Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Dynabel fyller 50 år

En av Norges eldste hi-fi forhandlere feirer nå 50-års jubileum.

Skrevet av / 16.06.15 - 10:22
Dynabel fyller 50 år

Dynabel-navnet er kjent for mange hi-fi og høyttalerentusiaster, men de som har vært med en stund husker sikkert firmaet for deres opprinnelige navn: Eltek.

Ingeniør Erik Strand (82) stiftet Eltek i 1965 og ble raskt en av de ledende forhandleren i Norge innen elektroniske komponenter og selvbyggerkit.

Elteks lytterom i Sannergata.
Elteks lytterom i Sannergata.

Butikken på Grünerløkka i Oslo, på hjørnet av Helgesens gate og Københavngata, var et eldorado for elektronikkinteresserte selvbyggere. Eltek vokste senere inn i større lokaler i Sannergaten og fikk et av byens største utvalg av hi-fi høyttalere, med merker som Bose, JBL, KEF, SEAS og elektronikk fra Kenwood og Technics. På slutten av 70-tallet flyttet butikken til Torggaten og ble en av Oslos største Sony-forhandlere med rekordstort salg av videomaskiner.

100107Dynabel høyttalere
I 1983 flyttet Eltek ut av Oslo sentrum til Østensjøveien og videre til større lokaler i Tvetenveien, der de startet utvikling av egne høyttalermodeller og byggesett under merkenavnet Dynabel. Lyd & Bilde kåret high-end selvbygghøyttaleren Dynabel Euforia, full av eksklusive SEAS-elementer, til årets beste høyttaler i 1999. I dag er Dynabel Euforia blitt et samleobjekt og har fremdeles mange fornøyde brukere.

En annen populær høyttalermodell ble Dynabel Exact og Dynabel Super Exact. Den anerkjente musikkprodusenten 2L (Lindberg Lyd) har brukt en ombygd aktiv versjon av Dynabel Super Exact som sine referanse studiohøyttalere de siste 10 årene.

Stort jubileumssalg
Eltek AS skiftet navn til Dynabel AS i 2009, og drives i dag av sønnen Kjetil Strand. Det er ikke mange i bransjen som kan vise til 50 års kontinuerlig drift, og dette vil man selvsagt feire.

I forbindelse med jubileet kjøres det tilbud på en rekke varer, deriblant Elac høyttalere, signal- og høyttalerkabler fra tyske Inakustik, hodetelefoner fra DD Audio samt mye bilstereo. Sjekk ut deres egen nettbutikk og se om du finner noe som frister.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&O med super-eksklusiv CD-spiller til en halv million kroner

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Lyd & Bilde
Scroll to Top