Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Kompromissløs forsterkerkraft

Boulder slipper sin nye, spinnville 3060 Klasse A-forsterker. Over 200 kg veier den, og leverer svimlende 2 x 900 watt!

Skrevet av / 19.03.13 - 11:40
Kompromissløs forsterkerkraft

Boulder Amplifiers slipper ikke nye produkter bare for å gjøre det. Fremdeles produserer de forsterkere som de lanserte 15-årsiden, helt uforandret fra den gang. Jeg husker vi møtte konstruktørene på CES i Las Vegas i 2002, da var det nyeste produktet deres en platespillerforsterker til 200.000 kroner (!), mens alt av forsterkere var gamle konstruksjoner. På spørsmål om hvorfor de ikke er oftere ute med nye produkter, svarte vedkommende rolig: ”We believe in doing it right the first time.” Med andre ord mener de at forsterkerne er så bra i utgangspunktet at de ikke trenger å oppgraderes til en nye modeller annethvert år.

Boulder 3060 har fått nytt utseende siden 2000-serien.
Boulder 3060 har fått nytt utseende siden 2000-serien. Vekten på over 200 kg bør skremme en og annen.

Galskap
Nå er imidlertid en ny modell klar. 3060 er den største og kraftigste stereoforsterkeren som noensinne har blitt produsert av Boulder. Og det sier litt, for dette er ikke et firma som er glade i pinglete saker! 2 x 900 watt er slettes ikke småtteri, og når dette da i tillegg er en Klasse A-forsterker, er det tett opp mot galskap, fra en forsterker som i tillegg veier over 200 kg!

Klasse A
Alle innvendige kretser skal være av typen lineær Klasse A. Med tanke på at Klasse A-forsterkere er meget lite effektive, gjerne ned i 25 prosent, så betyr det at den normalt skal trekke godt over 3000 watt fra strømnettet. Da med over 2000 watt til ren varmeutvikling, som dermed forvandler forsterkeren til en stekeovn! Dette har Boulder løst ved at biasstrømmen aktivt overvåkes og automatisk justeres for å øke effektiviteten og redusere tapt energi i form av varme.

Kabinettet er virkelig massivt.
Kabinettet er virkelig massivt.

Driver hvilken som helst høyttaler
Hele 120 utgangstransistorer sitter i monsteret, for å produsere de 900 wattene pr. kanal, uavhengig av høyttalerimpedans. Forsterkeren er rustet for å takle selv store strømvariasjoner, slik at den skal kunne drive hvilken som helst høyttaler. Uansett.

Ingen egenklang
Boulder sin visjon har alltid vært å gjengi nøyaktig det som er på plata. Er det noe egenklang noe sted i anlegget, så skal det i hvert fall ikke komme fra Boulder!

Målet med 3000-serien har vært å ta alt Boulder har lært fra 2000-serien å gjøre det bedre. Mer kraft, enda bedre lyd – og et oppdatert utseende. Forvrengningsnivåer så lave at fargingen av enhver annen komponent i lydanlegget blir hørbar. Forsterkere som ”perfekt kan gjengi massive, tordnende crescendoer. Og likevel, til tross for sin overveldende kraft, holde seg luftig og raffinert når den blir bedt om det.”

Boulder hevder lyden ikke kan beskrives, fordi den ikke har noen egenlyd. ”Bass, mellomtoner, høye toner, lydlandskap oppløsning, gjennomsiktighet, flyt, musikalitet, realisme, separasjon, velg din klisjé. Alt er bedre.” Dette hevder Boulder om den enda kraftigere monoforsterkeren 3050, som stereoforsterkeren 3060 er direkte basert på. At de dermed vil påstå det samme om 3060, vil være naturlig.

240 volt
Boulder har aldri trodd på kompromisser. Derfor vil 3060 kun lages i 240 volts versjon, for å garantere at forsterkeren leverer nøyaktig hva den lover. Amerikanere, japanere og andre som bor i områder med 100 og 120 volt trenger derfor en heftig spenningsomformer, mens vi i Norge kan godte oss med å plugge forsterkeren rett i stikkontakta.

Pris
Prisen? Ikke snakk om det engang. 115.000 dollar koster den, eller nesten 700.000 kroner, før frakt, toll og norsk moms er lagt til. Tett opp mot millionen ferdig importert, tenker jeg vi sier.

boulderamp.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

Lyd & Bilde
Scroll to Top