TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022
Nyhet

Trådløse flaggskip-klokker fra Focal

Focal Bathys er trådløse hodetelefoner med ANC. Men de konkurrerer ikke mot Sony og Bose, her siktes det nemlig høyere.

forfatter
Publisert 04.10.22 - 12:00

Det har allerede gått ti år siden Focal ga oss sin første hodetelefonmodell, i form av Spirit One. Den første trådløse, Listen, kom først fem år senere. Begge var i det lavere premium-sjiktet, ingen med støykansellering. Focal er i dag først og fremst kjent for å lage knallgode – men dyre – dynamiske hodetelefoner med kabel. Ekte head-fi.

Man kan likevel ikke bare stå passivt på sidelinjen å se på at konkurrentene selger trådløse hodetelefoner som hakka møkk, mange av dem med middelmådig lyd. Det sømmer seg ikke at folk skal gå rundt og lytte til musikk med en lydkvalitet som i beste fall er en blek skygge av virkeligheten.

Les også Focal Celestee: De beste lukkede under tjue tusen Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
Focal Celestee spread(2)

Vi skjønner at Focal må ha lagt merke til at det faktisk er et marked for skikkelig premium-lyd blant trådløse hodetelefoner, når man ser prisene på klokker fra slike som Apple og Bang & Olufsen, som folk faktisk er villige til å betale.

FOCAL Bathys
Foto: Focal

Focal Bathys

Og nå kommer Focal med sine. De heter Bathys, og har både aktiv støykansellering Bluetooth 5.1 og har en egen DAC-modus, hvor man kan koble dem til PC eller Mac med en USB-kabel, og du får ekte ukomprimert hi-fi-lyd digitalt rett inn i klokkene.

Bathys kan styres med en app, som blant annet har EQ-funksjon. Men Focal lar deg også styre klokkene med egne knapper for å besvare anrop, endring av ANC-modus og talekontroll av telefonen. Man kan også spole forover og bakover i sanger og podkaster.

FOCAL Bathys lifestyle 5
Foto: Focal

Premium materialvalg

Bathys kan legges sammen ned i et medfølgende etui. For å gi et eksklusivt inntrykk har de fått detaljer i ekte skinn i puter og hodebøyle, og dessuten lette metaller som aluminium og magnesium i bøyle og klokkeholderen av type ønskekvistfeste. Både innsiden og utsiden av klokkene preges av et asymmetrisk mønster, som reflekterer den akustiske behandlingen som foregår på innsiden av klokkene. Akkurat som i Focal Celestee. Integrerte statuslys markerer dessuten hvor driverne er plassert og hvilken vei klokkene skal sitte. Disse lysene kan dimmes via appen.

FOCAL Bathys 6
Foto: Focal

Arvegods fra toppmodellene

Som sine premium og high-end head-fi-søsken er Bathys utstyrt med en 40 mm driver med M-formet membran. En dome med en ekstra utringning ytterst, for å gi en form som kan minne om sirkulære krusninger i vann. Formen gjør domen vesentlig stivere, slik at den kan gjøres tynnere og lettere (= hurtigere!) uten å miste rigiditet. Vi loves at Bathys serverer «en kontant og deilig bass, en lekker oppløst mellomtone og en herlig presis diskant.»

FOCAL Bathys airplane wing
Foto: Focal

Som et par høyttalere?

Driverne er montert i vinkel inn mot ørene inne i klokkene, for å gi et bedre og mer presist stereobilde. Det skal gi en opplevelse av å høre på en ekte dynamisk høyttaler i et rom.

Vår erfaring er at vinklede elementer har en funksjon, men siden de ikke kan etterligne overhøringen (crosstalk) mellom venstre og høyre høyttaler i et rom, vil du likevel aldri få tilsvarende stereoperspektiv. Det skal sies at mange faktisk foretrekker den ekstreme kanalseperasjonen du får fra et par hodetelefoner, så det er ikke nødvendigvis noen ulempe.

Driverne i Focal Bathys er produsert på Focals egen fabrikk i Saint-Etienne i Frankrike, og vi loves at de holder «høyeste nivå når det kommer til presisjon og in-house kvalitetskontroll.»

FOCAL Bathys lifestyle 9
Foto: Focal

Akustikken er tenkt på

Designet på klokkene i Bathys er hentet fra Focals lukkede high-end-modeller. Motfasebølgen fra driverens bakside bli ledet ut av klokken for lavest mulig dynamisk forvrengning. Resonanser fra høye frekvenser dempes så godt som mulig, slik at klokkene lekker minimalt med musikk ut til omgivelsene, samtidig som bråk utenfra holdes effektivt ute.

Konkstruksjonen gjør også at driverne får bevege seg mer fritt inne i klokkene, da de ikke i samme grad utsettes for kompresjonen som følger med lukkede hodetelefoner.

FOCAL Bathys lifestyle 7
Foto. Focal

Støykansellering

Den støyen klokkene ikke mekanisk klarer å holde ute, den tar den aktivere støykanselleringen seg av.

