High-end 2013

Fact12 kaller engelske PMC høyttaleren, som spilte tøffere enn man skulle tro, når man ser det smale kabinettet.
Annonse
Annonse
forfatter

Dessverre er det ikke mange steder i landet man får hørt på høyttalere fra PMC. De som får sjansen, blir smittet og har man først fått et par PMC-høyttalere i hus, er det ikke mye annet som duger.

Hos oss har vi hatt nærkontakt med PMC-høyttalere relativt ofte, blant annet med Fact8,  og de fantastiske PB1i Signature, som du kan lese om her.

Fact12 er den største modellen i Fact-serien, som er tatt frem for å tilby de som ønsker seg high-end lyd fra slanke høyttalere.

Den nye Fact12 blir ikke akkurat billig, med en estimert pris på 12.000 pund for paret (100.000 kr), men så har PMC tatt den helt ut denne gangen. En helt ny 5 cm mellomtone, laget i samarbeide med SEAS i Norge og utviklet ved hjelp av laserteknologi, gjør dette til et treveis høyttalersystem.

To 14 cm basselementer med membraner i en aluminiumssandwich, og en tilpasset 19 mm Sonomex diskant fra SEAS, diskant flankerer mellomtonedomen.

FACT12 bak

PMC har utstyrt høyttaleren med to brytere på baksiden, som man kan bruke for å tilpasse frekvenresponsen i de laveste og høyste oktavene, til romakustikken. Ideen er å gi eieren muligheten til å trimme lyden fra høyttaleren, slik at man kan kompromisse mer med plasseringen av høyttalerne.

Som vanlig for PMC, har Fact12 et transmisjonslinjekabinett. Hvor bassen ledes gjennom en lang, sikksakk-kanal inni kabinettet, og ut gjennom en åpning på den 3,5 cm tykke frontplaten. Metoden gir høyttaleren bedre rekkvidde i bassen, og her snakker vi bassfrekvenser ned til 26 Hz, som er betydelig lavere enn de 35-40 Hz vi er vant til fra så slanke høyttalere.

Hvordan de låter er ikke godt å si. De 10 minuttene jeg fikk med høyttalerne, ga meg et lovende førstenntrykk: Dynamisk, balansert, fyldig bass, åpen mellomtone og knallbra stereoperspektiv.

Resten må vi finne ut i en kommende test, men dette kan kanskje bli en interessant high-end høyttaler for de mange som ikke har plass til svære høyttalere.

Fact-12-PAIR-360_rf

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Årets nye OLED-skjermer fra Philips får en rekke oppdateringer, inkludert en ny 77-tommer med Ambilight!
Samsung har utviklet en ny app som lar deg kalibrere TV-en selv ved hjelp av mobilen.
Sony a1 får ikke bare 8K-video og 50 Mp, det er gnistrende raskt også.
BMWs kommende elbil får kjørt seg på testbanen.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-dekoding og hodetelefonforsterker.
Mange må nå handle elektronikk på nett. Derfor har Elkjøp tredoblet kapasiteten på Live shopping.
OnePlus 9 blir en markant oppgradering i forhold til OnePlus 8, mens skjermene ikke forandrer seg så mye i forhold til i fjor.
Det krever ikke spesielle super-ører for å høre forskjell på hi-fi-utstyret. Enhver med en noenlunde normal hørsel kan få det til. Det handler kun om teknikk og litt øvelse.
Øretelefonene Nova H1 er laget for kvinner og andre som liker å pynte seg med øredobber.
Bitteliten sub med uante krefter.
En av tidenes mest populære Netflix-filmer får snart sin oppfølger (-e?).
De to kinesiske mobilprodusentene vil utvikle produkter i fellesskap fremover.