Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets beste A/V-kilder

Du kan ha grom TV, store forsterkere og høyttalere store som kjøleskap, men uten en god kilde blir det neppe bra lyd eller bilde. Her er de beste musikk- og videospillerne vi har testet i 2013!

Skrevet av / 18.11.13 - 06:52
Årets beste A/V-kilder

Stikkordet for underholdningsåret 2013 er definitivt streaming, eller strømming som noen liker å kalle det. Vi konsumerer musikk og film som aldri før, og teknologien som gir oss tilgang til underholdningen vi vil ha, blir stadig bedre og mer tilpasset. Flere og flere tar steget fra fysiske formater til strømming via nettverk.

Fra digital til analog
Men før de digitale lydsignalene kan bli til hørbar lyd må de innom en digital til analog omvandler (DAC). Den henter ut den digitale informasjonen fra musikkfilene og omvandler dem til analog lyd du kan høre gjennom forsterkeren og høyttalerne. Informasjon som går tapt her, kan ikke vinnes senere i signalkjeden. Kjøper du en god DAC kan du forbedre lyden fra alle digitale lydkilder, ikke bare din gamle CD-spiller, men også TV-en og PC-en. Våre tester har vist at det er overraskende store forskjeller på D/A , og du trenger ikke ”gullører” for å høre det!

Nettverksspillere
En nettverksbasert musikkspiller er mer enn en D/A konverter. Den er en frittstående musikkspiller som henter musikkfiler enten lokalt på en hardisk eller strømming via internett, og kan fjernstyres via nettbrett eller mobil.  Musikkspilleren bufrer musikkfilene internt før signalet sendes videre til en intern D/A konverter. Dette gir i noen tilfeller bedre lyd enn direkte sammenkobling av PC og DAC. De beste musikkspillerne kan spille alt fra komprimert Spotify, CD-kvalitet og helt opp til studiomaster-kvalitet (24 bit). Da begynner det å låte saftig bra.

Platespillere
Det finnes fortsatt de som foretrekker helt analog lyd. De tradisjonelle platespillerne nyter en økende popularitet, også hos det yngre publikummet. Mange tiltrekkes fortsatt av den håndfaste, organiske følelsen av et stort platealbum, kombinert med den flotte lyden.

Blu-ray spillere
De fleste Blu-ray spillerne støtter i dag strømming av film via nettet, i tillegg til å spille de fysiske filmene. Dermed kan du nyte favorittfilmene i beste tilgjengelige kvalitet, og samtidig ha tilgang til andre nye filmer og serier via nettet. Selv de billigste Blu-ray spillerne fra tusenlappen og oppover er et klart steg opp fra det gamle DVD-formatet. Blu-ray gir utmerkede bildeopplevelser, og mulighet for høyoppløst, krystallklar lydkvalitet i opptil 7 kanaler – så lenge du har et passende lydanlegg.

 

 

Hegel_HD25(2)

Årets Beste digitalomvandler

Hegel HD25

Hegel sin beste og dyreste DAC sprenger grensene for hva vi trodde var mulig i sin prisklasse. HD25 løfter musikken fra digitale lydkilder til nye nivåer.

Hegel HD25

Dette er Hegels første DAC med asynkron USB-overføring, for enda lavere jitter enn før. Jitter er digitalt støy, i form av at måling av signalet kommer til feil tid. Innbyrdes tidsforskyvinger i digitalsignalet gjør at det låter plattere, og det tilfører noe forvrengning, da lydbølgene blir uregelmessige. Hegel har tidligere vært motstander av asynkron USB, fordi det ikke fantes gode nok metoder, mente de. Men nå har de altså fått til asynkront som de mener det bør gjøres.

Konverteren styres med fjernkontroll, og har dessuten digital volumkontroll. Med dens høye oppløsning og gode analogdel påstås den å ha bedre volumkontroll enn mange forforsterkere.

Kabinettet gir ikke det heftigste inntrykket hva byggekvalitet gjelder, for eksempel blekner den i forhold til Weiss DAC202. Men Hegel har valgt det litt kjedelige kabinettet for å heller legge pengene der det teller – på innsiden.

Det er ingenting hokuspokus med å bruke HD25. Velg inngang med fjernkontrollen, og du er oppe og går med én gang. For filer med høyere oppløsning enn 96 kHz må du installere driver for Windows, mens Mac er helt driverløs. Mister du fjernkontrollen, kan du skifte inngang ved å tappe to ganger på toppen av frontplata. Men volumkontroll får du ikke uten fjernkontroll.

Lydkvalitet
Hegel HD25 er en mirakelkur for lydanlegget. Enten anlegget er av typen middels dyrt eller veldig dyrt, er det virkelig imponerende hvor god lyd som kommer ut av den. Lydkvaliteten starter ved kilden, og stort nærmere kilden enn en DAC kommer man ikke.

HD25 låter stort og oppløst, med en vanvittig tyngde i bassen. Hele registeret er på plass, så å si at den er varm eller kald i klangen går ikke. Den er nøytral, men med så mange klanglag at den likevel låter mykt som varmt smør. Det er rett og slett nøyaktig slik lyd vi vil ha. Årets beste digitalomvandler!

Les testen her

 

 

oppo-BDP-103

Årets beste blu-ray spiller

Oppo BDP-103EU

Oppos nye Blu-ray spiller BDP-103 er den beste Blu-ray spilleren vi har testet i år!

Anlegg Oppo BDP-103

Amerikanske Oppo har valgt å spesialisere seg på DVD- og  Blu-ray spillere, og har i løpet av få år opparbeidet seg et rykte for å være blant de beste – og det til en pris de fleste entusiaster kan ta seg råd til.

Oppo BDP-103 kan mye mer enn bare å spille vanlige Blu-ray filmer. Den kan også (mot et pristillegg) gjøres sonefri, slik at den støtter filmer fra andre regioner. Foruten DVD og CD avspilling, inkludert DVD Audio og SACD, støtter den også videostreaming, med den populære abonnementstjenesten Netflix om bord. I tillegg kan den streame innhold lokalt, for eksempel musikk eller video du har lagret, enten trådløst fra PC-en din eller direkte fra en USB-harddisk.

Oppo-spilleren har et vell av smarte tilkoblingsmuligheter, inkludert et par vi ikke har sett tidligere: Foruten to HDMI utganger har den også doble HDMI-innganger, som er veldig uvanlig for en Blu-ray spiller: Disse lar deg koble til ekstra  enheter, som TV-mottaker eller spillkonsoll, og utnytte den interne videoprosessorens ferdigheter til å forbedre bildekvaliteten.

Bildekvalitet
Forskjellen i bildekvalitet mellom ulike Blu-ray spillere har tradisjonelt ikke vært spesielt stor. Men BDP-103EU gir et merkbart skarpere og mer detaljert, støyfritt Blu-ray bilde, med stabil skarphet også når bildet beveger seg. Likeledes skjer oppskaleringen av DVD og andre lavoppløste videokilder, enda mer sømløst via den avanserte videochipen. BDP-103 gjør også underverker med streaming-innhold fra Youtube og Netflix, som ser imponerende bra ut til tider.

Til nesten 6.000 kroner er Oppo BDP-103 langt fra noen billig affære, men så får du da også den hittil beste og mest komplette Blu-ray spilleren vi har testet. Hvorvidt den er verdt pengene, forutsetter selvsagt at du faktisk kan utnytte kvaliteten og de ekstra finessene Oppo kan by på. Men for high-end bildekvalitet i kresne hjemmekinoinstallasjoner finnes det foreløpig ingen over, ingen ved siden!

Les testen her

 

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top