I et marked som flommer over av ørepropper, de fleste av den helt trådløse typen, er det deilig å se at det fremdeles finnes teknologiske nyvinninger. Som NuraTrue.
Nura lagde med Nuraphone den første hodetelefonen på markedet som automatisk lager en profil til brukerens individuelle hørsel, og korrigerer for den. Og nå er altså NuraTrue her, de første ekte trådløse øreproppene med samme teknologi.
NuraTrue sender testsignaler inn i øret, og måler lydene som kommer tilbake. Programvaren vet nøyaktig hvordan disse skal låte, og korrigerer lyden dertil.
Tilpasser seg ørene dine
Tanken bak produktet er at fordi alles ører er forskjellige, og venstre øre ikke er likt høyre, vil det være optimalt om hodetelefonene automatisk kan tilpasse lyden til brukerens individuelle ører. Som et par briller for ørene, om du vil. Da vil man høre musikken akkurat som den er ment å låte. Man skal også være garantert at lyden jeg hører er den samme som du hører. Det er man ikke med andre ørepropper, som endrer seg fra øre til øre.
Devialet har en korrigerende modell i Gemini, som automatisk tilpasser lyden til dine ører med såkalt Ear Active Matching. Forskjellen er at Devialet overvåker i sanntid lyden som kommer tilbake fra øret mens brukeren lytter til musikk. Det kan tenkes at dette er en mindre nøyaktig metode, selv om jeg likte Gemini svært godt.
Ikke multipunkt
Mange gjør et poeng ut av at deres ørepropper og hodetelefoner støtter multipunkts-tilkobling, altså de kan være tilkoblet to enheter samtidig. Du kan for eksempel lytte til musikk fra PC-en mens du jobber, mens du samtidig er tilkoblet mobilen, som kobles inn når noen ringer. Og så tilbake til PC-en igjen for en videokonferanse. For eksempel.
NuraTrue støtter ikke dette, selv om øreproppene har Bluetooth 5.0, som åpner for dette. Det bør derfor være mulig å oppdatere programvaren gjennom appen på et senere tidspunkt, om Nura føler for det.
Støykansellering og omgivelseslyd
NuraTrue har støykansellering som alltid er på, som kun kan slås av ved å iverksette omgivelseslyd. Som Nura kaller Social-modus, fordi det betyr at du kan prate med noen uten å ta proppene ut.
Støykanselleringen fungerer bra, veistøy fra en bilkupe undertrykkes greit, selv om det finnes bedre propper i denne disiplinen. Bose QuietComfort Buds, for eksempel. Men det funker, og det er det viktigste. Det samme gjør omgivelseslyd, som da også demper musikken så man kan høre omgivelsene.
Oppsett
NuraTrue sitter godt i ørene, og flere ulike puter følger med. Både i silikon og minneskum. Husene er litt store, og kan se litt prangende ut. Dessuten er de laget i lett plast, og virker litt billige når man holder dem i hånda. Ganske langt unna premiumfinishen til Devialet Gemini, B&W PI7 og også Sony WF-1000XM4. Men de er kule nok, og spesielt i svart/gult, som Nura kaller Fool’s Gold. I begrenset opplag.
Det er enkelt å koble NuraTrue til Bluetooth, og første gang du gjør det blir du bedt om å laste ned appen. Du må ha ladet proppene minst en time for å komme videre, og dessuten installere en oppdatering hvis tilgjengelig. Denne kan ikke ignoreres. Deretter starter målingene av hørselen, og en profil lages.
Nura NuraTrue: Lydkvalitet
Svitsjer du så mellom Neutral og Personalised lydprofil, hører du hva som har skjedd. Det er ganske dramatisk. Fra å være meget mellomtonefokusert, bassfattig og med nesten ikke luft, har lyden nå blomstret ut i full prakt, med et stort stereo lydbilde, masse luft, og en saftig bass som få andre ørepropper kan matche.
