Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Tesla Dojo superdatamaskin: blant verdens kraftigste

Superdatamaskinen Tesla Dojo er deres våpen i kampen om å ha de sikreste, mest selvkjørende bilene.

Skrevet av / 16.08.22 - 11:07
Tesla Dojo superdatamaskin: blant verdens kraftigste

Tesla Dojo er selskapets helt egen superdatamaskin, som skal gjøre bilene smartere, med mer nøyaktig selvkjøring. Den heter Dojo, og bruker grafikkprosessering til å ta imot og behandle video som sendes tilbake fra Teslas biler.

Dojo har akkurat fått en oppgradering, og er trolig et sted mellom verdens fjerde og sjuende raskeste superdatamaskin, målt i GPU. Vi vet ikke nøyaktig, for nøytaktig antall petaFLOPS er ikke kommunisert. Det siste tallet vi hadde var fra august i fjor, da tallet var 68,75 petaFLOPS og plasserte den da på en sjetteplass.

Les også Superdatamaskiner skal ta knekken på korona Sammen med Det hvite hus og Department of Energy går IBM til krig mot koronaviruset. Våpenet er sammenkoblede superdatamaskiner.

En million Teslaer

Det er nå over en million Tesla-er på veiene rundt i verden, og alle som én sender de video tilbake til Dojo. Målet er å kunne lære av kjøremønsteret, forutse trafikksituasjoner med høyest mulig nøyaktighet, og dermed gjøre kjøringen tryggere når bilen selv tar over kontrollen hvis føreren gjør en feil.

Dette kan også gi Tesla et stort forsprang på sine konkurrenter, når selvkjøring formodentlig blir en realitet i en ikke altfor fjern fremtid.

Tesla models driving
Foto: Tesla

Får Tesla Dojo exaFLOP?

Tesla har vært misfornøyd med dagens teknologi når det kommer til å lære opp sitt nettverk av biler, og har ment de kan gjøre det bedre internt. Dojo har vært under utvikling i flere år, og i 2020 hevdet Musk at maskinen ville få en regnekapasitet på over en exaFLOP, som er 1000 petaFLOP. Eller en trillion utregninger i sekundet, som er det samme som en milliard milliarder!

Om Tesla Dojo oppnår denne kapasiteten etter hvert, så vil det meget vel gjøre den til verdens raskeste superdatamaskin. Som igjen kan gi Tesla et forsprang det er nært sagt umulig å ta igjen for konkurrentene.

Les også Superdatamaskin simulerer et helt univers En av verdens raskeste superdatamaskiner lager det største, mest komplekse universet gjennom tidene, så vi kan lære mer om vårt eget.

– Teslaer trenger ikke å kommunisere med hverandre

Under sitt nylige aksjonærmøte fikk Elon Musk et spørsmål fra salen:

– Ser du for deg Teslaer som kommuniserer med hverandre og Dojo, og dermed forvandles til et slags lufttrafikkontrollsenter for Teslas forsyningskjeder og Robotaxi? (Robotaxi er en planlagt selvkjørende Tesla-taxi, ref. anm.)

– Å, det er en interessant idé. Jeg har ikke tenkt over det, svarte Musk. – Akkurat nå er vårt mål med Dojo å bli veldig bra på videotrening. Vi har antakelig det fjerde, som nærmer seg det tredje, kraftigste datasenteret i verden for AI-trening. Vårt første mål med Dojo er å gjøre det konkurransedyktig og bli mer effektivt til nervenettverkstrening enn en hel mengde GPU-er. Vi kan komme dit rimelig snart.

Elon Musk under Battery Day i 2020. Foto: Tesla

Musk reflekterte videre, og sa det er unødvendig for selvkjøring at Teslaer kommuniserer med hverandre.

– Det har noe for seg at Teslaer kan kommunisere med hverandre, men det er helt unødvendig til selvkjøring. I lang tid fremover vil de aller fleste biler kjøres manuelt, så verdien av Tesla-til-Tesla-kommunikasjon er ikke spesielt høy, med unntak av kanskje å kommunisere trafikkproblemer, ulykker, hull i veien og veisperringer. En Tesla foran deg har sett en veisperring og bilen din får den infoen i sanntid så du slipper å sitte fast ved den samme veisperringen. Det er sånt vi jobber med akkurat nå.

Les også Verdens raskeste datamaskin oppgraderes Superdatamaskinen Titan oppgraderes med verdens raskeste lagringssystem.

Vil bli nr. 1

Tesla sikter etter å ha den raskeste superdatamaskinen i verden, i søken etter å utvide bruken av kunstig intelligens. Selvkjøring er bare starten, men Tesla ønsker også at Dojo skal spille en rolle innen generell kunstig intelligens, gjennom blant annet sin menneskerobot Teslabot.

Flere detaljer rundt superdatamaskinen Tesla Dojo forventes å komme på Tesla AI Day 2, som så langt har blitt flyttet fra 19. august til 30. september.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Her er fem ting smartklokken din bør kunne leve opp til

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top