Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Google Gemma er en enklere lettkjørt AI

Lanserer AI-modellen Gemma som åpen kildekode og kan kjøres på vanlige datamaskiner.

Skrevet av / 22.02.24 - 14:14
Google Gemma er en enklere lettkjørt AI

Nylig skiftet Google navn på sin AI-chatbot Bard til Gemini, som er språkmodellen som driver tjenesten, og lanserte Gemini Advanced basert på Gemini Ultra-modellen. De holder fortsatt på den teknologien, men nå lanserer de en forenklet modell som vi alle kan kjøre hjemme, og også som åpen kildekode.


Google lanserer Gemma 2B og 7B, som er enklere, mindre, mer brukervennlige og fremfor alt gratis og tilpassbare modeller. Google sier imidlertid at teknologien som brukes, er den samme som er utviklet for Gemini Pro, den avanserte modellen som konkurrerer direkte med Open AIs ChatGPT. De sier at den kan konkurrere med mye større AI-modeller i etablerte referansetester.

Benchmark-resultat (Grafikk: Google)

Tanken er at utviklere skal kunne eksperimentere fritt med Gemma og bruke den til enkle oppgaver, for eksempel chatbots eller verktøy for tekstoppsummering. Den vil være så lett at den kan kjøres i skyen, på en stasjonær eller en bærbar datamaskin.

Som svar på bekymringen for misbruk av kunstig intelligens lanserer Google også AI Toolkit, som gjør det enkelt å sette opp regler og sikkerhetstiltak. De lover også at Gemma er trent på data der personopplysninger er vasket bort. Du kan lese mer om hvordan Google tenker rundt dette her.

Kilde: Googles utviklerblogg

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top