TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Prestisjelyd fra B&W

forfatter
Publisert 03.06.11 - 08:00

Her er B&Ws lekre Prestige Monitor 1, eller bare PM1, som er i butikkene i sommer. En smekker kompakthøyttaler med ny teknologi, som B&W selv mener er bedre enn den kjente og kjære 805S.

De har en lang historie med gode småhøyttalere hos B&W. I senere tid er både 804, 805 og 705 høyttalere vi har kjære minner fra.

Den nye PM1 føyer seg inn i rekken som den hittil siste av påkostede småhøyttalere fra den kanten.

Og den er liten. Med den karakteristiske pipen på toppen hvor det nye diskantelementet sitter, er den 33,1 cm høy. Bredden er 19,1 cm, mens dybden med grill påmontert og høyttalerterminalene med i regnestykket, ender på 29,3 cm.

Vekten er 9,3 kilo.

Det betyr at den er merkbart mindre og lettere en 805 Diamond til 35.000 kroner paret.

Testen av 805D leser du her.

B&W har utviklet elementer spesielt for PM1, og kostet på seg et nytt delefilter med Mundorf M-Cap Supreme Oil kondensatorer. Her skal intet overlates til tilfeldighetene.

Kabinettet er bygget opp med et klassisk Matrix-skjelett, med en støpt, buet resinfront som strekker seg rundt toppen av kabinettet. Som har fått tresider i marmorert brun mokkafarge.

Basselementet på 13 cm er nytt, med en gul kevlarmembran hvor en nyutviklet antiresonansplugg i polymer sitter i midten. Som skal redusere oppbrytning i membranen, og gi en jevnere utklingning av tonene i musikken med færre resonanser.

Diskantelementet er også nytt. Og benytter en karbonfiberforsterket aluminiumsmembran på 25 mm, med to magneter som drivere. Den er montert i en Nautilus-pipe som reduserer kompresjon og forvrengning, og B&W har klart å flytte oppbrytningsfrekvensen ytterligere oppover sammenlignet med aluminiumsmembranen i 805S, slik at den teoretiske rekkevidden er på 60.000 hz.

B&W oppgir frekvensområdet til 42 – 60.000 hz målt med – 6 dB fall i ytterfrekvensene, og 48 – 22.000 hz målt rett på aksen med ±3 dB toleranser.

Følsomheten er lave 84 dB, men med en relativt jevn impedansekurve rundt 8 ohm, som faller til minimum 5,1 ohm, bør PM1 ikke være spesielt vanskelig å drive.

Men vi vil tro at den trives best på en potent forsterker, en eldre Sølvsuper vil neppe være den ideelle match.

Eksakt pris er ikke kjent, men omregnet fra Euro, bør den ligge rundt 20.000 kroner paret, pluss stativer. Som forøvrig er laget spesielt for PM1.

Følg med på Hi-Fi Klubben sine nettsider for mer info og norske priser i løpet av primo juni.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig platespiller med bedre lyd Leveres med 2M Red MM-pickup og innebygget phonotrinn.
Kompakt og billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC er en kombinert digitalkonverter, forforsterker og hodetelefonforsterker.
Ny dansk high end-serie Kjente navn bak tre forsterkere i tungvektsklassen
Rega-forsterkeren har blitt "digital" Rega har tviholdt på analoge innganger på sine forsterkere. Men nå har de endelig tatt steget inn i den moderne hverdagen.
Ny toppserie fra Audiolab Britiske Audiolab lanserer en helt ny forsterker - og faktisk en CD-transport også!
Budsjettvennlige forsterkere med Bluetooth En enkel og en avansert integrert forsterker.
Følg Lyd & Bilde