Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Nagra feirer 70 år med svimlende dyr platespiller

Nagra Reference Anniversary Turntable lages det bare 70 av, like mange som produsenten fyller år.

Skrevet av / 12.01.22 - 13:06
Nagra feirer 70 år med svimlende dyr platespiller

Nagra har med sin 70 års fartstid i bransjen, først og fremst vært kjent for å lage noe av det beste utstyret for analogt inn- og avspillingsutstyr. Der hvor Studer forsynte studioene med de store 2-tommers multispors spolebåndopptakere, var det tospors (og mono) som gjaldt for Nagra, og ikke minst noen av verdens beste bærbare analogopptakere, mye brukt ute i felten.

Men Nagra har også i stor grad forsynt hi-fi-markedet med produkter, blant annet CD-spillere, digitalkonvertere og forsterkere. Også platespillerforsterkere. Men de har aldri laget en platespiller. Før nå.

Nagra-Reference-Anniversary-Power-supply
Nagra Reference Anniversary Turntable, og ekstern strømforsyning. Pris: Nesten 2 millioner kroner!

Nagra feirer 70

Men nå ønsker den sveitsiske produsenten å slå på stortromma, og slå et gigantisk slag for sin 70 år lange analoge historie. Med sin første platespiller noensinne.

Les også High-end forsterkere til drøye 2 millioner Gryphon lanserer et beist på 1800 watt

Med Reference Anniversary Turntable feirer Nagra 70 år i bransjen, og det produseres passende nok 70 eksemplarer av spilleren. Men om disse blir revet ut av hyllene med det første, gjenstår å se, for prisen er til å få hjerteinfarkt av. Ca. 1,8 millioner koster den. For mange ville det dermed bli et valg om å ha en fet platespiller, eller et sted å bo…

Det er likevel ikke den dyreste. Den prisen(!) går til AV Designhaus Dereneville VPM 2010-1, til rundt fem millioner kroner…

Nagra Nagra-Reference-Anniversary frog
Foto: Nagra

Fire år i utvikling

Det var først for fire år siden Nagra begynte å legge planen om å lage en platespiller med sitt merkenavn. Heldigvis har de dyktige ingeniører som behersker fysikk, mekanisk og elektronisk ingeniørkunst, og dessuten materialvitenskap. Viktige kvalifikasjoner, når man skal gi seg ut på å lage den perfekte platespilleren.

Drivverket

Drivverket er selve kjernen av enhver platespiller. Det inkluderer motorsystemet, og det er stor enighet om at flere motorer er bedre enn en, fordi eventuelle ujevnheter i den ene vil kanselleres av den andre. Nagra har valgt to mekanisk frakoblede, børsteløse motorer, med kraftig dreiemoment. Motorsystemet alene veier hele 11,2 kilo, og Nagra hevder uovertruffen hastighetsnøyaktighet.

Optimalisering av hastighet

Foruten motorsystemet benyttes ytterligere teknologi for å holde hastigheten jevn. Et akselerometer overvåker det flytende chassiset og sørger for at det holder seg helt stabilt. Deretter sjekkes hastigheten i løpet av 20 avspillingssekunder mot en presisjonsklokke (oscillerende kvartskrystall). Ethvert avvik fra denne absolutte hastighetsreferansen vil korrigeres.

Spilleren vil ikke foreta hastighetskontroll under musikkspilling, dette for å hindre støy fra tannhjulene mens man lytter til musikk.

Nagra har utstyrt spilleren med et display (Nagra kaller det et Modulometer) som gjør det enkelt å kalibrere og stille pitchkontroll.

Nagra Reference-turntable-belt
Foto: Nagra

Beltesystem inspirert av spolebånd

Nagra er som sagt best kjent for sine spolebånd, og her har de også hentet inspirasjon i konstruksjonen av beltesystemet til Reference Anniversary Turntable. Den ikoniske Nagra IV-S spolebåndopptakeren har vært utgangspunktet, men siden leverandøren av beltene til denne ikke lenger eksisterer, har Nagra gjort en kjemisk analyse av materialene i beltet, og nøyaktig rekonstruert dette. Nagra gir honnør til spolebåndopptakeren ved å kalle beltesystemet “Nagra IV – LXX caliber”.

