Sonos ligger på må-ha-listen for mange, men enkelte synes det blir i overkant kostbart. For dem har Sonos lydplanken Beam, som med en pris på 4.000 kroner nesten halverer prisen fra lydplanken PlayBar og lydsokkelen PlayBase. Den kan likevel skilte med samme praktiske brukervennlighet og multiromfunksjonalitet som Sonos er kjent for, og dessuten stemmestyring med Amazon Alexa, AirPlay 2 og snart også Google Home.
Beam er Sonos’ første produkt med HDMI. Dette i form av en utgang, med lydretur (ARC). Alle videokilder kan kobles til TV-en, som så sender lyden til Beam via ARC. Har TV-en din ikke HDMI med ARC, ligger optisk-til-HDMI-adapter vedlagt. Dolby Digital støttes, men ikke DTS.
Romkorreksjon
Lyden av Beam kan tilpasses rommet, om du har iPhone eller iPad. Sonos kaller dette Trueplay og bruker iOS-enheten som målemikrofon. I praksis fungerer dette meget bra, lydplanken fjerner problemfrekvenser og gir et generelt luftigere og større lydbilde. Vi råder derfor Android-brukere til å låne en iPhone for anledningen.
Lydkvalitet
Med lyden korrigert gir Sonos Beam meget god lyd. Dialogene på film står tydelig frem, takket være et dedikert, sentrert diskantelement, som bidrar til å gi mer luft i senterkanalen. De tidsforskjøvne sidehøyttalerne bidrar til et stort lydbilde som til en viss grad gir illusjonen av surroundlyd.
Lyden er først og fremst naturlig og smakfull, snarere enn utfordrende og eksplosiv. En bil låter som en bil og ikke en monster truck. «Larger than life»-følelsen man får på kino trenger man kraftigere saker til, og minimum en ekstern subwoofer. Til sammenligning har Yamaha YSP-207, som inkluderer subwoofer til omtrent samme pris som Beam, en kraftigere lyd med mer trøkk. Men den låter også skarpere og hardere, og heller ingen av de andre lyplankene i prisklassen utfordrer Sonos sin naturlige lyd.
Musikk låter også bra. Sangstemmer og instrumenter har sin naturlige klang intakt. Men til dette formålet skulle vi gjerne kunne skrudd av den simulerte surroundlyden, da det blir i overkant.
Konklusjon
Selv uten subwoofer gir Sonos Beam mer troverdig og naturlig lyd enn de andre i klassen. Den har naturligvis ikke slagkraften i bassen, men låter heller ikke tynt. Derimot har den meget klar lyd på sangstemmer og dialoger. Kombiner dette med strømming og multirom som bare Sonos kan, og Beam er en innertier.
Vi har testet Beam før, men etter å ha sjekket den direkte opp mot andre lydplanker i prisklassen må vi justere opp karakteren til full pott.
Da har vi ikke engang tatt med at man kan legge til både bakhøyttalere og subwoofere siden!
Også i denne testen:
LG SK5
Bedre på film enn musikk
LG SK5 gjør det bra på film, takket være et enormt lydbilde. Men den er ikke uten svakheter.
Samsung HW-N460
Småslapp
HW-N460 er sprek nok, men en ullen subwoofer trekker ned totalinntrykket.
JBL Bar 2.1
Kraftig, men rusten
Etter å ha falt hardt for JBL Bar 3.1 var vi veldig spent på lillebroren. Dessverre innfrir den bare sånn passe.
Yamaha YAS-207
Storvokst lydbilde
Yamaha var først på markedet med aktive lydplanker. Dette er deres første med DTS Virtual:X surroundlyd.
Sony HT-XF9000
Ekstra dimensjon i høyden
Sonys lydplanke simulerer både Dolby Atmos og DTS:X i høyden, og skal dermed gi en ekstra dimensjon til lydbildet. Ja, det funker.
Les videre med LB+
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total År
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i 1 år (Mest å spare)
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser