Sumiko Songbird – enkel pickup for seriøse vinylelskere

Denne sangfulen koster litt – den er nemlig ment å få vinylelskere til å oppgradere til skikkelige saker.
Sumiko Songbird
Annonse
Annonse
forfatter

Med Sumiko Songbird er det stemmene som står i sentrum. “…pickupen utmerker seg med fargerike og fyldige vokaler, og fremhever det kraftige bunn- og mellomregisteret i funk og rock,” kan vi lese på Sumikos engelskspråklige hjemmeside.

Pickupen er av typen MC (Moving Coil), som generelt er et dyrere prinsipp enn MM (Moving Magnet). Fordelen er gjerne flere detaljer i overtoneregisteret, og et mer gjennomsiktig og storvokst lydbilde, enn hva MM-pickuper klarer å grave frem.

Les også
Platespilleren du må høre Pro-Ject lykkes fullstendig med platespilleren som for alvor tar opp kampen med referansespilleren i klassen.
Sumiko Songbird
Sumiko Songbird kommer i to varianter: Low Output og High Output. Foto: Sumiko

To varianter av MC

Det finnes to versjoner av MC-pickuper, nemlig med lav og høy utgangsspenning. Den vanligste er lav (Low Output), og denne krever en annen tilkobling enn de vanligere MM-pickupene. Songbird kom ganske nylig i varianten High Output, som kan kobles til en vanlig MM-inngang.

Sumiko Songbird – endelig i Low Output

Men den virkelig ferske nyheten er at Songbird nå også er tilgjengelig i Low Output-versjon. Fordelen med lav utgangsspenning er at pickupen krever færre runder på spolen, og dermed blir lettere og i bedre stand til å følge musikksignalet. Spesielt i overtonene, som gir flere detaljer og mer luft. Ulempen er at pickupen setter større krav til platespillerforsterkeren (RIAA-trinnet).

Elliptisk stift – for mer musikk og mindre hodebry

Det spesielle med Sumiko Songbird er at stiften er elliptisk. Dette er vanlig for MM-pickuper men sjeldent for dyrere MC-varianter som her. Elliptiske nåler er gjerne billigere og får frem færre detaljer enn spissere nåler. På den andre siden har de fordelen av å ikke kreve at pickup og platespillerarm er nitid finjustert opp og i mente; de bare funker. Med andre ord, du kan bruke mer tid på nyte musikken, og mindre tid på tweaking og hodebry.

Annonse
Sumiko Songbird under
Sumiko Songbird er en åpen konstruksjon, hvor alle delene vises. Foto: Sumiko

En elliptisk stift fungerer dessuten bedre fra flere vinkler, slik at den får ut musikken med høyest mulig nøyaktighet langs hele siden av vinylplaten – også innerst, hvor mange pickuper sliter med forvrengning dersom lydnivået på innspillingen er høyt.

– Ikke kjedelig

Der hvor mange MC-pickuper er detaljerte, men kan oppleves som noe kjedelige, lover Sumiko oss at Songbird i stedet vil tilføre ekstra engasjement “til ellers blodfattige tradisjonelle hi-fi-anlegg”.

Sumiko Songbird koster 13.995 kroner.

mono.no

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Hybrid-SUV-en Formentor er først ut. Men vi har flere spennende helelektriske nyheter i vente.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!