativet.

Det uvanlige stativet er integrert med kabinettet. Foto: Q Acoustics

 

Bunden av kabinettet har fire kraftige fjærer. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

Kabinettet er likt som den større modellen halvt lakkert og halvt finert, så uansett om man foretrekker høyttalere sine malt eller i tre-finish får man noe av det man ønsker (samt noe av det man ikke ønsker). Fargekombinasjonene er sort/rosentre, hvit/eik og sølv/ibenholt.

Q Acoustics Concept 300 er delvist finert, delvist lakkert. Foto: Q Acoustics

Concept 300 ble demonstrert i en alminnelig stue ved et pressearrangement i London. Det låt bra, men om de har lyktes med å gjenskape magien kan først avgjøres ved en senere test.

Vi har foreløpig ikke hørt noe om en norsk pris på Q Acoustics Concept 300, men Europrisen er EUR 3.949, så vi kan se for oss en pris på like under 40.000 kroner for et par.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

PMC slipper aktive høyttalere

KEF tøffer seg med nye subwoofere

Bordhøyttalere med lydtrykk

Spennende gulvmodell fra Revival Audio

Rullesten til skrivebordet

0
Scroll to Top