Prøvekjøring av Yamaha high-end

I juli kommer Yamahas high-end forsterker og CD-spiller, A-S3000 og C-S3000. Vi har vært i Hamburg og sett og hørt.
Retro utseende med analoge VU-metere er rett og slett steike tøft.
forfatter

På sin presseevent i Hamburg avduket Yamaha i dag, 28. mai, den nye high-end-forsterkeren A-S3000 og SACD-spilleren C-S3000. Turen er betalt av Yamaha.

Vi har allerede skrevet om produktene her, men nå var det altså på tide å få se dem i levende live. Forøvrig har vi nå også fått norske priser: 35.000 kroner for SACD-spilleren og 37.000 kroner for forsterkeren. Sistnevnte kommer da i hard konkurranse med blant andre Hegel H300, Marantz PM-11S3, McIntosh MA6300, Electrocompaniet ECI 6 DS og NAD M2. Det er med andre ord tøff konkurranse!

Heftig
Yamaha-produktene er enda heftigere enn de ser ut på produsentbildene, helt soleklart solid bygget. Forsterkeren veier 24,6 kg og SACD-spilleren 19,2 kg. Slettes ikke småtteri.

Jeg elsker den retro utførelsen med lydnivåmetrene som vifter i takt med musikken. Likevel er det høyteknologi under panseret, med meget godt separerte kretser, helt symmetriske og helt uten ledninger på innsiden. Yamaha har også kuttet ut all bruk av loddetinn og heller skrudd fast kontaktpunkter og høyttalerterminaler. Dette for å hindre at impedansen øker i leddene. Det dreier seg om en renest mulig signalvei hele veien.

Retro utseende med analoge VU-metere er rett og slett steike tøft.

SACD-spilleren har innebygd DAC, av typen SABRE ESS ES9018. Dette er en hybridkonverter som både konverterer vanlig PCM og DSD direkte. Altså blir CD-er og SACD-er dekodet med samme DAC-chip. For å utnytte denne til fulle har spilleren blitt utstyrt med koaksial og optisk digitalinngang, i tillegg til en USB som støtter signaler opptil 24-bit/192kHz i tillegg til DSD-filer direkte. Tøft!

Forsterkeren på sin side har ingen DAC innebygd, så trenger du dette, bør du kjøpe SACD-spilleren i tillegg.

CD-spilleren har et solid, tungt drivverk og er utstyrt med digitalinnganger. Også DSD-kompatibel USB.
CD-spilleren har et solid, tungt drivverk og er utstyrt med digitalinnganger. Også DSD-kompatibel USB.

Høyttalere
Man skulle tro at en demonstrasjon av dette utstyret ville foregå på Yamahas toppmodeller i Soavo-serien. Men den gang ei. På plass for anledningen var nemlig intet ringere enn The Blade fra KEF! Ekstreme høyttalere til 250.000 kroner pr. par!

KEF The Blade til 250.000 ble brukt til å demonstrere elektronikken. Elac FS 509 ved siden av ble ikke spilt på.
KEF The Blade til 250.000 ble brukt til å demonstrere elektronikken. Elac FS 509 ved siden av ble ikke spilt på.

I tillegg til SACD-spilleren ble en high-end platespiller benyttet. For å demonstrere at forsterkeren har en meget god platespillerforsterker innebygd. Et RIAA-trinn som både støtter MM- og MC-pickuper.

Den for undertegnede ukjente platespilleren var et seriøst skue.
Den for undertegnede ukjente platespilleren var et seriøst skue.

Demo
Enkelte musikkspor som ble spilt låt fantastisk. For eksempel Lizz Wright med sangen ”Narrow Daylight”. Her klirrer gitaren med god kropp, og stemmen til Lizz står stor og nydelig ut av høyttalerne. Bassgitaren, som på et mindre system kan oppleves litt slank, har en større klangbunn her. De dype tonene kommer godt frem, uten at de tar fokus vekk fra slide-gitaren og det akustiske fingerspillet. Oppløsningen er glimrende, lyden er varm. Dette er fyldig og deilig.

Miles Davis og sangen ”So What”, åpningssporet på ”Kind of Blue”, ble demonstrert både på CD og vinyl. Interessant nok hadde CD-en mer bakgrunnsbrus enn vinylen, hvilket avslørte at vinylen er trykket fra en helt annen mastermiks enn CD-en, og som dermed ikke er sammenlignbar. Likevel er det verdt å nevne at vinylen låt varmere, fyldigere og deiligere enn CD-en. Men litt rundere. Begge låt bra, men CD-en var noe mer agressiv i overtonene, spesielt når trompeten står ut og cymbalvispene går for fullt.

Mest imponerende var Mozart Concerto no. 4 i D-dur, fremført av Trondheimsolistene og gitt ut på norske 2L. En DSD-versjon spilt av fra PC, via USB-inngangen, vel å merke. Dette låter virkelig bra. Her er det skikkelig trøkk i strykerne, med stort rom og i det hele tatt skikkelig sprutende dynamikk!

Spent på fortsettelsen
Et fullstendig inntrykk er det umulig å få på en slik presentasjon. Noen musikkstykker avslørte at rommet slet med stående bølger i bassområdet. Andre, som en innspilling av Johan Sebastian Bachs ”Suite for Cello nr. 1”, avslørte en heving, en pukkel, i øvre bass som maskerte litt for de ellers fabelaktige tonene.

Det jeg med sikkerhet kan si, etter å ha fått et aldri så lite førsteinntrykk, er at jeg er meget spent på å få tak i denne elektronikk-komboen når den kommer ut, og teste i kjente lokaler, på musikk jeg selv kjenner godt.

Flere nyheter i september
I tillegg til SACD-spilleren C-S3000 og forsterkeren A-S3000 har Yamaha hintet om flere nyheter til høsten. Vi snakker i topp-enden av multikanals hjemmekino. Den særdeles påkostede sorten…

yamaha.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.