Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

CES: Endelig ny forsterker fra Sonos

Ut går Connect:Amp. Si hei til Sonos Amp. Nå med HDMI.

Skrevet av / 10.01.19 - 01:15
CES: Endelig ny forsterker fra Sonos

Sonos kunne på et hemmelig luksusrom på The Venetian vise oss sin helt nye forsterker Sonos Amp. Som sin forgjenger, den ni år gamle Connect:Amp, kobler den seg til internett, og strømmer musikk fra Sonos-appen. Den kobles til et par passive høyttalere i andre enden, og vipps har du et komplett stereoanlegg.

Sonos Amp har nye funksjoner.

 

HDMI

Den nye forsterkeren er omtrent dobbelt så kraftig som sin forgjenger, men har ellers ganske like funksjoner – siden de styres av samme app. Men det er noen viktige, nye funksjoner. For det første har den nye forsterkeren fått støtte for AirPlay 2. For det andre har den endelig fått HDMI-inngang. Denne fungerer sammen med TV-ens ARC-utgang, på samme måte som lydplanken Beam. Deres første produkt med HDMI. Dermed kan du enkelt få TV-lyden over på stereoanlegget. Analog tilkobling skjer nå dessuten med skikkelig RCA, i stedet for 3,5 mm stereoplugg.

Sonos Amp
HDMI? Ja, takk! Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Romkorreksjon

Den tredje nyheten er at forsterkeren fungerer med TruPlay romkorreksjon. For tiden fungerer denne kun sammen med noen helt nye installasjonshøyttalerne som Sonance har utviklet i samarbeid med Sonos. Her finnes det både in-wall-høyttalere for innemontering, samt utendørshøyttalere. Måten det fungerer på er at Sonos-forsterkeren leser av impedanssignaturen til de tilkoblede høyttalerne, slik at den vet om det er et par Sonance eller ikke som er tilkoblet. Dermed kan man iverkesette TruePlay, for å få renere lyd i akkurat det bestemte miljøet høyttalerne er installert i.

Sonos Amp
Sonos’ egenutviklete høyttalerterminaler er en liten genistrek. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

På spørsmål om Sonos ikke bare kan slippe denne funksjonen uansett høyttalere, var svaret at siden de ikke kjenner alle høyttalere så vet de ikke om høyttalerne kanskje kan ta skade av testsignalene som sendes ut. Og at de derfor ønsker å ha full kontroll på hva slags høyttalere som er tilkoblet, før de iverksetter denne. Greit nok, men surroundreceivere og andre forsterkere med automatisk romkorreksjon bryr seg fint lite om dette, så vi kan ikke helt skjønne at man ikke bare vil tilby tjenesten til alle høyttalere. Uansett er dette et velkomment tilskudd!

Sonos & Sonance outdoor
Utendørshøyttaler fra Sonance og Sonos. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Sonos Amp kommer i februar, og vi er informert om at vi er høyt på listen over anmeldere som får den først til test.

Sonance Sonos in-wall
Nye høyttalere for vegginnfelling fra Sonance & Sonos. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Hva skjer med Google Assistant?

En annen ting vi spurte om når vi kan forvente støtte for Google Assistant på Sonos sine smarthøyttalere One og Beam. Svaret er at de er godt på vei i arbeidet, og har nå endelig fått en intern betaversjon, som de holder på å teste. Undertegnede fikk en fungerende demonstrasjon, og kan bekrefte at produktet fungerer.

Det som visstnok gjør det vanskelig, er at for at Sonos skal fungerer med både Alexa og Google Assistant, i tillegg til å fungere sømløst med andre Sonos-produkter, så kan man ikke bare dytte inn en chip fra Amazon og Google. De må skrive alt selv, noe som har vært et arbeid med mye hodebry.

Det er visst nå bare noen små bugs som gjenstår, før det kommer en offentlig betatestversjon av programvaren. Deretter kan den rulles ut når den er endelig klar. Noen dato har vi ikke fått, men det er nå stor grunn til å tro at den kommer i løpet av året.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

0
Scroll to Top