Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

Nyhet

De første øreproppene med tapsfri Bluetooth

NuraTrue Pro er de første trådløse øreproppene med aptX Lossless.

Skrevet av / 05.07.22 - 10:42
De første øreproppene med tapsfri Bluetooth

NuraTrue Pro er navnet på de helt nye øreproppene fra Nura, som lanseres gjennom folkefinansieringskanalen Kickstarter.

Med NuraPhone fikk vi de første hodetelefonene som tilpasser seg brukerens hørsel. Spesielle hodetelefoner, i form av et par klokker med innebygde ørepropper. Musikken kommer fra proppene, mens bassen sendes gjennom skallen via klokkene. Litt vel voldsomt for mange, derfor kom de nesten-tråløse øreproppene NuraLoop som et alternativ. På helt feil tidspunkt, for markedet var på full vei mot helt trådløse ørepropper.

Nura fulgte heldigvis trenden, og ga oss NuraTrue, til stor halleluja-stemning hos anmelderen. Lyden etter korrigering var rett og slett glimrende. Til å være Bluetooth.

Bluetooth er komprimert

Men Bluetooth er og blir Bluetooth, hvor lyden komprimeres ned til en blek kopi av seg selv. Det vil si, inntil nå. For nå kommer endelig Pro-utgaven, og den største nyheten med NuraTrue Pro er at dette er markedets første ørepropper med kodeken aptX Lossless fra Qualcomm.

aptX Lossless til unnsetning

aptX Lossless har faktisk eksistert i nesten ti år. Men den var ikke ment for Bluetooth, men wi-fi-bruk, blant annet internt hos digitale kringkastere. Den krevde nemlig større båndbredde enn de 352 kbit/s som Bluetooth-protokollen har satt av til lyd. Ukomprimert «CD-kvalitet» krever egentlig fire ganger denne båndbredden, men aptX Lossless pakker dette sammen med tapsfri kompresjon.

I de senere årene har man klart å manipulere Bluetooth-protokollen til å øke båndbredden for lyd, for eksempel kan Sonys LDAC-kodek sende over 900 kbit/s, over flere datastrømmer samtidig. Med aptX Lossless gjør Qualcomm noe av det samme. Man har klart å øke Bluetooth-båndbredden til omtrent 1 Mbit/s, og dermed sende musikk med tapsfri CD-kvalitet (16-bit / 44,1 kHz) trådløst over Bluetooth.

Der hvor Sonys LDAC ikke egentlig er helt tapsfri, men det nærmeste vi har kommet frem til nå, hevder Qualcomm ekte lossless-kvalitet med sin kodek. Vær klar over at det ikke er det samme som høyoppløst, da dette betyr høyere enn CD-kvalitet, som ikke hevdes av Qualcomm.

NuraTrue Pro image
NuraTrue Pro. Foto: Nura

NuraTrue Pro – med personlig lyd

Som den første NuraTrue-utgaven og alle andre hodetelefonmodeller fra Nura, kan NuraTrue Pro automatisk tilpasse lyden til brukerens ører. Dette gjøres ved å sende testsignaler inn i øret, og måle den reflekterte lyden. Tanken er at alle brukere endelig skal høre den samme lyden.

Aktiv støykansellering er også på plass, og Nura har dessuten lagt til 3D-lyd med Dirac Virtuo. Denne hevdes å kunne gi en nøyaktig plassering av instrumentene, i et tredimensjonalt lydbilde.

I motsetning til den opprinnelige NuraTrue, kan Pro-utgaven lades trådløst med Qi-ladere, og endelig har Nura-appen fått equalizer!

Det sitter fire mikrofoner i hver ørepropp for støykansellering og samtaler, inkludert en beinledende mikrofon som plukker opp basslyden fra stemmen din, uten å få med seg lavfrekvent støy fra omgivelsene. Fiffig!

Nuratrue Qi scaled 1
Foto: Nura

NuraTrue Pro – pris og tilgjengelighet

Nura har nok en gang valgt Kickstarter som sin lanseringsplattform for NuraTrue Pro. De er allerede til de grader fullfinansiert, med over 14 millioner kroner – mot målet på 200.000 kroner. Listeprisen er satt til 329 dollar, som blir rundt 3500 norske kroner, før norske avgifter. Men det er fortsatt mulig å bestille dem for 219 dollar.

Produktet vil også kunne kjøpes gjennom HiFi Klubben, som nylig hadde øreproppene listet til 3990 kroner. Med forventet lager 2. september.

Nura, derimot, kommuniserer at de blir tilgjengelig i oktober.

Mer info: nurasound.com

Relaterte saker

nura nuraphone

Hodetelefoner skreddersydd til hørselen

Nuraphone tilpasser lyden til akkurat din hørsel. De kan også sparke fra med sjuke mengder bass.

Les hele testen

Nura NuraTrue

Intelligente ørepropper

NuraTrue måler din hørsel og skreddersyr lyden, slik at du hører musikken i alle sine farger.

Les hele testen

Devialet Gemini

Ekte luksus rett i ørene

Devialet Gemini er et par ørepropper som kjemper i toppen mot de aller beste.

Les hele testen

Nei, Bluetooth gir ikke CD-kvalitet

Trådløs lyd

Uansett hva reklamen påstår.

Les videre
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Marshall rocker videre

Latterlig billig fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarger

Toppliste: Ørepropper og hodetelefoner til påskeferien

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top