TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

PMC slipper ny toppmodell

Fact12 kaller engelske PMC høyttaleren, som spilte tøffere enn man skulle tro, når man ser det smale kabinettet.

Dessverre er det ikke mange steder i landet man får hørt på høyttalere fra PMC. De som får sjansen, blir smittet og har man først fått et par PMC-høyttalere i hus, er det ikke mye annet som duger.

Hos oss har vi hatt nærkontakt med PMC-høyttalere relativt ofte, blant annet med Fact8,  og de fantastiske PB1i Signature, som du kan lese om her.

Fact12 er den største modellen i Fact-serien, som er tatt frem for å tilby de som ønsker seg high-end lyd fra slanke høyttalere.

Den nye Fact12 blir ikke akkurat billig, med en estimert pris på 12.000 pund for paret (100.000 kr), men så har PMC tatt den helt ut denne gangen. En helt ny 5 cm mellomtone, laget i samarbeide med SEAS i Norge og utviklet ved hjelp av laserteknologi, gjør dette til et treveis høyttalersystem.

To 14 cm basselementer med membraner i en aluminiumssandwich, og en tilpasset 19 mm Sonomex diskant fra SEAS, diskant flankerer mellomtonedomen.

FACT12 bak

PMC har utstyrt høyttaleren med to brytere på baksiden, som man kan bruke for å tilpasse frekvenresponsen i de laveste og høyste oktavene, til romakustikken. Ideen er å gi eieren muligheten til å trimme lyden fra høyttaleren, slik at man kan kompromisse mer med plasseringen av høyttalerne.

Som vanlig for PMC, har Fact12 et transmisjonslinjekabinett. Hvor bassen ledes gjennom en lang, sikksakk-kanal inni kabinettet, og ut gjennom en åpning på den 3,5 cm tykke frontplaten. Metoden gir høyttaleren bedre rekkvidde i bassen, og her snakker vi bassfrekvenser ned til 26 Hz, som er betydelig lavere enn de 35-40 Hz vi er vant til fra så slanke høyttalere.

Hvordan de låter er ikke godt å si. De 10 minuttene jeg fikk med høyttalerne, ga meg et lovende førstenntrykk: Dynamisk, balansert, fyldig bass, åpen mellomtone og knallbra stereoperspektiv.

Resten må vi finne ut i en kommende test, men dette kan kanskje bli en interessant high-end høyttaler for de mange som ikke har plass til svære høyttalere.

Fact-12-PAIR-360_rf

Legg igjen en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.