Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

OL tilbake på NRK igjen fra 2026

Statskanalen har sikret seg OL-rettighetene frem til 2032.

Skrevet av / 16.01.23 - 14:00
OL tilbake på NRK igjen fra 2026

(FOTO: CREDIT © 2022 COMITÉ INTERNATIONAL OLYMPIQUE MARTIN, GREG)

Etter forhandlinger mellom IOC, Warner Bros. Discovery og den europeiske kringkastingsunionen EBU, ble det i dag klart at NRK får senderettighetene for OL de kommende årene. Avtalen inkluderer vinter-OL i 2026 i Milano/Cortina, Italia, sommer-OL i 2028 i Los Angeles, USA, vinter-OL i 2030 (arrangør ukjent) og sommer-OL i 2032 i Brisbane, Australia.

– En fantastisk nyhet

Vibeke Fürst Haugen, kringkastingssjef i NRK. (Foto: Ole Kaland, NRK)

– Dette er en fantastisk nyhet for NRK. En viktig del av vårt oppdrag som allmennkringkaster er å samle folk rundt store idrettsbegivenheter, og det er ingen arrangementer som kan måle seg med OL. Denne avtalen er strategisk viktig for NRK og vi mener den er innenfor forsvarlige økonomiske rammer når rettighetsperioden inntreffer, sier Vibeke Fürst Haugen, kringkastingssjef i NRK.

Forrige gang NRK hadde OL-rettighetene på alle plattformer var sommer-OL i London i 2012. TV 2 viste de to påfølgende lekene, mens Warner Bros. Discovery sitter på eksklusive TV-rettigheter frem til og med 2024.

NRK har sikret seg rettighetene til å sende OL på alle kanaler og plattformer. Det vil si at du kan se og høre lekene overalt i NRKs tjenester – både lineært, i NRK TV, på NRK Radio og på NRK.no. 

Samtidig har Warner Bros. Discovery sikret seg rettighetene til å sende lekene for sine abonnenter. Det vil si at de som abonnerer på Discovery+ kan se øvelsene der. 

Flere store sportsbegivenheter til NRK

– OL er det største som skjer innen idretten, så dette gleder vi oss vanvittig til! Det er en langsiktig avtale som kommer hele det norske publikum til gode. Vi har det beste laget i alle ledd, og vi skal følge både de norske og de utenlandske stjernene tett i kampen om olympiske medaljer. Dette er en stor dag for alle som er glade i idrett, sier Espen Olsen Langfeldt, sportsredaktør i NRK.

Espen Olsen Langfeldt, sportsredaktør i NRK. (Foto: Christian Breidlid, NRK)

– Denne rettigheten føyer seg inn i rekken av store sportsbegivenheter på NRK i årene som kommer. Publikum kan se frem til blant annet fotballmesterskap for kvinner og menn, Ski-VM, friidretts-VM, samt OL fra og med 2026, utfyller han.

Andre store sportsbegivenheter på NRK
– Fotball-VM 2023 for kvinner
– Fotball-EM 2024 og 2028 for herrer
– Fotball-VM 2026 for herrer
– VM i skiskyting til 2026
– VM i nordiske grener i 2023 og 2025
– Friidretts-EM og –VM til 2029
– Paralympics i Paris 2024

Warner Bros. Discovery får de digitale rettighetene

Parallelt med at NRK får de lineære TV-rettighetene, vil Warner Bros. Discovery (bl.a Eurosport) fortsatt beholde de digitale rettighetene, og kan dermed tilby lekene for sine digitale abonnenter i Norge frem til 2032. EBU og NRK skal altså levere bred, gratis TV-dekning, mens Warner Bros. Discovery fortsatt vil være “strømmehjemmet” for De olympiske lekene, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Morten Johannesen, nordisk sportsdirektør i Warner Bros. Discovery. Foto: Ingerid Medhus/Discovery

– De olympiske leker engasjerer millioner av fans verden over, og vi er glade for å kunne forlenge forholdet vårt til IOC frem til 2032. I forkant av det som tegner til å bli storslåtte olympiske leker i Paris i 2024, der vi i Norge har eksklusive rettigheter både lineært og digitalt, er det supert å allerede nå kunne bekrefte at fans kan nyte alle øyeblikk av de kommende fire olympiske lekene på Warner Bros. Discoverys digitale plattform, sier nordisk sportsdirektør i Warner Bros. Discovery, Morten Johannessen.

Hva med OL i 4K?

Hvorvidt vi kan vente oss de olympiske lekene i 4K-oppløsning, sier ikke pressemeldingen fra NRK noe om foreløpig. OL har vært produsert i 4K-format (3840×2160) de siste årene, men statskanalen sender og strømmer som kjent bare opp til vanlig HD-oppløsning (1920×1080) på sine plattformer. Hvem vet, kanskje vi kan vente oss et kvalitetsmessig løft på bildesiden innen 2026?

Kilder: NRK, EBU, Warner Bros. Discovery

Les også Her er LCD-skjermene som kan ta innersvingen på OLED Samsung, Sony og TCL barker sammen i beinhard TV-kamp: Hvilken LCD-skjerm gir deg best bildekvalitet for pengene?
Les også Stor test av 55-tommere 55-tommerne er ikke spesielt store, men kan gi deg masse bildeopplevelse for pengene. Vi har testet de beste TV-ene under 10.000 kroner!
Les også Større OLED-skjermer fra Samsung Samsung viser frem både Neo QLED, Micro LED og OLED TV-er i Las Vegas, inkludert en ny 77-tommer!
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Kommer til høsten!

Slipp dragene løs!

Spionoppfølger

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Tid for mer fransk romantikk

No more Netflix... !

Ny trailer fra kostymedramaverdenen

Nå er traileren her!

Komilegenden vender tilbake til røttene!

Ventetiden er over!

Premiere til høsten!

Scroll to Top