Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Onkyo har gått konkurs

Kommentar: Et av de store gamle trærne i hi-fi-skogen har falt. Uten en lyd.

Skrevet av / 15.05.22 - 12:35
Onkyo har gått konkurs
comment Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Onkyo er ferdig. Det en gang hedrede japanske hi-fi-merket har gått konkurs. Dermed slutter et kapittel i lydhistorien, som begynte i 1946.

Med en gjeld på 3,1 milliarder yen (ca 233 millioner kroner) kunne ikke Onkyo lenger få virksomheten til å gå rundt. Og på fredag sendte selskapet konkursbegjæring til distriktsretten i Osaka. Det skriver nyhetsmediet Nikkei.

Les også Onkyo lever videre! Da japanske Onkyo erklærte seg død, var ikke det hele historien. For Onkyo-merket lever nå videre i amerikanske hender.

En gang i tiden ville Onkyos død sendt sjokkbølger gjennom lydverden. Det kommer ikke til å skje, og sannsynligvis er det nok de færreste som får det med seg. Og noen vil også spørre: Hvem var Onkyo?

Et hult skall

Hvis et tre faller i skogen og ingen legger merke til det – lager det da lyd?

Spørsmål som tilskrives 1700-tallsfilosofen George Berkely, er et klassisk tankeeksperiment mellom den fysiske og den erfarte verden.

I Onkyos tilfelle er svaret nei. Et av de gamle trærne i hi-fi-skogen har kollapset. Det skjedde uten en lyd, og ingen vil legge merke til det. Kjernen var for lengst råtnet bort, og bare et hult skall sto igjen.

På 1970- og 80-tallet var Onkyo et merke av betydning. Når konfirmasjonspengene skulle brukes på stereoanlegg, var Onkyo et av merkene man vurderte. Spesielt hvis Sony og Technics var litt for dyre.

Onkyo fulgte ikke med i tiden

Men verden har endret seg og Onkyo har ikke klart å holde følge. Hi-fi er ikke lenger folkesport. Vi hører fortsatt på musikk, men det tunge hi-fi-anlegget i stua er erstattet av bærbar lyd, bilstereo og trådløse mulitromshøyttalere.

Det finnes fortsatt entusiaster som bruker formuer på stereoanlegget. Men da blir utstyret svindyrt og ekslusivt. Som de fantastiske KEF Blade One Meta, som nylig fikk toppkarakter av min kollega Gråbein. Og der var aldri Onkyo. Onkyo sto for fornuftige priser i mellomklassen.

Onkyos fall kommer heller ikke som noen overraskelse. Det har vært krisetilstand i årevis. Og selv om de faktisk klarte å komme med noen flotte produkter, som stereoreceiveren Onkyo TX-8270, var markedet for lite til at de små merkene fikk plass.

 

Redningsaksjonen ble avlyst

For tre år siden var det derfor planer om en større fusjon i hi-fi-verdenen. Sound United, som står bak bl.a. Denon og Marantz, var på vei til å kjøpe Onkyo. Det kunne ha vært en ny start for Onkyo. Men Onkyo fikk kalde føtter og avlyste sammenslåingen i siste liten.

Resten er historie. Og det er Onkyo også. I august i fjor måtte selskapet melde seg ut av børshandelen. Og i mars meldte Onkyos OEM-avdeling, som laget utstyr for andre merker, konkurs.

Så farvel, Onkyo! Det triste er ikke deres bortgang – men det faktum at ingen vil savne dere. 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

9 hendelser på “Onkyo har gått konkurs”

 1. Alexander

  Flere vil savne Onkyo så dette er bare tull… Onkyo er heller ikke konkurs ifølge Klipsch som sier de har kjøpt opp og driver videre, så kort fortalt at Onkyo er konkurs stemmer ikke.

  Fra Klipsch:

  » Some misinformation is circulating about Onkyo Home Entertainment’s recent bankruptcy filing with regards to Premium Audio Company. The good news is that our PAC umbrella company bought the intellectual property to Onkyo and Integra in a joint venture with Sharp last year and the legendary Onkyo and Integra brands will live on for decades to come. Read the official statement ➡️: https://bit.ly/3a8FX0h «

 2. Olav Alexander Mjelde

  Kjører onkyo reciever og har hatt en del av de før også. Men klart er et nisjemarked. Jeg har også hatt Rotel, Yamaha, Sony ES osv.

 3. Latterlig journalistikk. Hva vet vel du om at ingen vil savne Onkyo? Jeg har vært tilhenger av Onkyo siden 90 tallet og kjenner flere som foretrekker det merket fremfor de andre. Onkyo er også fortsatt veldig populær i USA.

 4. Dette var triste saker. Jeg, min far og en kompis har alle Onkyo recievere som er rundt 10 år gamle. Aldri vært ett eneste problem på noen av dem.

 5. Fred Mehlum Karlsen

  Hei Jeg har en Onkyo receiver. Det var leit å høre, håper min holder litt til, den er vel 3 år gammel. Hilsen Fred

 6. Dette er en trist nyhet! Jeg har vært en ihuga Onkyo tilhenger i nesten hele mitt livsom voksen HiFi interessert og har eid hele 3 av deres receivere, men må dessverre meddele at 2 av dem har sviktet i den kanskje lydmessig minst relevante delen nemlig HDMI kortet. Den siste kom nå i vinter på det nest nyeste, men mest brukte og tyngste medlemmet i familien, TXNR-3010. Det var kanskje et omen på at noe var ‘rotten in the kingdom of Onkyo!’ Håper det kan la seg gjøre få reparert da den sikkert vil kunne vare resten av mitt musikk/film liv!
  WillyE

  1. Onkyoblast

   Ser siste firmware oppdatering til den modellen har noen fikser for spotify connect. Men oppdateringen er noen år gammel, da, så kan hende det ikke løser problemet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

En smartklokke kan være både elegant og intelligent

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top