Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Prisen for Nagra Reference platespiller gir høydeskrekk

Den nye platespilleren Nagra Reference er en slags "lillebror" til jubileumsmodellen. Prisen på over millionen er derimot mer enn voksen nok.

Skrevet av / 10.03.24 - 08:00
Prisen for Nagra Reference platespiller gir høydeskrekk

For to år siden skrev vi om Nagras nye jubileums-platespiller Reference Anniversary. Etter seks års arbeid så den dagens lys i 2022, og prisen var nesten to millioner kroner. Kanskje da ikke så merkelig at det bare ble laget 70 av den – like mange som de fylte år.

Du skal ha et kreativt forhold til tall for å kunne si at den nye platespilleren Nagra Reference er noe særlig mer tilgjengelig. Du skal fremdeles godt over millionen for å kunne kalle deg en stolt eier.

Nagra-Reference-Turntable det2
Foto: Nagra

Analog kjærlighet

Reference er ifølge Nagra en rendyrket analog konstruksjon, styrt av urokkelige lover innen fysikk og mekanikk. Platespilleren bygger på ingeniørkunsten som ble utviklet til jubileumsmodellen, og er konstruert for å vare i generasjoner – et produkt for livet, akkurat som Nagras klassiske båndopptakere.

Nagra startet faktisk sin historie med portable båndopptakere allerede i 1951, med den banebrytende Nagra I, hvis navn kommer fra polsk og betyr «den tar opp». Disse opptakerne revolusjonerte «on location» lydopptak, og ble raskt uunnværlige i film- og kringkastingsbransjen.

Les også Nagra platespiller: Denne koster 1,8 millioner Nagra Reference Anniversary Turntable lages det bare 70 av, like mange som produsenten fyller år.

Selv om ideen om en Nagra platespiller har vært diskutert lenge, var det først for seks år siden at selskapet for alvor begynte å utvikle en platespiller de følte var Nagra-navnet verdig. I fire år jobbet man med å perfeksjonere alle aspekter – fra fysikk og mekanikk til materialvitenskap. Resultatet ble Reference Anniversary, en milepæl innen analog lydgjengivelse.

Nagra-Reference-Turntable cutthrough
Foto: Nagra

Normalutgaven av Reference

Nå, to år senere, lanseres altså «normalutgaven» av Reference. Denne deler det meste av teknologien med jubileumsmodellen, som det massive motordrivverket med superkondensatorer, den høypresise karbonfibertonearmen og tallerkenen i romfartsgradert aluminium. Et høydepunkt er den unike opphengingen i et svevende mekanisk og hydraulisk fjæringssystem for fullkommen resonanskontroll.

Totalvekten er på 71 kilo, noe som i seg selv skulle være nok til å holde resonansene til et minimum…

Nagra Reference turntable det3
Foto: Nagra

Nagra Reference har en himmelsk prislapp

Konstruksjonen er himmelsk tvers igjennom. Det samme er også prisen. 128 000 dollar eller drøyt 1,3 millioner kroner for å være nøyaktig. Så kan du jo slenge på norsk mva, og helt sikkert noen andre fordyrende greier i tillegg, og vi havner til slutt på en klekkelig sum kronasjer.

Dette er altså prisen man må betale for Nagras kompromissløse tilnærming til kvalitet og presisjon, for å skape det ypperste innen analog lydgjengivelse. Nagra Reference er med det en platespiller omtrent bare oljesjeiker og farmasøyttopper har råd til.

Men at den blir et ikon og et samlerobjekt, kan vi nok slå fast.

Mer info: nagraaudio.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&O med super-eksklusiv CD-spiller til en halv million kroner

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Lyd & Bilde
Scroll to Top