TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Kompromissløs forsterkerkraft

Boulder slipper sin nye, spinnville 3060 Klasse A-forsterker. Over 200 kg veier den, og leverer svimlende 2 x 900 watt!

forfatter
Publisert 19.03.13 - 11:40

Boulder Amplifiers slipper ikke nye produkter bare for å gjøre det. Fremdeles produserer de forsterkere som de lanserte 15-årsiden, helt uforandret fra den gang. Jeg husker vi møtte konstruktørene på CES i Las Vegas i 2002, da var det nyeste produktet deres en platespillerforsterker til 200.000 kroner (!), mens alt av forsterkere var gamle konstruksjoner. På spørsmål om hvorfor de ikke er oftere ute med nye produkter, svarte vedkommende rolig: ”We believe in doing it right the first time.” Med andre ord mener de at forsterkerne er så bra i utgangspunktet at de ikke trenger å oppgraderes til en nye modeller annethvert år.

Boulder 3060 har fått nytt utseende siden 2000-serien.
Boulder 3060 har fått nytt utseende siden 2000-serien. Vekten på over 200 kg bør skremme en og annen.

Galskap
Nå er imidlertid en ny modell klar. 3060 er den største og kraftigste stereoforsterkeren som noensinne har blitt produsert av Boulder. Og det sier litt, for dette er ikke et firma som er glade i pinglete saker! 2 x 900 watt er slettes ikke småtteri, og når dette da i tillegg er en Klasse A-forsterker, er det tett opp mot galskap, fra en forsterker som i tillegg veier over 200 kg!

Klasse A
Alle innvendige kretser skal være av typen lineær Klasse A. Med tanke på at Klasse A-forsterkere er meget lite effektive, gjerne ned i 25 prosent, så betyr det at den normalt skal trekke godt over 3000 watt fra strømnettet. Da med over 2000 watt til ren varmeutvikling, som dermed forvandler forsterkeren til en stekeovn! Dette har Boulder løst ved at biasstrømmen aktivt overvåkes og automatisk justeres for å øke effektiviteten og redusere tapt energi i form av varme.

Kabinettet er virkelig massivt.
Kabinettet er virkelig massivt.

Driver hvilken som helst høyttaler
Hele 120 utgangstransistorer sitter i monsteret, for å produsere de 900 wattene pr. kanal, uavhengig av høyttalerimpedans. Forsterkeren er rustet for å takle selv store strømvariasjoner, slik at den skal kunne drive hvilken som helst høyttaler. Uansett.

Ingen egenklang
Boulder sin visjon har alltid vært å gjengi nøyaktig det som er på plata. Er det noe egenklang noe sted i anlegget, så skal det i hvert fall ikke komme fra Boulder!

Målet med 3000-serien har vært å ta alt Boulder har lært fra 2000-serien å gjøre det bedre. Mer kraft, enda bedre lyd – og et oppdatert utseende. Forvrengningsnivåer så lave at fargingen av enhver annen komponent i lydanlegget blir hørbar. Forsterkere som ”perfekt kan gjengi massive, tordnende crescendoer. Og likevel, til tross for sin overveldende kraft, holde seg luftig og raffinert når den blir bedt om det.”

Boulder hevder lyden ikke kan beskrives, fordi den ikke har noen egenlyd. ”Bass, mellomtoner, høye toner, lydlandskap oppløsning, gjennomsiktighet, flyt, musikalitet, realisme, separasjon, velg din klisjé. Alt er bedre.” Dette hevder Boulder om den enda kraftigere monoforsterkeren 3050, som stereoforsterkeren 3060 er direkte basert på. At de dermed vil påstå det samme om 3060, vil være naturlig.

240 volt
Boulder har aldri trodd på kompromisser. Derfor vil 3060 kun lages i 240 volts versjon, for å garantere at forsterkeren leverer nøyaktig hva den lover. Amerikanere, japanere og andre som bor i områder med 100 og 120 volt trenger derfor en heftig spenningsomformer, mens vi i Norge kan godte oss med å plugge forsterkeren rett i stikkontakta.

Pris
Prisen? Ikke snakk om det engang. 115.000 dollar koster den, eller nesten 700.000 kroner, før frakt, toll og norsk moms er lagt til. Tett opp mot millionen ferdig importert, tenker jeg vi sier.

boulderamp.com

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig platespiller med bedre lyd Leveres med 2M Red MM-pickup og innebygget phonotrinn.
Kompakt og billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC er en kombinert digitalkonverter, forforsterker og hodetelefonforsterker.
Ny dansk high end-serie Kjente navn bak tre forsterkere i tungvektsklassen
Rega-forsterkeren har blitt "digital" Rega har tviholdt på analoge innganger på sine forsterkere. Men nå har de endelig tatt steget inn i den moderne hverdagen.
Ny toppserie fra Audiolab Britiske Audiolab lanserer en helt ny forsterker - og faktisk en CD-transport også!
Budsjettvennlige forsterkere med Bluetooth En enkel og en avansert integrert forsterker.
Følg Lyd & Bilde