Search
Generic filters

Prestisjelyd fra B&W

Her er B&Ws lekre Prestige Monitor 1, eller bare PM1, som er i butikkene i sommer. En smekker kompakthøyttaler med ny teknologi, som B&W selv mener er bedre enn den kjente og kjære 805S.

De har en lang historie med gode småhøyttalere hos B&W. I senere tid er både 804, 805 og 705 høyttalere vi har kjære minner fra.

Den nye PM1 føyer seg inn i rekken som den hittil siste av påkostede småhøyttalere fra den kanten.

Og den er liten. Med den karakteristiske pipen på toppen hvor det nye diskantelementet sitter, er den 33,1 cm høy. Bredden er 19,1 cm, mens dybden med grill påmontert og høyttalerterminalene med i regnestykket, ender på 29,3 cm.

Vekten er 9,3 kilo.

Det betyr at den er merkbart mindre og lettere en 805 Diamond til 35.000 kroner paret.

Testen av 805D leser du her.

B&W har utviklet elementer spesielt for PM1, og kostet på seg et nytt delefilter med Mundorf M-Cap Supreme Oil kondensatorer. Her skal intet overlates til tilfeldighetene.

Kabinettet er bygget opp med et klassisk Matrix-skjelett, med en støpt, buet resinfront som strekker seg rundt toppen av kabinettet. Som har fått tresider i marmorert brun mokkafarge.

Basselementet på 13 cm er nytt, med en gul kevlarmembran hvor en nyutviklet antiresonansplugg i polymer sitter i midten. Som skal redusere oppbrytning i membranen, og gi en jevnere utklingning av tonene i musikken med færre resonanser.

Diskantelementet er også nytt. Og benytter en karbonfiberforsterket aluminiumsmembran på 25 mm, med to magneter som drivere. Den er montert i en Nautilus-pipe som reduserer kompresjon og forvrengning, og B&W har klart å flytte oppbrytningsfrekvensen ytterligere oppover sammenlignet med aluminiumsmembranen i 805S, slik at den teoretiske rekkevidden er på 60.000 hz.

B&W oppgir frekvensområdet til 42 – 60.000 hz målt med – 6 dB fall i ytterfrekvensene, og 48 – 22.000 hz målt rett på aksen med ±3 dB toleranser.

Følsomheten er lave 84 dB, men med en relativt jevn impedansekurve rundt 8 ohm, som faller til minimum 5,1 ohm, bør PM1 ikke være spesielt vanskelig å drive.

Men vi vil tro at den trives best på en potent forsterker, en eldre Sølvsuper vil neppe være den ideelle match.

Eksakt pris er ikke kjent, men omregnet fra Euro, bør den ligge rundt 20.000 kroner paret, pluss stativer. Som forøvrig er laget spesielt for PM1.

Følg med på Hi-Fi Klubben sine nettsider for mer info og norske priser i løpet av primo juni.

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.