Search
Generic filters

Kompromissløs forsterkerkraft

Boulder slipper sin nye, spinnville 3060 Klasse A-forsterker. Over 200 kg veier den, og leverer svimlende 2 x 900 watt!

Boulder Amplifiers slipper ikke nye produkter bare for å gjøre det. Fremdeles produserer de forsterkere som de lanserte 15-årsiden, helt uforandret fra den gang. Jeg husker vi møtte konstruktørene på CES i Las Vegas i 2002, da var det nyeste produktet deres en platespillerforsterker til 200.000 kroner (!), mens alt av forsterkere var gamle konstruksjoner. På spørsmål om hvorfor de ikke er oftere ute med nye produkter, svarte vedkommende rolig: ”We believe in doing it right the first time.” Med andre ord mener de at forsterkerne er så bra i utgangspunktet at de ikke trenger å oppgraderes til en nye modeller annethvert år.

Boulder 3060 har fått nytt utseende siden 2000-serien.
Boulder 3060 har fått nytt utseende siden 2000-serien. Vekten på over 200 kg bør skremme en og annen.

Galskap
Nå er imidlertid en ny modell klar. 3060 er den største og kraftigste stereoforsterkeren som noensinne har blitt produsert av Boulder. Og det sier litt, for dette er ikke et firma som er glade i pinglete saker! 2 x 900 watt er slettes ikke småtteri, og når dette da i tillegg er en Klasse A-forsterker, er det tett opp mot galskap, fra en forsterker som i tillegg veier over 200 kg!

Klasse A
Alle innvendige kretser skal være av typen lineær Klasse A. Med tanke på at Klasse A-forsterkere er meget lite effektive, gjerne ned i 25 prosent, så betyr det at den normalt skal trekke godt over 3000 watt fra strømnettet. Da med over 2000 watt til ren varmeutvikling, som dermed forvandler forsterkeren til en stekeovn! Dette har Boulder løst ved at biasstrømmen aktivt overvåkes og automatisk justeres for å øke effektiviteten og redusere tapt energi i form av varme.

Kabinettet er virkelig massivt.
Kabinettet er virkelig massivt.

Driver hvilken som helst høyttaler
Hele 120 utgangstransistorer sitter i monsteret, for å produsere de 900 wattene pr. kanal, uavhengig av høyttalerimpedans. Forsterkeren er rustet for å takle selv store strømvariasjoner, slik at den skal kunne drive hvilken som helst høyttaler. Uansett.

Ingen egenklang
Boulder sin visjon har alltid vært å gjengi nøyaktig det som er på plata. Er det noe egenklang noe sted i anlegget, så skal det i hvert fall ikke komme fra Boulder!

Målet med 3000-serien har vært å ta alt Boulder har lært fra 2000-serien å gjøre det bedre. Mer kraft, enda bedre lyd – og et oppdatert utseende. Forvrengningsnivåer så lave at fargingen av enhver annen komponent i lydanlegget blir hørbar. Forsterkere som ”perfekt kan gjengi massive, tordnende crescendoer. Og likevel, til tross for sin overveldende kraft, holde seg luftig og raffinert når den blir bedt om det.”

Boulder hevder lyden ikke kan beskrives, fordi den ikke har noen egenlyd. ”Bass, mellomtoner, høye toner, lydlandskap oppløsning, gjennomsiktighet, flyt, musikalitet, realisme, separasjon, velg din klisjé. Alt er bedre.” Dette hevder Boulder om den enda kraftigere monoforsterkeren 3050, som stereoforsterkeren 3060 er direkte basert på. At de dermed vil påstå det samme om 3060, vil være naturlig.

240 volt
Boulder har aldri trodd på kompromisser. Derfor vil 3060 kun lages i 240 volts versjon, for å garantere at forsterkeren leverer nøyaktig hva den lover. Amerikanere, japanere og andre som bor i områder med 100 og 120 volt trenger derfor en heftig spenningsomformer, mens vi i Norge kan godte oss med å plugge forsterkeren rett i stikkontakta.

Pris
Prisen? Ikke snakk om det engang. 115.000 dollar koster den, eller nesten 700.000 kroner, før frakt, toll og norsk moms er lagt til. Tett opp mot millionen ferdig importert, tenker jeg vi sier.

boulderamp.com

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.