Tre moduser finnes: «Silent» velger man med mye støy i omgivelsene som for eksempel på et fly. «Soft» er nærmest som å slå av ANC og i stedet legge sin lit til den akustiske dempingen, men med noe kompensasjon i bassen. «Perfekt for bruk på kontoret,» loves vi.

Hele 8 mikrofoner brukes til selve kanselleringen, for en presis håndtering av støy i omgivelsene. ANC slås aldri helt av, da dette i følge Focal vil gi en ujevn lydmessig opplevelse mellom de ulike modusene.

I tillegg har Bathys såkalt omgivelseslyd, eller transparent modus. Denne setter støykanselleringen i revers, slik at lyder utenfra i stedet slippes inn. Det kan også gjøre det tryggere å ferdes i farlig trafikk, når viktigheten av å ikke bli påkjørt trumfer ønsket om en støyfri musikkopplevelse.

Focal ønsker å formidle funksjonen først og fremst som noe man bruker når man vil høre sin egen stemme under mobil- og videosamtaler. Også kjent som «sidetone».

FOCAL Bathys lifestyle
Foto: Focal

DAC-modus for best lydkvalitet

Med en innebygd 24-bit / 192 kHz DAC kan Focal Bathys gi høyoppløst lyd ut fra PC, om du kobler den til med en USB-kabel. Dette skal gi den aller beste lyden. Dessuten varer batteriet lenger da, hele 42 timer, skal vi tro Focal.

Klokkene kan også brukes med vanlig analog kabel, for DJ- og studioformål.

Batteritid, hurtiglading og tilbehør

Bathys støtter hurtiglading via USB-C og gir 5 timers bruk på 15 minutter ved slik lading. Batteritiden er estimert til 30 timer ved bruk av blåtann ANC, 35 timer jack-mode og 42 timer DAC-mode.

Medfølgende tilbehør er etui for transport, 3,5mm minijackkabel og en USB-kabel (USB-C). Lader må du stå for selv.

FOCAL Bathys 4
Foto: Focal

Focal Bathys: Pris og tilgjengelighet

Focal Bathys er i butikkene fra andre uken i oktober. Veiledende pris er 8995 kroner.

Mer info: focal.com

Norsk importør er Multirom

Flere saker om trådløse hodetelefoner

Topp 10 støyfrie hodetelefoner og ørepropper

I en støyende hverdag trenger du disse!

I hverdagens trafikk og støy, er det på tide å gjøre hørselen en tjeneste. Her er vår Topp 10-liste over anbefalte hodetelefoner og ørepropper, med støykansellering.

Sony WH-1000XM5

Sony WH-1000XM5: Farvel, støy!

Sony overgår seg selv med de nye WH-1000XM5. Klasseledende støydemping, bedre lyd, og bedre komfort enn noensinne.

Bowers & Wilkins Px7 S2

Fantastisk lyd fra B&W

Px7 S2 er rett og slett et fantastisk vellydende par hodetelefoner, som i tillegg har støykansellering.

Sennheiser Momentum 4 Wireless

Glitrende fra Sennheiser

Etter tre år har Sennheiser endelig oppdatert sine Momentum trådløse hodetelefoner. Og Momentum 4 Wireless skuffer ikke.

nura nuraphone

Nuraphone tilpasser lyden til akkurat din hørsel. De kan også sparke fra med sjuke mengder bass.

Beyerdynamic Amiron Wireless

Når Beyerdynamic lager trådløse hodetelefoner, så tuller de ikke. Amiron Wireless er den dyreste – og beste – vi har testet.

AirPods Max

Apple treffer blink med AirPods Max

Apples første hodetelefoner er svinedyre, men fantastisk gode. På alt. Nesten.

Bang & Olufsen Beoplay H95

B&Os beste hodetelefoner

Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!

Bang & Olufsen Beoplay HX

B&O-mellomklasse uten høydepunkter

Bang & Olufsen har laget en ny ANC-hodetelefon til flertallet som vil ha noe som er billigere enn H95.

Annonse
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sjekk de lekre hodetelefonene! Merk deg navnet YH-5000SE. Yamahas mest ambisiøse flaggskip blant hodetelefoner.
Ingenting bør låte slik Ingen bass, ingen trådløs lading, ingen støydemping. Lyden fra ingenting er ikke imponerende.
… koste hva det koste vil Mark Levinson lager ikke billige ting, og de har ikke tenkt å begynne nå. Med sine første trådløse, støykansellerende hodetelefoner. Men hvor bra er de?
Hør mer av omgivelsene med disse øreproppene Mange er veldig opptatt av lyddemping i sine ørepropper. Men noen ganger er det smart å slippe omgivelsene inn. Creative Sensemore Air går lenger enn de fleste.
Skiller seg ut I denne sammenhengen tunge og store sportspropper som leverer både komfort og lyd.
Forbasket bra fra Focal Focal Bathys er et "må ha"-produkt med lydkvalitet i særklasse, fantastisk komfort og glimrende støykansellering.
Følg Lyd & Bilde