Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Pyramideformet forsterker fra Creative Labs

Sound Blaster X7 er en annerledes integrert forsterker med DAC fra selskapet som i sin tid oppfant lydkortet.

Skrevet av / 05.12.14 - 15:08
Pyramideformet forsterker fra Creative Labs

Creative Labs er spesielt kjent for sine Sound Blaster-lydkort, som har satt lyd på PC-er helt siden multimedias barndom. De har også en lang rekke større og mindre høyttalere til PC og Bluetooth-bruk på samvittigheten.

Nå kaster Creative seg imidlertid over i hi-fi-verden i form av en integreret forsterker, som – selvfølgelig – har innebygd lydkort.

Pressemedldingen lover intet mindre enn «den best tenkelige lydopplevelse». Og det til og med på alle platformer og til både film, spill og musikk.

At Sound Blaster X7 skulle være det definitive svaret på alle lydspørsmål, er kanskje å sette forventningene en anelse for høyt. Men den lille pyramideformede forsterkeren må sies å ligne et friskt bud på en integrert forsterker med innebygd DAC i HD-oppløsning og surrounddekodning til en liten hjemmekino.

Creative_Sound_Blaster_X7_Front

Den innebygde DAC-en har en oppløsning på 24-bit/192 kHz, og forsterkerdelen er oppgitt til 100 watt. Kikker man nærmere på tallene, er de 100 wattene imidlertid samlet effekt ved 10 prosent forvrengning og med en annen strømforsyning end den medfølgende! Oppgitt under mer realistiske forhold er forsterkereffekten 2 x 20 watt i 8 ohm med 1 prosent forvrengning, og 2 x 38 W i 4 ohm med samme forvrengning.

Innebygde lydkortfunksjoner
X7 har noen funksjoner som man ikke normalt ser i hi-fi-forsterkere men som er kjent fra Sound Blaster-lydkortene. SBX Crystalizer kan angivelig forsterke lyddetaljer, som ellers ikke kunne høres. Dette handler nok om å rette opp på noe av tapet i komprimerte lydfiler. Og SBX Bass gir bassforsterkning og dermed ekstra krutt til filmeffektene.

Det finnes både optisk digitalinngang og -utgang, samt USB-inngang, så man kan bruke X7 som eksternt lydkort for en tilkoblet datamaskin. Et sett RCA-kontakter gir adgang til en analog lydkilde. Av utganger er det et sett stereo-høyttalerutganger samt linjeutganger til venstre/høyre (RCA) – og minijack-tilkoblinger til bakkanaler, senter og subwoofer, så X7 kan brukes som kontrollenhet i et surroundanlegg.

Sound Blaster X7 har også blitt nominert i to kategorier til 2015 International CES Innovations Awards.

Sound_Blaster_X7_Back

Creative Sound Blaster X7 vil koste rundt 3.000 kroner.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

Lyd & Bilde
Scroll to Top