Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

PMC slipper ny toppmodell

Fact12 kaller engelske PMC høyttaleren, som spilte tøffere enn man skulle tro, når man ser det smale kabinettet.

Dessverre er det ikke mange steder i landet man får hørt på høyttalere fra PMC. De som får sjansen, blir smittet og har man først fått et par PMC-høyttalere i hus, er det ikke mye annet som duger.

Hos oss har vi hatt nærkontakt med PMC-høyttalere relativt ofte, blant annet med Fact8,  og de fantastiske PB1i Signature, som du kan lese om her.

Fact12 er den største modellen i Fact-serien, som er tatt frem for å tilby de som ønsker seg high-end lyd fra slanke høyttalere.

Den nye Fact12 blir ikke akkurat billig, med en estimert pris på 12.000 pund for paret (100.000 kr), men så har PMC tatt den helt ut denne gangen. En helt ny 5 cm mellomtone, laget i samarbeide med SEAS i Norge og utviklet ved hjelp av laserteknologi, gjør dette til et treveis høyttalersystem.

To 14 cm basselementer med membraner i en aluminiumssandwich, og en tilpasset 19 mm Sonomex diskant fra SEAS, diskant flankerer mellomtonedomen.

Annonse

FACT12 bak

PMC har utstyrt høyttaleren med to brytere på baksiden, som man kan bruke for å tilpasse frekvenresponsen i de laveste og høyste oktavene, til romakustikken. Ideen er å gi eieren muligheten til å trimme lyden fra høyttaleren, slik at man kan kompromisse mer med plasseringen av høyttalerne.

Annonse

Som vanlig for PMC, har Fact12 et transmisjonslinjekabinett. Hvor bassen ledes gjennom en lang, sikksakk-kanal inni kabinettet, og ut gjennom en åpning på den 3,5 cm tykke frontplaten. Metoden gir høyttaleren bedre rekkvidde i bassen, og her snakker vi bassfrekvenser ned til 26 Hz, som er betydelig lavere enn de 35-40 Hz vi er vant til fra så slanke høyttalere.

Hvordan de låter er ikke godt å si. De 10 minuttene jeg fikk med høyttalerne, ga meg et lovende førstenntrykk: Dynamisk, balansert, fyldig bass, åpen mellomtone og knallbra stereoperspektiv.

Resten må vi finne ut i en kommende test, men dette kan kanskje bli en interessant high-end høyttaler for de mange som ikke har plass til svære høyttalere.

Fact-12-PAIR-360_rf

forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.