Høyttalere

*OPPDATERT* Ingen Gallo Reference 4 i år, vi snakker sent 2015.
forfatter

Undertegnede har alltid vært svak for høyttalerne til Anthony Gallo Acoustics. De metalliske kulehusene som høyttalerelementene sitter i har to funksjoner: Én – de hindrer kabinettforvrengning som følge av stående lydbølger, og gir dermed renere lyd med bedre dynamikk. Og to – de gir et veldig spesielt utseende.

Fanebærer
Fanebæreren til Gallo i nyere tid har helt klart vært den kompakte gulvmodellen Reference 3, i sine tre utgaver. Først Reference 3, lansert i 2004, deretter Reference 3.1 i 2006, som så i 2010 ble erstattet av den enda bedre Reference 3.5. Sistnevnte gjorde et seriøst prishopp til nesten det dobbelte av forgjengeren, og koster 60.000 kroner.

Felles for alle utgavene av Reference 3 er at de har to mellomtoner av karbonfiber huset i hvert sitt kuleformede kabinett. Disse sitter over og under en spesiell sylinderformet diskant som Gallo kaller CDT (Cylindrical Diaphragm Tweeter), med 300 graders horisontal spredning av overtonene. Sammen er disse montert på en felles gulvstående, nærmest harpeformet ramme, med et sidemontert 10-tommers basselement i sylinderformet kabinett av aluminium.

Strada
Mens Reference-modellen har vært svært godt mottatt (også av undertegnede, som for tiden er den stolte eier av Reference 3.5), har en annen modell gjort store øyne og ører siden sin lansering like før Reference 3.5 i 2010; nemlig kompaktmodellen Strada. Dette er i prinsippet toppdelen av Reference-høyttaleren, montert på en brakett for hylleplassering eller veggmontering, eller med et gulvstativ som alternativ. Den kan også monteres sidelengs som senterhøyttaler. Da Strada kom, var flere enige om at den i samlag med subwooferen TR-3 låt bedre enn den gulvstående 3.1, som til da var det gulvstående alternativet. Og det uten å bli dyrere.

Strada er fleksibel, og kan monteres på ulike måter. Dette gjør den også egnet til senterhøyttaler i et 5.1-oppsett.
Strada er fleksibel, og kan monteres på ulike måter. Dette gjør den også egnet til senterhøyttaler i et 5.1-oppsett.

Da Reference 3.5 ble lansert til en mye høyere pris enn både 3.1 og et par Strada med subwoofer, var det med litt skepsis at undertegnede ga dem en lytt. For hvor mye bedre kunne de egentlig bli? Det skulle vise seg at lydkvaliteten fra de nye gulvhøyttalerne var et godt hakk bedre, og god nok til å forsvare prisøkningen.

Ytterligere oppgradering
Strada fikk etterhvert en etterfølger, i form av Strada 2. Vi har ikke testet modellen, men skal vi tro på anmeldelsen fra 6moons.com, er den sammen med subwoofer enda bedre enn gulvmodellen Reference 3.5, med et dypere lydbilde, enda friere for farging.

Det er derfor naturlig at også gulvmodellen må få en oppdatering. Ikke pokker om kompakthøyttaleren Strada skal låte bedre enn gulvmodellen! Tilbake i mars i fjor fikk vi svar på spørsmålet fra Gallo Acoustics, som da bekreftet følgende på Twitter:

”Anthony starter arbeidet på den nye gulvhøyttaleren Reference 4 denne våren. Vi håper å ha en prototype klar på CES 2014.”

Ettersom Gallo dessverre ikke var på CES 2014, har vi nå fått en kontrabeskjed:

«Det var ingen plan for CES fordi vi var ikke der i år. Anthony jobber med den nye høyttaleren. Vi ser mot sent 2015.» (original tweet)

 

Om et skifte fra 3 til 4 på modellen betyr at den kommende høyttaleren også vil få et helt nytt utseende, vites ikke (artikkelbildet er av 3.5). Men det vi vet, er at Reference 2 så helt annerledes ut, og det fanntes også inntil ganske nylig en mye større Reference 5LS av typen «line source». Det kan indikere at vi med Reference 4 får en helt ny modell. Eller at Gallo bare ble lei av alle desimalene etter 3-tallet!

Spent
Med mine egne erfaringer som eier av både Gallo Reference 3.5 og tidligere Reference 3.1, er jeg spent som en armbrøst på den nye Reference 4! Men et år er lenge til, og i mellomtiden kan jeg absolutt anbefale 3.5. Les testen fra 2010 av et komplett Gallo-oppsett i surround her.

roundsound.com
norskaudioteknikk.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.