Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Superdatamaskiner skal ta knekken på korona

Sammen med Det hvite hus og Department of Energy går IBM til krig mot koronaviruset. Våpenet er sammenkoblede superdatamaskiner.

Skrevet av / 23.03.20 - 20:16
Superdatamaskiner skal ta knekken på korona

IBM har i dag offentliggjort at de vil hjelpe med å koordinere en innsats for å klekke ut det som forhåpentligvis kan bli koronavirusets banesår. Dette i et samarbeid – et konsortium – med flere andre aktører, deriblant MIT, Oak Ridge National Laboratory, NASA, Argonne National Lab, Microsoft, Google, Hewlett Packard Enterprise og Amazon. Og dessuten USAs Department of Energy og White House Office of Science and Technology Policy.

Les også Titan – verdens raskeste datamaskin Verdens raskeste superdatamaskin har en kapasitet på 20 petaflop. Eller 20.000 billioner utregninger i sekundet.

Ruster opp med superdatamaskiner

Samarbeidet kalles COVID-19 HPC Consortium (HPC = High Performance Computing), og til sammen vil de stille til rådighet mer enn 330 petaFLOPS, som er en måleenhet for operasjoner pr. sekund. For ordens skyld snakker vi da om 330 billiarder operasjoner pr. sekund (330.000.000.000.000.000). Skal du få samme regnekraft med verdens raskeste kommersielt tilgjengelige grafikkort (Nvidia Titan RTX), så trenger du over 2.500 slike.

IBM forventer at regnekapasiteten skal brukes til å utvikle algoritmer som beregner hvordan COVID-19 utvikler seg og ut ifra dette modellere potensielle behandlinger i jakt etter en vaksine.

«Disse høyytelses datasystemene gjør at forskere kan kjøre veldig store antall kalkulasjoner i epidemiologi, bioinformatikk og molekylær modellering. Disse eksperimentene ville tatt flere år å utføre for hånd, eller måneder med tregere, tradisjonelle dataplattformer,» skrev IBMs forskningssjef Dario Gil i et blogginnlegg.

Han fortsetter:

«Siden starten av COVID-19-pandemien har vi jobbet tett med myndigheter i USA og i verden for å finne alle tilgjengelige muligheter for å la vår teknologi og ekspertise jobbe for å hjelpe organisasjoner med å bli motstandsdyktige og tilpasse seg konsekvensene av pandemien.»

“Vi ønsker å sikre at forskere som jobber med å bekjempe COVID-19 har tilgang til verktøyene de trenger,» sa John Kahan, global sjef for Microsoft AI for Health.

Forskere kan søke om tilgang til nettverket av superdatamaskiner, ved å registrere seg på portal.xsede.org.

Folding@home

Vi har også folding@home-prosjektet, som vi tidligere har skrevet om. Dette er et nettverk av private og korporative datamaskiner som jobber sammen over internett. Dette ble først lansert i år 2000 og har blitt brukt til ulike prosjekter siden. Den 25. mars kunne de vise til hele 768 petaFLOPS med regnekraft, takket være stor interesse blant konsumenter og profesjonelle til å låne ut datakraften sin til forskning på Covid-19.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

2 hendelser på “Superdatamaskiner skal ta knekken på korona”

  1. Dere glemmer at folding@home prosjektet har større kapasitet enn dette datasenteret, og hundre tusenvis av mennesker der ute har satt sine maskiner til å gjøre samme jobben frivillig. Bare så ikke dette blir glemt.

    1. Geir Gråbein Nordby

      Hei! Ja, vi har allerede skrevet om folding@home, men du har rett i at vi ikke har fått det med i denne artikkelen. Putter det inn, jeg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top