Tallerken

Selve tallerkenen er også en kritisk del i platespillerkonstruksjonen, for det er denne som er bindeleddet mellom LP-platen og drivverket. Her har Nagra forsket på materialer, og til skjelettet endte man med en legering brukt innen luftfart og romfart.

Nærmere bestemt et materiale som kalles Exium AM, som ikke inneholder jern men likevel har nesten samme massetetthet som støpejern (60 prosent mer enn titan). Og dessuten “ekstreme dempeegenskaper”, ifølge produsenten selv. Materialet kan kun formes til ønsket fasong gjennom hurtig rotasjon i en sentrifugalstøpemaskin.

Det utrolig stabile tallerkenskjelettet veier 6,5 kilo og er den første hi-fi-komponenten laget i Exium AM-legeringen.

Nagra Reference-turntable-copper-weight
Foto: Nagra

Klokkemønster

Til toppen av tallerkenen har valget falt på et lokk i antistatisk, 22 mm tykk, gjennomsiktig metakrylatplast. Inspirert av sveitsiske high-end armbåndsur, lar denne deg se inn drivverket og studere mekanikken. Videre inspirert av klokker er ordene “Swiss Made” gravert inn.

Nagra Anniversary Reference-turntable-caliber
Foto: Nagra

Presisjon hele veien

Det er heller ingen tilfeldigheter med resten av konstruksjonen. Fra senterakselen i ekstra hardt stål med finslipt overflate som bare high-end urmakere gjør det, til det avanserte kulelagersystemet og det doble chassiset i massiv flyfartsaluminium.

For ikke å snakke om strømforsyningen, som bruker en superkondensator som strømbuffer, og dermed gir like ren strøm som et batteri ville gjort. Langt overlegent det å plugge strømforsyningen rett i stikkontakten, i følge Nagra. En superkondensator leverer også strømmen mye raskere enn et batteri, som kan ha mye å si for dynamikken i musikken.

Nagra-Reference-Anniversary-arm
Foto: Nagra

Så har vi armen, i to lag karbonfiber skilt med et lag tre imellom. Treet har blitt brukt i å forme armen, men også ved å ha ulik resonansfrekvens enn karbonfiberet, vil treet og karbonet jobbe med å dempe hverandres resonanser. Resultatet er en ultrastiv, lavresonans arm, som sørger for at det lave elektriske signalet fra pickupen plukker absolutt minimalt med støy eller påvirkninger på veien mot forsterkeren.

Til slutt har Nagra Reference Anniversary Turntable en vekt i ren kobber, som ligger mot platen og motvirker eventuelle bulker i platen.

Nagra Anniversary Reference-turntable drive & platter
Foto: Nagra

Nagra Reference Anniversary Turntable: Tilgjengelighet og pris

Som sagt er prisen på platespilleren hinsides: 1.787.500 norske kroner. Den kommer ut til kundene i løpet av første kvartal, og til tross for et begrenset opplag på 70 enheter er den ennå ikke utsolgt. Du har med andre ord fortsatt tid til å selge huset og kjøpe en…

nagraaudio.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 hendelser på “Nagra feirer 70 år med svimlende dyr platespiller”

  1. Det passer vel godt å utvikle/markedsføre et slikt produkt i disse tider da fulldigitaliseringen av musikken, i høy kvalitet, har gjort platespilleren omtrent totalt overflødig! Godt å se da at det er priset langt over ‘fristelsesgrensen’ for oss vanlig dødelige, uvanlig ‘urike’!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

FiiO gjenoppliver Discman

Ny toppmodell i Regas MM-pickupserie

Gjennomsiktig kassettspiller vekker begeistring

Kompakt strømmeforsterker

Forsterkeren "ingen" har råd til

AirPlay: Lossless, så lossy, så lossless igjen

Du trenger kanskje en sånn

Får etterlengtede funksjoner

Ny rekord i antall høyttalere

Ny pickup-generasjon fra Rega

Forbedrer flaggskipet

Ny streamer fra McIntosh

Scroll to Top