Nyhet

UE Premier: Galskapen kjenner ingen grenser

Et par av den nye toppmodellen Ultimate Ears UE Premier har 42 drivere til sammen. Og en prislapp på over tusen kroner – pr. driver!

Skrevet av / 12.08.23 - 08:00
UE Premier: Galskapen kjenner ingen grenser

For noen år siden var det om å gjøre å presse flest mulige drivere inn i en high-end ørepropp. Ultimate Ears har til dels vært med på å drive frem krigen, blant annet med UE-18 Pro fra 2011, som hadde seks drivere i hvert øre. Det samme antallet har etterkommeren UE-18+ Pro, som undertegnede journalist testet for bare få måneder siden. Med en prislapp på over 20.000 kroner ga de hakeslepp for både ørene og lommeboka.

Men alt dette blekner i forhold til de nyeste UE Premier.

UE Premier with case
Gravering med ditt navn er inkludert i prisen. Foto: Ultimate Ears

Mange eller få drivere?

Flere konkurrenter har i det siste moderert seg med antall drivere. Spesielt i hi-fi-avdelingen benytter man gjerne én, maks to. Dette fordi det er enklere å få en god faserespons med færre drivere, fordi bare en ørliten tidsforskyving i leveringen av lyden mellom dem vil resultere i dårligere dynamikk og et mindre presist lydbilde. Derfor prøver man i stedet å perfeksjonere lyden fra en enkelt driver. Sennheiser og Beyerdynamic er blant forkjemperne for én driver.

Til det sier Ultimate Ears: «Stikk av!» Med det nye flaggskipet Premier har de nemlig klemt inn intet færre enn 21 drivere – i hver ørepropp!

UE Premier Expanded
Foto: Ultimate Ears

Balanserte armaturer

Flere av dem er av typen balansert armatur, men nøyaktig hvilke og hvor mange står ikke spesifisert. Fordelen deres over vanlige, dynamiske drivere, er at de er kjappere og i stand til å gjengi flere detaljer – spesielt i toppregisteret. Ulempen er at de ikke kan kjøres like hardt – du får lavere lydnivå før forvrengning. Dette bøtes på ved å bruke flere av dem. Mange flere.

Les også Du har ikke opplevd galskap før du har hørt disse De ekstreme, formstøpte øreproppene UE 18+ Pro har blitt enda mer spinnville!

Et femveis delefilter betyr at noen av de 21 driverne gjengir det samme frekvensregisteret. Fordelingen er som følger:

 

  • 2 doble subbasser
  • 4 doble sub/mellombasser
  • 1 kvadrippel mellomtone
  • 1 True Tone diskant
  • 1 kvadrippel superdiskant
UE Premier drivers
Foto: Ultimate Ears

21 membraner

Det kan se ut som at antallet ekte drivere faktisk «bare» er 9, mens man har kommet opp i tallet 21 ved å i stedet telle antallet membraner. Vel, hvem bryr seg. Det er i hvert fall plenty med bevegelse i disse øreproppene!

Alle disse membranene sørger for å strekke frekvensområdet hele veien fra uhørbare 5 Hz og helt opp til 40 kHz. Følsomheten er på hele 126 dB, så de trenger nesten ikke forsterkraft i det hele tatt. Men forsterkeren bør likevel ha god kvalitet, ikke minst på grunn den lave impedansen på 15 ohm.

«UE PREMIER er UE Pros kraftigste, mest nyanserte og allsidige in-ear-monitorer hittil. For musikkelskere og audiofile som vil høre musikk med den best tenkelige avspillingen, setter UE PREMIER en ny gullstandard for eksepsjonell lydkvalitet,» hevder Ultimate Ears.

UE Premier parts
Deksler i flere farger å velge mellom. Foto: Ultimate Ears

Ultimate Ears UE Premier: Pris og tilgjengelighet

Ultimate Ears UE Premier kan bestilles nå, og blir dine for den nette sum av 44.090 norske kroner, for eksempel hos Thomann. Eller bestill gjennom custom.ultimateears.com til 2999 dollar, pluss frakt og norske avgifter. Også tilgjengelig med en ventil som slipper omgivelseslyd inn, til ekstra kostnad.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Forbedret premiummodell fra Bowers & Wilkins

De beste hodetelefonene blir sandfarget

Bose QuietComfort Ultra: Boses nye flaggskip

Devialet Gemini II kan noe ikke andre ørepropper kan

Grisebillige ørepropper med støydemping

Shure Aonic 50 får spatial audio

Scroll to Top