Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Norsk krigsfilm fra Viaplay: Gulltransporten

Viaplay varsler nå sin kommende første norsk spillefilm, basert på en virkelig hendelse fra andre verdenskrig.

Skrevet av / 15.11.21 - 09:00
Norsk krigsfilm fra Viaplay: Gulltransporten

Vår egen nordiske strømmetjeneste har produsert dusinvis av lokale TV-serier – og filmer; men faktisk aldri en norskprodusert spillefilm. Neste år kommer den første.

Gulltransporten formilder en dramatisk historisk hendelse fra andre verdenskrig.

Les også Godt & blandet fra Norden og verden Viasats egen strømmetjeneste er et greit startalternativ for deg som vil «kutte kabelen» og se det du vil, akkurat når du vil. Men det koster.

I hovedrollen får vi se Jon Øigarden (Exit), Axel Bøyum og Sven Nordin.

Les også Sosiopatenes lekegrind Oppfølgeren følger i de samme fascinerende fotsporene som førstesesongen – og det i seg selv er ikke negativt.

Gulltransporten vil fortelle den utrolige historien om nordmennene som måtte stjele Norges gull før nazistene fikk tak i det.

Filmen får premiere på strømmetjenesten mot slutten av 2022.

Gulltransporten_3 Gulltransporten_2 Gulltransporten_1
<
>
Jon Øigarden, "Gulltransporten" (Foto: Viaplay)

Den 9. april 1940 ankom tyske soldater Norge, og okkuperte landet de kommende fem årene. I Oslo har nazistene tre mål: Ta kontroll over Kongen, regjeringen og den norske gullbeholdningen.

Gulltransporten blir en film om en uvanlig gjeng med motstandshelter som i all hemmelighet reddet den norske gullbeholdningen med tyske soldater og bombefly hakk i hæl.

Fra pressemeldingen kan vi lese følgende om plottet:

Stortingssekretæren Fredrik Haslund (Øigarden) ble satt til å lede den farlige ekspedisjonen. I løpet av noen kaotiske timer på okkupasjonsdagen satte han sammen et ganske tilfeldig knippe mennesker som ikke hadde militær trening: Søsteren Nini, bankfunksjonæren, lastebilsjåfører og kanskje datidens største norske kjendis – dikteren Nordahl Grieg. Alle skulle snart begi seg ut på en hasardiøs reise som ble helt avgjørende for Norge som nasjon.

De påfølgende to månedene var 50 tonn gull på en landsomspennende tur. Fra Oslo via Hamar til Lillehammer, videre til Dombås og Åndalsnes, og derfra til Molde og videre til Tromsø før gullet kunne seile trygt ut med de allierte som vaktmannskap.

Les også Majestetisk drama April 1940 ilandsetter Hitler tyske styrker på norsk jord. Kong Haakon VIIs bastant holdning til okkupasjonsmakten blir historisk avgjørende.

Hovedrolleinnehaveren lover en «popcornverdig» krigsfilm:

Jeg likte rollen umiddelbart. Her har du en mann som på ingen måte er en tradisjonell krigshelt. Han er ikke barskest i klassen, han er en vanlig partisekretær som tar på seg et enormt oppdrag: Å redde det norske gullet fra verdens største krigsmakt. Gulltransporten har en veldig interessant balanse mellom tyngde og letthet, og den holder på spenningen hele veien. Mange krigsfilmer blir veldig seriøse og skildrer forferdelige menneskelige tragedier. “Gulltransporten” skiller seg ut i sjangeren som en morsom og underholdende film med glimt i øyet. Seerne skal kunne slenge seg ned med popkorn i fanget og bli underholdt fra første sekund.

Regissør for filmen blir Hallvard Bræin (Børning).

Innholdssjef i Viaplay, Filippa Wallestam, uttaler:

Dette er en norsk film vi aldri har sett maken til. Historiske filmer har ofte en global appell, og jeg er overbevist om at Gulltransporten vil finne et stort publikum også utenfor Norge. NENT Group vil aldri slutte å lete etter de beste historiene og de flinkeste historieformidlerne, og dette ambisiøse prosjektet er perfekt til å være vår første norske spillefilm. Det er bare å glede seg – dette blir gull.

Innspillingen av Gulltransporten starter tidlig neste år.

Les også Børning En av årets største kinosuksesser i Norge er et friskt pust og et bevis på at det ikke mangler ambisjoner i bransjen. Børning viser dessverre at det er et stykke opp til forbildene når det gjelder å ha kvalitet i alle ledd av produksjonen.
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se Citadel-trailer

Gledelig gjensyn med to aldrende herremenn

Med MCU var ikke dødt!

Mayday! Mayday!

Du må skynde deg å drepe henne!

Ytterligere mafiaforviklinger fra Stallone & Co!

Nå kommer apene hjem til deg!

Nå kan du se UEFA Euro 2024 i HDR

Hun er tilbake!

Ventetiden er snart over!

Ventetiden er snart over!

Kommer til høsten!

Scroll to Top