Det finnes også en immersion spak, og drar du denne mot høyre, blir det enda mer bass. Med denne på maks. føles det som om en subwoofer dundrer løs mot trommehinnen! Jeg foretrekker å ha den på midten, men det hender med litt flatere popinnspillinger, at jeg drar den opp.
Den Depeche Mode-aktige Omega Man av Paul Draper og Steven Wilson svinger det bra av, med en heftig bass som masserer ørene, og med mange luftige lag i toppen. Stemmene er klare som dagen, og det er klart at dette er noe ganske spesielt.
Kvinnevokal
Phoebe Bridgers har vel knapt vært så tydelig som gjennom NuraTrue, der hun synger skjørt og sårt på Tom Waits-coveren Day After Tomorrow. Og den dype bassen gjør mer enn å fylle øregangen med deilige grunntoner. Den gir i tillegg en svart bakgrunn til lydbildet, slik at detaljene i diskanten kommer enda bedre frem, og i et større rom.
Det er bare én ting jeg savner her, og det er en større, mer fremtredende mellomtone. Visst er Phoebes stemme lys og luftig, men jeg foretrekker at den gjengis med mer fylde og varme. Hvis jeg skal flisespikke.
Stor, klassisk musikk
Klassisk musikk har også masse å by på. Fioliner og fløyter ligger krispt og luftig i toppen, mens kontrabasser og tubaer kan låte så monstrøst som du ønsker, ved å justere immersive-funksjonen. Og det tilsynelatende uten å farge oppover, og maskere for mellomtoneområdet.
Men igjen er det litt slankt i nedre mellomtone. Den deilige varmen fra en cello føler jeg forsvinner litt.
Favoritter til sammenligning
Min favoritt i premiumsegmentet er Bowers & Wilkins PI7. Den koster en del mer enn NuraTrue, og ser også mer eksklusiv ut. Og den har den varmen i mellomtonen jeg savner. Men den har ikke så mye mer, og i bassen trekker NuraTrue det lengste strået. Det er fristende å si at det blir smak og behag for mitt vedkommende, men en lytter med andre ører vil fort kunne høre en klar vinner i NuraTrue, nettopp fordi den justerer seg etter ørene.
Tar vi så Devialet Gemini, har jo denne samme fordel som NuraTrue, ved at den justerer seg til hørselen. Den låter også meget krispt og klart, og har fordelen av å ha en EQ så du kan justere etter egen smak. Det mangler NuraTrue. Men heller ikke Gemini har bassen til NuraTrue, som rett og slett er i en klasse for seg selv.
Tar vi til slutt prisen i betraktning, så er NuraTrue nesten bare halve prisen av PI7, og den er også betraktelig rimeligere enn Gemini. Og da vil den for mange være enn vinner.
Konklusjon
Nura NuraTrue er et teknologisk underverk av et par ørepropper. De stiller seg automatisk til brukerens hørsel, og gjør at alle brukere får samme lydopplevelse.
Ukorrigert låter de tamt, men korrigert er de fabelaktige. Spesielt bassen er rystende god, men også overtonene kommer klart og tydelig frem. Lydbildet er stort, og det er i det hele tatt få svakheter. Mellomtonen kunne godt vært litt varmere, men pytt-pytt.
Vi håper multipunkts-tilkobling kommer ved en senere oppdatering, men til tross for dette har NuraTrue vår varmeste anbefaling.
Lyd & Bilde mener
Lyden er skreddersydd for brukerens hørsel, og resulterer i klar lyd, med en masse detaljer. Og for en heftig bass! Husene er fysisk store, og byggekvaliteten føles litt billig. Mellomtonen kunne godt vært varmere og fyldigere.
Veil. pris 2390 kr
Spesifikasjoner
- Type: Helt trådløse ørepropper
- Bluetooth: 5.0
- Vanntett: IPX4
- Kodeker: aptX, AAC, SBC
- Batteri: 6 t + 18 t fra etui
- Vekt: 14,8 g + 37,1 g (etui)
- Lading: USB-C
- Web: nuraphone.com
1 hendelser på “Nura NuraTrue”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Hei, hvordan er samtalekvalitet på disse?
Tor.