Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

40 år med Ken og KI

Ken Ishiwata har i 40 år spredt magisk støv over Marantz' beste komponenter. Det feires nå med et jubileumsanlegg.

Skrevet av / 03.09.18 - 19:27
40 år med Ken og KI

Hvis det er én mann som skal ha æren for Marantz’ suksess, så er det Ken Ishiwata. Hans formelle tittel er ambassadør for merket Marantz, men han har gjennom sine 40 år i det europeiske hovedkvarteret blitt nærmest synonymt med Marantz.

De mest lovende apparatene fra Marantz blir merket med «KI» og Kens signatur på forsiden for å poengtere at her er det noe spesielt. For å feire Ken Ishiwatas arbeid gjennom de siste fire tiårene har Marantz lansert en unik jubileumsserie, KI Ruby. (da 40-års bryllup kalles rubinbryllup). Serien består av to apparater, SACD-avspilleren/DAC’en SA-KI Ruby og forsterkeren PM-KI Ruby. Det produseres kun 1000 stk av hver, 500 i svart og 500 i champagnegull, som kommer på markedet i september.

SA-KI Ruby SACD-avspiller/DAC og PM-KI Ruby integrert forsterker. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

En del av teknologien, derav DAC’er er hentet fra det dyrere SA-10/PM-10 settet, som vi har testet tidligere. Og likt som forsterkeren er den rent analog, mens SACD-avspilleren fungerer som digitalkonverter.

Lyd & Bilde var sammen med et internasjonalt team av lydjournalister invitert til Amsterdam for å høre de to KI Ruby-apparatene. Da presentasjonen foregikk i kjelleren under Concertgebouw, ble det spilt opptak fra nettopp der (Ishiwata er spesielt glad i akustikken i denne salen). Det var også satt av plass til jazz, rock og funk på musikkmenyen. Høyttalerne var Q Acoustics Concept 500, som vi tidligere har kåret til Årets Toppklassehøyttaler.

I et ukjent rom og med ukjente opptak er det farlig å komme med skråsikker tilbakemelding, men settet presenterte et særdeles stort og flott soundstage, som er et av Ishawatas kjennetegn. Og den forholdsvis lille 100 W forsterkeren hadde ingen problemer med å styre høyttalerne. Skal man trekke for noe, så var det kanskje at lydbildet virket litt lyst. Dog kan nok det skyldes det litt harde og dårlig dempede rommet, men under alle omstendigheter et lovende bekjentskap.

Det ble spilt via Q Acoustics Concept 500-høyttalere. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

Ken Ishiwata har passert 70-tallet, men viser ingen tegn til nedtrapping.

«Som dere sikkert har lagt merke til har jeg ikke stilt opp i en rød jakke for å feire rubinjubileet, men heller en gylden. For jeg har allerede begynt å forberede meg på 50-års jubileumet,» Sa Ken Ishiwata.

Marantz SA-KI Ruby koster 4000 euro, det samme gjelder PM-KI Ruby.

Det ble spilt plater i en rekke sjangere. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

HiFifreaks

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top