Nyhet

Kaptein Sabeltann på høyttalere til 200.000

Hva har 10 uker i pappaperm lært meg? At Kaptein Sabeltann låter fetere på dyre høyttalere enn billige.

Skrevet av / 02.08.17 - 11:00
Kaptein Sabeltann på høyttalere til 200.000

Da jeg ble far til ei lita jente i april i fjor visste jeg at dagen etter hvert ville komme, når jeg skulle ut i foreldrepermisjon. Jeg trodde jeg visste omtrent hva det var: man tar seg fri fra jobb for å være hjemme med ungen. Man får tid til å binde et forhold til ungen sin, gjennom lek og oppdragelse. Samtidig får man frigjort masse tid til å dyrke sine lidenskaper, man må bare passe på å holde et halvt øye med jentungen og passe på at hun ikke skader seg, sørge for at hun får mat og ny bleie når hun skal. Lett som en plett.

«Det viste seg å være en fulltidsjobb å passe på at ungen ikke drikker fra såpeflasken, setter fast hodet i trappegelenderet eller drukner i en fem centimeters dyp vannpytt.»

Så feil kunne man ta! Selvsagt viste det seg nemlig å være en fulltidsjobb å passe på at ungen ikke drikker fra såpeflasken, setter fast hodet i trappegelenderet eller drukner i en fem centimeters dyp vannpytt.

Les: NAD C388 forsterker med innebygd Chromecast

Drevne foreldre vet selvsagt dette. Siden jeg ikke er en av dem, hadde jeg på forhånd sett for meg at det skulle bli masse tid innimellom til å fyre opp hjemmekinoen, eller drømme seg bort i musikken fra stereoanlegget i stua, med kaffekoppen i hånda.

Hjemmekino skjer på barnets premisser. Foto: Sylvia Nordby

 

High-end på barnets premisser

Jeg måtte fort innfinne meg med at, skulle jeg kunne nyte lyden fra de store, deilige danskene av noen høyttalere med navnet Audiovector SR6 Avantgarde Arreté, som for tiden har podiet i stuen, så måtte det bli på ungens premisser.

«Vi har sett publikumsfavoritter som Poppeloppane og Lille Jack med et perfekt stereoperspektiv.»

Blant leker og bleier står de dyre Audiovector SR6 Avantgarde Arreté. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Det betyr at de har fått stå for lydsporet til den BAFTA-prisvinnende TV-serien Drømmehagen, og vi har sett publikumsfavoritter som Poppeloppane og Lille Jack med et perfekt stereoperspektiv på lydsporet. Så skal vi ikke glemme den rebelske jenta Masha som har det med å rasere verden rundt bamsen Mishka – aldri har jeg opplevd denne tegneserien med en slik skremmende realistisk dypbass, der hvor ulvenes campingvogn dundrer nedover bakken og inn i et tre. Skal man virkelig skru opp temperaturen i TV-stua, trår man aldri feil med den bøllete sauen Timmy i Timmy-tid. Til lærerens store hodebry vil han bare aldri lære, den rakkeren. Og da har jeg ikke engang nevnt de mange eventyrene til Regnbue-Ruby , Doktor McStuffins, Peppa Gris, Lille prinsesse… listen er lang.

SR6 Avantgarde Arreté. Foto: Audiovector

 

«Oppløsningen i overtonene på Lille Petter Edderkopp er til å ta og føle på.»

På musikkfronten har Pudding-TV stått på hyppig rullering. En liten kylling får opp humøret, basselementene sparker løs når Bukkene Bruse skal over trollebrua, og oppløsningen i overtonene på Lille Petter Edderkopp er til å ta og føle på. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger de moderne Disney-klassikerne La den gå (Frost) og En sirkel av liv (Løvenes konge) har strømmet ut av høyttalerne, og pumpet den lille jentungen full av eufori.

Bukkene Bruse er en nødvendighet i pappaperm. Foto: Skjermbilde fra Pudding-TV

 

Kaptein Sabeltann troner

Men høyt over dem alle troner Kaptein Sabeltann. Uansett hva slags dritthumør kidden skulle være i, trengs bare noen sekunder av Sjørøverne kommer! før hun løper i ringer på gulvet, med en merkelig, nærmest skrikende latter. Som vel er noe i nærheten av hva man får hvis man blander lyden fra en skjære med den fra en russefløyte. Og gjennom latteren dundrer høyttalerne løs, med trommer stødige som fjell, mens den raspende stemmen til Kaptein Sabeltann skjærer seg gjennom lydbildet og plasserer seg selv godt ute på stuegulvet. Det hører for øvrig med til historien at en kompis av meg for få år siden spilte sangen for en amerikansk venn og overbeviste ham om at dette var Norges nye punkrock-stjerne!

Kaptein Sabeltann: Norges punkrock-stjerne? Foto: Dyreparken i Kristiansand

 

Så hyggelig det enn er å høre barnesanger med bedre lyd enn jeg noensinne hadde hørt dem før, er det likevel deilig å være tilbake igjen på jobb, hvor jeg ikke bare har tilgang på et vell av hi-fi- og hjemmekinokomponenter i alskens pris- og kvalitetsklasser, men hvor jeg også har tid til – og faktisk får betalt for – å teste dem ut med mine egne preferanser. Både hva gjelder musikk og film. Endelig kan jeg også gå i gang med å finne ut hvor bra Audiovector SR6 Avantgarde Arreté faktisk er.

Aldri har jeg vært så klar på å sette et skille mellom arbeid og såkalt ”fritid”. Det er godt å være tilbake.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

MQA er ikke død. Kjøpes av Lenbrook

Denon lager platespiller igjen

Nye tonearmer til platespillere

Ser du hva som er nytt?

Slank og rimelig forsterker fra Marantz

Billig platespiller med innebygget høyttaler

Scroll to Top