Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Blackmagic: 12K video er rimeligere enn noensinne

Blackmagic lanserer nytt 12K videokamera til lavere pris enn noensinne.

Skrevet av / 19.04.23 - 15:58
Blackmagic: 12K video er rimeligere enn noensinne

Ikke alle vet det, men Blackmagic har hatt et videokamera med 12K oppløsning i stallen siden sommeren 2020. Det heter URSA Mini Pro 12K, og er blant de mest avanserte digitale filmkameraene på markedet. Det er likevel langt fra det dyreste. I en verden der hvor videokameraer kan koste flerfoldig hundre tusener av kroner, så er det slettes ingen blodpris Blackmagic krever for sitt kamera.

blackmagic-ursa-mini-pro-12k-olpf 3
Foto: Blackmagic

Som om ikke det er nok, så kommer nå en ny versjon av 12K-kameraet, hvor man nå har inkludert et optisk lavpassfilter. Derfor heter den nye utgaven URSA Mini Pro 12K OLPF, hvor bokstavene på slutten av navnet står for nettopp Optical Low Pass Filter. Til tross for at man altså har lagt til en komponent, så har prisen blitt enda litt hyggeligere.

Et lavpassfilter er der for å motvirke moiré-effekten fra skarpe mønstre i LED-skjermer, rutete skjorter på intervjuobjekter og andre ting i bildet som kan skape problemer for kameraet.

URSA Mini Pro 12K OLPF filtrerer i tillegg bort infrarødt lys, for å gi en skarpere gjengivelse av synlige rødfarger.

Les også Er dette videoproffenes drømmekamera? Indie-produsenter og amatører har et nytt våpen innen filmproduksjon. Møt Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro.

12K Super 35

Blackmagic URSA Mini Pro 12K har hele 12288 x 6480 piksler på en Super 35 bildebrikke, som vil si 80 megapiksler. For hver eneste bilderute. Kameraet har 14-trinns dynamisk rekkevidde, som er ganske standard for mange fullformatkameraer, men ikke like standard for de mer kompakte Super 35-brikkene. Her er det mer vanlig å se 12-13 trinn. Det kan se bagatellmessig ut, men vit at 14 trinn gir dobbelt så mye lysgjennomslipp som 13 trinn. Det er klart det har relevans, spesielt for indy-filmfotografer og entusiaster som ikke alltid har full kontroll på lyssettingen.

blackmagic-ursa-mini-pro-12k-olpf 2
Foto: Blackmagic

Stort bilde, store muligheter

Jo større oppløsning et videokamera har, jo bedre. Det ene er at man kan være mer fremtidssikret på innholdssiden, etter hvert som verden får TV-er og fremvisere med stadig høyere oppløsning. Men det er ikke det viktigste.

Viktigere er muligheten for å kunne beskjære – å zoome inn – i en scene i klipperommet etter filming. Film en scene lenger unna, og lag et tettere utsnitt i etterkant. Eller få full kontroll når du skal legge på digital bildestabilisering. Alt helt uten å miste pikselinformasjon i bildet når filmen skal eksporteres til 4K på slutten av redigeringsjobben.

En annen fordel har med bildestøy å gjøre. Om du ikke beskjærer, men i stedet beholder bilderammen som den er filmet, vil du få mindre støy når videoen nedskaleres. Når en gruppe piksler skal reduseres til én piksel, vil denne få den gjennomsnittlige verdien av pikselgruppen, dermed vil enkeltpiksler som skiller seg ut og synes som bildestøy, kanselleres ut.

Les også Glimrende videokamera til proffer Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 er et fabelaktig kamera for seriøse filmskapere. Men er det ikke litt for tett opp mot storebror – også i pris?

Lover de beste bildene

Blackmagic lover de beste 8K og 4K bildene med “subtile hudfarger og ekstraordinære detaljer tilsvarende high-end stillbildekameraer.

Kameraet kan filme i 12K inntil 60 fps, 8K og 4K i 120 fps, og dessuten 4K i 240 fps – men med en beskjæring av utsnittet (Super 16).

URSA Mini Pro 12K bruker PL (Panavision) bajonettinnfatning og har innebygde ND/filtre, både CFast og UHS-II SD-kort-innganger, og dessuten en SuperSpeed USB-C-utgang.

Funker med flere objektivtyper

Kameraets opprinnelige bajonettinnfatning kan enkelt byttes til EF (Canon) eller F (Nikon). Dermed er det kompatibelt med et meget stort arsenal av profesjonelle objektiver. Det mangler bare L-innfatning (Leica, Panasonic) for å være komplett.

RAW-opptak

URSA Mini Pro 12K kan filme i kodeken Blackmagic RAW i full oppløsning. Vi loves at denne kodeken er så effektiv at man kan redigere 12K video på en bærbar datamaskin, like enkelt som med vanlige HD eller Ultra HD-filer. Noe man slettes ikke kan med andre kodeker.

blackmagic-ursa-mini-pro-12k-olpf 1
Foto: Blackmagic

Blackmagic URSA Mini Pro 12K OLPF: Tilgjengelighet og pris

Blackmagic URSA Mini Pro 12K OLPF er tilgjengelig nå, til 86990 kroner inkl. mva.

Mer info: blackmagicdesign.com

 

Fakta:

 • 12,288 x 6480 12K Super 35 sensor.
 • Optisk lavpassfilter reduserer moiré
 • Til spillefilmer, visuelle effekter (VFX) og høykvalitets reklamefilmer.
 • 14-trinns dynamikkområde og native 800 ISO.
 • Blackmagic RAW optimalisert for Metal, CUDA og OpenCL
 • Generation 5 Color Science med ny filmkurve
 • PL-fatning inkludert og valgfrie EF- og F-fatninger tilgjengelig

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Kanskje det mest avanserte i sin klasse

Billigere med bedre lysstyrke

Kultkameraet er tilbake

Årets kuleste kamera?

Bygget for action

Skred av nyheter fra Canon

Ny bildebrikke og fasebasert autofokus

Åpner flagship store i Oslo

Fargerik og kompakt systemkamera

Se Canons flaggskipkamera

Her kan du spare mye penger

Endelig kommer det mer optikk til Canon

Scroll to Top